Cum ne va afecta la buzunare? Romania a ajuns cobaiul FMI

saracie

Romania si Letonia par a fi experimente controlate ale teoriei politicii du­re de austeriate. Financial Times considera ca modelul aplicat in Romania e primul pas pentru o eventuala introducere a unor masuri mai severe in Portugalia sau Grecia.

Jurnalul National: Anul acesta, Cabinetul Boc a adoptat masuri dure de austeritate si­multane: salariile au scazut cu apro­ximativ 30%, TVA a fost majorata, iar numarul angajatilor din sectorul pu­­blic a fost redus cu circa 20%. Ma­su­rile adoptate de Romania au co­piat modelul Letoniei, cele doua tari fiind singurele state membre ale Uniu­nii Europene care au luat decizii atat de dure. Astfel, atat Romania, cat si Letonia par a fi experimente controlate pentru ipoteza ca bene­fi­cii­­le unor politici indraznete de auste­ri­tate vor fi mai mari, intotdeauna, de­cat impactul negativ al declinului ve­niturilor din taxe, la care reduceri­le de cheltuieli au contribuit in prima fa­za, afirma Cornel Ban, doctor in re­latii internationale si politici com­pa­rate la Universitatea din Maryland, SUA. Dimensiunea mai mare a Romaniei, dependenta ridicata de consumul intern, rata ridicata de sindicalizare, sindicatele active si rigiditatea pietei muncii fac experienta tarii si mai relevanta pentru discutia privind adoptarea unor programe mai dure de ajustare in Portugalia si Grecia.

Romania Libera: Cum a schimbat criza termenul "bacsis"? Conform DEX-ului, bacsisul, cuvant de origine turca, este „o suma de bani data, peste plata cuvenita, pentru un serviciu personal, pentru a castiga bunavointa sau protectia cuiva". Din pacate, in Romania, nu de putine ori, bacsisul este confundat cu restul sau, mai rau, cu spaga. In Occident, restul nu este sinonim niciodata cu bacsisul. „Eram intr-un supermarket, in Munchen, am facut niste cumparaturi, am platit si trebuia sa mai primesc rest 10 eurocenti. Fiind invatata ca in Romania unde vanzatoarea nu ar mai fi avut nici macar intentia de a-mi returna restul, am plecat. Am facut cativa pasi si am auzit pe cineva strigand in spatele meu: era casiera care imi spunea ca am uitat restul", povesteste Theodora Anghel o intamplare din prima sa vizita in Germania. Intr-adevar, in tarile vestice, restul se inapoiaza pina la ultimul cent si orice lucrator in domeniul serviciilor are suficient marunt si nu apeleaza la replica „nu am sa va dau restul" de care toti ne lovim zi de zi.

Gandul: Bancherii castiga 90 de milioane de euro pe an obligand clientii sa-si achite ratele la cursul lor si nu la cel al BNR Amendamentul adus OUG 50 privind creditele populatiei care prevedea ca ratele la creditele in valuta sa fie platite la cursul oficial al BNR si nu la cel pe care il practica fiecare banca in parte nu a trecut de votul din plen. Desi diferentele dintre cele doua cursuri nu par mari, fiind de 0,5%-1,7%, faptul ca cei care au rate la imprumuturi luate in valuta platesc la cursul bancherilor si nu la cel al BNR echivaleaza practic cu plata unui comision suplimentar luna de luna.

Evenimentul Zilei: "Cadou" de la Finante: declaratia pe profit 2 in 1 Anul 2010 va fi impartit in doi ani fiscali, acest lucru fiind posibil din cauza abrogarii impozitului minim de la 1 octombrie 2010. Masura a fost considerata una in favoarea mediului privat, anunta revista "Capital". Pe langa faptul ca firmele vor depune doua declaratii pentru impozitul pe profit in 2011, vor suporta consecinte si asupra cheltuielilor pe care le-au facut anul acesta si care se pot scadea intr-o anumita limita la calculul impozitului.

Citește și
Control politie
Ce patesti daca reclami un politist pentru spaga
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile
Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Alti bani de la FMI! La ce ne-am inhamat pentru 2011
Alti bani de la FMI! La ce ne-am inhamat pentru 2011

Romanii vor continua si anul viitor sa indure austeritatea. Scrisoarea suplimentara de intentie aprobata de Guvern marti prevede diminuari de cheltuieli publice, concedieri suplimentare in zona angajatilor bugetului.

Ce patesti daca reclami un politist pentru spaga
Ce patesti daca reclami un politist pentru spaga

Coruptia continua sa supravietuiasca si in cadrul institutiilor care ar trebui sa fie un model pentru societate. Spaga - cunoscuta ca "biletul de intrare" in spitale sau in sectiile de politie, face ravagii si continua sa ne traga in jos.

Cum arata urmatoarea criza mondiala. In SUA a inceput falimentul oraselor!
Cum arata urmatoarea criza mondiala. In SUA a inceput falimentul oraselor!

Peste 100 de orase americane ar putea intra in faliment in 2011, din cauza problemelor cu care se confrunta bancile, a declarat analistul american Meredith Whitney, cea care a previzionat contractarea pietelor de credit.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.