Cum ne va afecta la buzunare? Romania a ajuns cobaiul FMI
Romania si Letonia par a fi experimente controlate ale teoriei politicii dure de austeriate. Financial Times considera ca modelul aplicat in Romania e primul pas pentru o eventuala introducere a unor masuri mai severe in Portugalia sau Grecia.
Jurnalul National: Anul acesta, Cabinetul Boc a adoptat masuri dure de austeritate simultane: salariile au scazut cu aproximativ 30%, TVA a fost majorata, iar numarul angajatilor din sectorul public a fost redus cu circa 20%. Masurile adoptate de Romania au copiat modelul Letoniei, cele doua tari fiind singurele state membre ale Uniunii Europene care au luat decizii atat de dure. Astfel, atat Romania, cat si Letonia par a fi experimente controlate pentru ipoteza ca beneficiile unor politici indraznete de austeritate vor fi mai mari, intotdeauna, decat impactul negativ al declinului veniturilor din taxe, la care reducerile de cheltuieli au contribuit in prima faza, afirma Cornel Ban, doctor in relatii internationale si politici comparate la Universitatea din Maryland, SUA. Dimensiunea mai mare a Romaniei, dependenta ridicata de consumul intern, rata ridicata de sindicalizare, sindicatele active si rigiditatea pietei muncii fac experienta tarii si mai relevanta pentru discutia privind adoptarea unor programe mai dure de ajustare in Portugalia si Grecia.
Romania Libera: Cum a schimbat criza termenul "bacsis"? Conform DEX-ului, bacsisul, cuvant de origine turca, este „o suma de bani data, peste plata cuvenita, pentru un serviciu personal, pentru a castiga bunavointa sau protectia cuiva". Din pacate, in Romania, nu de putine ori, bacsisul este confundat cu restul sau, mai rau, cu spaga. In Occident, restul nu este sinonim niciodata cu bacsisul. „Eram intr-un supermarket, in Munchen, am facut niste cumparaturi, am platit si trebuia sa mai primesc rest 10 eurocenti. Fiind invatata ca in Romania unde vanzatoarea nu ar mai fi avut nici macar intentia de a-mi returna restul, am plecat. Am facut cativa pasi si am auzit pe cineva strigand in spatele meu: era casiera care imi spunea ca am uitat restul", povesteste Theodora Anghel o intamplare din prima sa vizita in Germania. Intr-adevar, in tarile vestice, restul se inapoiaza pina la ultimul cent si orice lucrator in domeniul serviciilor are suficient marunt si nu apeleaza la replica „nu am sa va dau restul" de care toti ne lovim zi de zi.
Gandul: Bancherii castiga 90 de milioane de euro pe an obligand clientii sa-si achite ratele la cursul lor si nu la cel al BNR Amendamentul adus OUG 50 privind creditele populatiei care prevedea ca ratele la creditele in valuta sa fie platite la cursul oficial al BNR si nu la cel pe care il practica fiecare banca in parte nu a trecut de votul din plen. Desi diferentele dintre cele doua cursuri nu par mari, fiind de 0,5%-1,7%, faptul ca cei care au rate la imprumuturi luate in valuta platesc la cursul bancherilor si nu la cel al BNR echivaleaza practic cu plata unui comision suplimentar luna de luna.
Evenimentul Zilei: "Cadou" de la Finante: declaratia pe profit 2 in 1 Anul 2010 va fi impartit in doi ani fiscali, acest lucru fiind posibil din cauza abrogarii impozitului minim de la 1 octombrie 2010. Masura a fost considerata una in favoarea mediului privat, anunta revista "Capital". Pe langa faptul ca firmele vor depune doua declaratii pentru impozitul pe profit in 2011, vor suporta consecinte si asupra cheltuielilor pe care le-au facut anul acesta si care se pot scadea intr-o anumita limita la calculul impozitului.