Spaniolii au facut 8.800 km de autostrada in 20 de ani! Noi?
Reteaua de autostrazi din Spania a inregistrat cea mai spectaculoasa evolutie in ultimele doua decenii. Astfel, potrivit datelor Eurostat, ibericii au ajuns la 13.500 de kilometri de autostrada in 2009, fata de doar 4.700 de kilometri in 1990.
Capital: Performanțe remarcabile au atins și francezii (11.050 de kilometri de autostrada in 2009, fața de 6.800 in 1990, deci un progres de 4.250 de kilometri), dar și portughezii (2.341 de kilometri in 2009, comparativ cu doar 314 in 1990). Cele mai interesante evolutii in jumatatea de est a Uniunii Europene le-au inregistrat Ungaria (1.273 de kilometri de autostrada in 2009, comparativ cu numai 267 de kilometri la caderea regimului comunist) si Polonia (765 de kilometri, fata de 220 in urma cu 20 de ani).
In Romania sunt acum funcționali 331 de kilometri de autostrada (A1 – București – Pitești și centura Sibiului), A2 (București – Cernavoda) și A3 (Campia Turzii – Cluj Vest). In 1990, in țara noastra existau 113 kilometri de autostrada in exploatare.
Evenimentul Zilei: ROMANIA, PE MUCHIA UNEI SANCTIUNI EUROPENE: Ariile protejate, tinte pentru tunuri imobiliare In timp ce Romania este in proces cu oficialii Comisiei Europene pentru ca a incalcat o directiva privind pasarile din ariile protejate, parlamentarii pregatesc modificarea legii privind aceste zone, astfel incat sa permita constructiile si investitiile. Surse parlamentare sustin ca initiativa apartine unor deputati PDL, la presiunea unor "baroni" locali. Astfel, la finalul anului trecut, Comisia Europeana a actionat in justitie Romania pentru desemnarea unor suprafete insuficiente ca arii de protectie speciala pentru pasari din siturile Natura 2000, parte din ariile protejate ale tarii. In urma cu o saptamana, o lege veche de trei ani a fost scoasa la lumina, amendata si adusa la vot in plenul Camerei Deputatilor.
Gandul: Sondaj IRES: BNR, institutia in care romanii au cea mai mare incredere, Isarescu, pe locul intai la “premieri” Un sfert dintre romani cred ca Mugur Isarescu ar trebui sa fie urmatorul premier al Romaniei, releva un studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Statistica, in 18 februarie. Institutul este condus de fostul senator PSD Vasile Dancu.
# 65 la suta dintre cei chestionati spun ca schimbarea lui Emil Boc este o idee buna. Cu toate acestea, pentru 60% dintre acestia, increderea in Guvern nu s-ar schimba.
# 51 la suta dintre intervievati nu sunt de acord cu ideea unui premier independent, varianta sustinuta de Traian Basescu.
# 51 la suta dintre respondenti cred ca un nou partid ar avea sanse pe scena politica.
Romania Libera: SOC: Legea Educatiei i-ar putea ajuta pe rectorii parlamentari Senatorii si deputatii care sunt si rectori isi pot pastra linistiti ambele calitati, cu ajutorul colegilor parlamentari, dar si datorita unei portite din Legea educatiei a ministrului Daniel Funeriu. Legea Educatiei Nationale ar fi trebuit sa puna capat practicii ca parlamentarii sa ocupe si functii de rectori. Lucru sustinut, in repetate randuri, si de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Legea a in¬trat in vigoare pe 9 februarie, iar persoanele aflate in situatie de incompatibilitate trebuie ca in termen de 60 de zile sa opteze pentru una din cele doua calitati. Este vorba de senatorii Ecaterina Andronescu (PSD, rectorul Universitatii Politehnica Bucuresti) si Nicolae Robu (PNL, rectorul Universitatii Politehnice din Timisoara) si de deputatii Stefan Dragulescu (PDL, rectorul UMF Timisoara) si Florian Popa (PSD, rectorul UMF „Carol Davila" Bucuresti).
Adevarul: „Crima perfecta“, rezolvata prin moartea suspectului Ancheta in cazul asasinarii unei iesence, tergiversata timp de 11 ani, a fost inchisa de procurori dupa decesul presupusului ucigas. Expertizele contradictorii, marturiile inexacte si delasarea magistratilor au facut ca o investigatie banala sa ajunga la o durata-record in justitia ieseana. Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi s-au spalat pe maini in cazul „crimei perfecte", asa cum a fost denumita ironic ancheta in cazul uciderii, in urma cu 11 ani, a iesencei Elena Stefiuc. Dosarul a fost inchis acum cateva zile pentru ca principalul suspect, Octavian Moruzi (57 de ani), a decedat la inceputul lunii ianuarie a acestui an.
Ziarul Financiar: Romanii au pus deoparte 5 mld. € de la inceputul crizei Depozitele populatiei au crescut cu 26% sau 21,5 miliarde lei (circa 5 mld. euro) in ultimii doi ani, in care criza financiara s-a simtit din plin. Analistii explica aceasta crestere aparent paradoxala prin sentimentul puternic de prudenta din partea oamenilor, dar si prin dobanzile ridicate oferite de banci in 2009 si in prima parte a anului trecut. Economiile din banci ale populatiei au crescut in ianuarie cu 450 milioane lei (105 mil. euro) si au ajuns la aproape 104,5 miliarde lei la sfarsitul lunii, chiar daca dobanzile incasate au fost semnificativ mai mici. Clientii individuali aveau depozite in moneda nationala de 64,8 miliarde lei la sfarsitul lui ianuarie, in crestere cu 1% fata de luna anterioara si cu 10,6% mai mult decat in perioada corespunzatoare din 2010, arata datele BNR.