MS inchide gaurile negre ale sistemului sanitar. Sindicatele se opun
Romania ramane doar cu jumatate dintre spitale, mai exact cu 250. Acest lucru nu este o pacaleala, desi decizia, va intra in vigoare de la 1 aprilie.
Strileprotv.ro: Ministerul Sanatatii a hotarat ca o parte dintre unitatile sanitare existente sa fie comasate, iar restul se vor transforma in camine de batrani. Din fericire, personalul medical nu va fi disponibilizat. Conform proiectului Ministerului Sanatatii, dintre cele 435 de unitati sanitare cu paturi care exista in prezent ,atat in reteaua proprie, cat si in administrarea autoritatilor locale, peste 40% dintre ele sunt propuse sa fie desfiintate si reorganizate in sectii exterioare. In cazul celor 71 de unitati sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici si 2.532 asistenti medicali vor fi repartizati, dupa caz, in unitatile sanitare nou infiintate sau in cele din judetul in care au domiciliul, a spus ministrul sanatatii.
VEZI LISTELE CU SPITALELE DESFIINTATE SAU COMASATE
ZF.ro: Cat se economiseste dupa desfiintare si comasare. Desi fondurile alocate sanatatii, inclusiv pentru spitale, s-au dublat in ultimii ani, calitatea actului medical nu s-a imbunatatit, iar sistemul a fost zguduit de tragedii precum cea de la Maternitatea Giulesti, cand sase nou-nascuti au murit intr-un incendiu dupa ce au ramas nesupravegheati. Cu aceasta ocazie au iesit la iveala cazuri de manageri care stau de mai bine de 20 de ani la conducerea unor spitale. "Achizitiile centralizate la nivelul mai multor unitati inseamna preturi mai mici, pentru ca atunci cand se cumpara mai mult, costurile sunt mai mici", a spus Cseke Attila, ministrul sanatatii.Unitatile specializate pe un anumit segment din orase mari vor deveni sectii ale spitalelor judetene, in timp ce spitalele municipale din orase mici sau comune vor fi transformate in camine pentru batrani sau centre de permanenta. Centrele de permanenta sunt unitati in care medicii de familie asigura servicii in afara consultatiilor din cabinetul propriu. Ele functioneaza de cativa ani, insa nu exista obligativitatea ca fiecare medic de familie sa se arondeze unui astfel de centru. Ministerul Sanatatii vrea sa modifice legislatia si sa oblige medicii de familie sa ofere consultatii in acest centre.
Prin reorganizarea celor 182 de unitati sanitare Ministerul Sanatatii spune ca se va renunta la 560 de functii de conducere, ceea ce pentru buget va insemna o economie de 20 mil. lei (4,7 mil. euro) si ca 4.800 de paturi vor iesi din circuit.
Gandul: Sindicatele- Ministerul Sanatatii nu are acordul nostru. Federatia Nationala a Sindicatelor Tesa din Sanatate sustine ca ministrul Sanatatii, Cseke Attila, nu are un acord al sindicatelor privind desfiintarea si comasarea a 182 de unitati sanitare si il acuza pe acesta de "dezinformare. Federatia Tesa sustine ca declaratia facuta de ministrul Cseke Attila in conferinta de presa de marti este neadevarata. "Federatia Tesa nu are niciun fel de acord in aceasta privinta cu Ministerul Sanatatii. Federatia Tesa s-a opus si se opune in continuare acestui stil de reforma in care consultarea cu sindicatele este mimata iar deciziile se iau brutal fara a se face analize corecte", precizeaza sindicalistii. Ei afirma ca se opun ideii ca reforma ministrului Sanatatii se refera la descentralizare, intrucat, in realitate, in opinia lor, sunt comasate zeci de spitale din orase mici ca sectii externe ale unor spitale mai mari. "Spitalele mici sunt deposedate in acest fel de personaliatea juridica si de managementul local. Acest proces este cat se poate de clar unul de centralizare! Este vorba mai degraba de un mod perfid de a da oamenii afara, in special din sectoarele Tesa, intr-un mod iresponsabil, in primul rand din localitati mai mici unde este in fapt mai multa nevoie de locuri de munca si de servicii sanitare", se mai arata in comunicat. Sindicalistii spun ca urmaresc acest proces si vor reactiona punctual la fiecare abuz.
EVZ.ro: Medicul Tudor Ciuhodaru de la Iasi face previziuni sumbre legate de mersul lucrurilor in sistemul medical romanesc in urma comasarii spitalelor. „Asistam la decesul sistemului medical romanesc. Condoleante pacientilor romani care, din pricina descentralizarii intelepte si comasarii, nu vor mai gasi spitale. In lipsa unor spitale noi se va adopta la scara nationala exemplul Iasiului. Pacientii nu vor sta in sectii sau in clinici ci doar in ambulante si elicoptere dupa un traseu stabilit atent de protocoalele directiilor de sanatate publica in cadrul unui spital intins pe sapte coline sau pe tot cuprinsul tarii. Vom achizitiona noi si noi ambulante si elicoptere ce ne vor duce pe noi culmi de progres si prosperitate, desi nu va avea cine sa lucreze pe aceste minuni de milioane de euro. Reducerile salariale cu 25 %, foamea, frigul, somajul sau pensiile de mizerie, noile biruri pe sanatate, coplata ne vor eutanasia discret iar serviciile de pompe funebre vor inlocui rapid salvarea”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.
Adevarul: Incercari disperate. Cetatenii care beneficiaza de serviciile medicale ale spitalelor Brezoi si Balcesti, unitati care vor fi desfiintate de Ministerul Sanatati (MS), incearca sa le salveze prin strangerea de semnaturi. Listele vor fi inaintate de Consiliul Judetean impreuna cu un memorandum la MS. Cele doua spitale vor fi transformate in crese, ori centre de batrani, potrivit unui ordin al MS.
stirileprotv.ro: Medicii vor sa plece din Romania. Peste 2.700 de medici au solicitat in 2010 Colegiilor Medicilor Judetene certificate profesionale curente.Vezi din ce judete au plecat cei mai multi medici si unde au preferat sa migreze. Cei mai multi medici care au solicitat aceste certificate sunt din specialitatea Medicina Generala/Medicina de Familie, urmate de Chiururgie Generala si Anestezie Terapie Intensiva. Pe primul loc in topul zonelor cu cea mai mare migratie a medicilor sta Bucurestiul, cu 947 de solicitari, urmat de Cluj - 403, Iasi - 253 si Timis - 202. La polul opus, se afla judetele Calarasi - 2 solicitari, Salaj - 3, Tulcea si Teleorman - 4. In ceea ce priveste destinatiile preferate de medici, pe primul loc in topul tarilor in care au ajuns sa munceasca se afla Marea Britanie - peste 900 de medici, Franta - peste 500, Germania - peste 400 si Belgia - peste 80. Tarile cel mai putin alese de catre medicii romani sunt Olanda, Suedia si Finlanda - doar cate o solicitare, Cipru - 2, Italia si Norvegia - 3.