In lupta cu benzinarii, soferii pierd. Carburantii se scumpesc iarasi

benzina

Este oficial: urmeaza inca o scumpire a carburantilor la pompele OMV Petrom peste cateva zile. Asta dupa ce, in urma cu doar o saptamana, compania a majorat litrul de motorina cu sapte bani, pana la 5,45 lei - sortimentul cel mai scump.

Gandul: Miercuri dimineata, pretul petrolului Brent, de referinta la bursa londoneza, crescuse pana la 107,36 dolari pe baril, nivel maxim al ultimilor doi ani si jumatate. Oficialii companiei se apara: in ultimii sase ani, Petrom nu a preluat "varfurile" scumpirilor. "Noi facem ajustarea preturilor intr-o maniera moderata, in sensul in care capturam trendul, nu varfurile. Exista un grad de corelare cu cotatiile internationale, dar varfurile nu au fost capturate de Petrom in ultimii sase ani", a explicat ea.

Gheorghe a asigurat ca, la majorarea de preturi de zilele urmatoare, "nu vor fi preluate varfurile". Ea a raspuns astfel la o intrebare legata de influenta pe plan local a majorarii cotatiilor petrolului la nivel international, pe fondul tensiunilor sociale si politice din Libia si din Orientul Mijlociu.

Statul african este al 12-lea exportator de petrol la nivel mondial, iar principalele piete de desfacere sunt statele europene. Evolutia cotatiilor internationale la petrol se transmite de fiecare data in pretul benzinei si motorinei la pompe, insa nu este singurul motiv oficial. Si taxele au un anumit impact, ca si deprecierea leului fata de dolar.

Anul trecut, toti acesti factori au adus cresterea cu 24% a litrului de motorina comercializata de Petrom, de la 3,78 lei/litru in ianuarie 2010 la 4,7 lei/litru in decembrie 2010. Si pretul benzinei a urcat cu 20%, de la 4,02 lei/litru la 4,82 lei/litru.

Citește și
Descinderi Vama
Coruptia, un ideal in viata. Vile de vamesi "curati ca lacrima"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Stirileprotv.ro: Pretul petrolului aproape de 110 dolari pe baril. Pretul benzinei va creste Situatia mai mult decat tensionata din Libia si Orientul Mijlociu a dus pretul petrolului aproape de 110 dolari pe baril. Cel mai mare din 2008 incoace. Din pacate, efectul se va simti imediat si la statiile de benzina de la noi, unde carburantii ar putea ajunge la 6 lei mai repede decat ne temeam. Cea mai mare companie petroliera de pe piata romaneasca a si anuntat majorari. "Incepand cu zilele urmatoare, vor fi ajustari. Exista un grad de corelare foarte ridicat cu valorile internationale", spune Mariana Gheorghe, director general Petrom. "Trendul este clar ascendent, ceea ce inseamna ca usor toate companiile vor revizui in sus pretul benzinei la pompa. Daca pretul petrolului va creste cu 10-20% in perioada urmatoare, cel putin cu 10-20% va creste si pretul benzinei ", a declarat Dragos Cabat, analist economic. Daca acum un an un litru de motorina costa sub 4 lei, acum pretul se apropie de 6. Si la benzina scumpirea a urmat acelasi traseu, ultima majorare fiind facuta acum o saptamana.

Evenimentul Zilei: Petrom a facut profit record in an de criza Anul trecut, cand carburantii s-au scumpit la pompa cu peste 20%, compania petroliera si-a majorat de peste doua ori castigurile. In plina criza, OMV Petrom a reusit anul trecut sa obtina, la nivel de grup, un profit net record, de 2,19 miliarde lei (520 milioane euro). Rezultatul este de 2,6 ori mai mare decat cel din 2009, de 833 milioane lei. Potrivit companiei, la baza acestei performante a stat in primul rand pretul titeiului, care a crescut cu 28%. De altfel, cea mai mare pondere in profitul operational a avut-o Divizia de explorare si productie, dat fiind ca Petrom realizeaza integral productia de petrol a Romaniei si jumatate din cea de gaze naturale.

Romania Libera: Petrom a adus doua treimi din profitul OMV Compania OMV Petrom a obtinut anul trecut cel mai mare profit de dupa privatizare. Doua treimi din profitul grupului austriac OMV a venit anul trecut de la subsidiara din Romania - Petrom. Din 1,21 miliarde de euro profit raportat de grupul austriac dupa standardadele proprii, 789 milioane de euro au venit de la Petrom. Performanta Petrom vine, in principal, pe fondul majorarii vanzarilor, ca urmarea a majorarii pretului la titei. Cotatiile petrolului au atins in ultimele zile cel mai ridicat nivel din septembrie 2008, pe fondul tensiunilor din Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Explozia pretului barilului de petrol va avea ca efect, chiar in zilele urmatoare, cresteri ale pretului la pompa, potrivit oficialilor companiei. Anul trecut, majorarile succesive ale preturilor la combustibili au iscat proteste ale populatiei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Sistemul sanitar fara doctori. Medicii care au ramas sa stinga lumina
Sistemul sanitar fara doctori. Medicii care au ramas sa stinga lumina

Aproape 2.800 de medici romani au cerut anul trecut eliberarea certificatelor care le permit sa lucreze in spitale din strainatate, iar 98% din ei au plecat. Numarul total al medicilor plecati in strainatate de cand am intrat in UE este de peste 8.000.

Coruptia, un ideal in viata. Vile de vamesi
Coruptia, un ideal in viata. Vile de vamesi "curati ca lacrima"

Unii dintre functionarii angajati in Vama Albita traiesc in case de lux, detin terenuri si masini scumpe, dar niciunul dintre ei nu a cazut in plasa DNA. Cei mai multi spun ca bunurile sunt obtinute din salariu sau cu imprumuturi la banci.

"Intergalacticul" Bercea fata cu reactiunea

Deputatul Nicolae Paun a aratat ieri ironic ca "amaratul" de Tribunal din Olt n-ar fi trebuit sa aiba tupeul sa-l aresteze pe "intergalacticul" Bercea Mondial. In opinia parlamentarului, pentru asta trebuia convocat un "tribunal international".

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.