Ce patesti daca reclami un politist pentru spaga

Control politie

Coruptia continua sa supravietuiasca si in cadrul institutiilor care ar trebui sa fie un model pentru societate. Spaga - cunoscuta ca "biletul de intrare" in spitale sau in sectiile de politie, face ravagii si continua sa ne traga in jos.

Romania Libera: Doi ziaristi de la Romania Libera au urmarit, din postura de simpli cetateni, traseul unei plangeri pe care au facut-o impotriva unui agent de politie de la Ordine Publica. "Totul a inceput cand ne-am ratacit cu masina prin Targu-Mures. Nu cunosteam orasul, iar hartile invechite ale aparatului GPS ne-au incurcat si mai mult. Fiind noapte, nu am vazut la timp indicatorul „Interzis" de la intrarea pe o artera si l-am depasit cu aproximativ doi metri. Greseala a fost remarcata imediat de un echipaj de politie de la Ordine Publica, care ne-a tras pe dreapta. Am coborat din masina si am incercat sa explicam ca nu incercasem sa fortam trecerea, ci doar comisesem o eroare. „Ne cerem scuze, nu stim locurile, GPS-ul ne-a derutat, nu am vrut sa intram pe contrasens, nu a fost rea-vointa", am spus. Unul dintre politisti ne-a rugat amabil sa intram in masina noastra, pana ia o decizie. Parea dispus sa ne ierte. Dupa cateva minute, a venit la noi si ne-a intrebat: „Cam in ce directie am vrea sa o ia intamplarea". Initial, n-am inteles ce vrea sa spuna, dar, intuind, am pornit reportofonul pe care-l aveam la noi si din acel moment discutia a continuat inregistrata."

Gandul: Sute de securisti se bucura de privilegiile date de certificatul de revolutionar Numarul securistilor si turnatorilor va fi insa mult mai mare: pana in prezent, au fost verificati doar 8.000 dintre cei 21.000 de revolutionari - luptatori sau urmasi ai eroilor-martiri (parinti, soti si copii de morti in Revolutie). Acestia beneficiaza, de peste 20 de ani, de recunostinta statului roman, manifestata prin indemnizatii (indemnizatia luptator este, in prezent, de 1.700 - 3.300 de lei) si alte numeroase facilitati de ordin material, pe care le vom detalia. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a trimis in instantele de judecata, din 2008 si pana in prezent, 186 de dosare ale unor revolutionari acuzati ca ar fi fost colaboratori sau chiar lucratori ai Securitatii. Nu se stie exact cate dosare au fost finalizate (dupa unele surse - aproximativ jumatate, dupa altele - mai putine), dar 22 de verdicte au confirmat acuzatiile formulate de CNSAS. Celor 22 li se adauga deciziile CNSAS (6 la numar) de la infiintarea colegiului si pana in anul 2008, cand legislatia a fost modificata, astfel incat doar instantele de judecata se pot pronunta in privinta calitatii de colaborator sau lucrator al organului represiv din regimul comunist.

Evenimentul ZileiSocrul teroristului din Suedia, doctor in moschei in Romania Ali Abdul Zahr Thwany, tatal sotiei sinucigasului de la Stockholm, si-a dat doctoratul la Bucuresti, cu o teza intitulata: "Moscheea, polarizator al vietii culturale, spirituale islamice". Student al Universitatii de Arhitectura din Bucuresti in anii ’70, irakianul Ali Abdul Zahr Thwany - tatal sotiei teroristului care s-a arucat in aer la Stockholm pe 11 decembrie - s-a intors la studii in Romania in 1999, cand si-a dat doctoratul. Thwany a obtinut titlul de "doctor in arhitectura" cu o teza intitulata "Moscheea, polarizator al vietii culturale, spirituale islamice", promovand examenele cu media 9.

Jurnalul National: Inca un an-doi pe tusa Schengen Reactiile extrem de diferite pe care le-a provocat la Bucuresti si Sofia demersul franco-german de amanare a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen au fost comentate pe larg in mass-media straine. Presa internationala de ieri a consemnat initiativa celor doua mari puteri europene, aratand ca in interiorul Uniunii Europene (UE) va fi foarte dificil sa se ajunga la unanimitatea necesara pentru luarea deciziei extinderii spatiului Schengen.

Citește și
Bani
Cum vom atrage bani europeni? Invingatorii si invinsii bugetului pe 2011
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Adevarul: Cum a fost primita in UE blocarea Romaniei la usa Schengen Franta si Germania au cerut Comisiei Europene sa nu accepte Romania si Bulgaria pana cand cele doua state nu vor inregistra "progrese ireversibile" in justitie. Proces care ar putea dura cateva luni sau cativa ani. Hans Swoboda, vicepresedintele socialistilor din Parlamentul European, a declarat, pentru RFI, ca daca cele doua tari rateaza luna martie 2011, atunci ar putea adera in octombrie 2011. Mai putin optimist este consilierul prezidential Leonard Orban, care considera ca amanarea ar putea fi de un an sau chiar doi.

Ziarul Financiar: Cumparam mai putin, dar mai scump Piata bunurilor de larg consum, estimata la 22 mld. euro in 2009, a scazut in primele zece luni ale anului cu circa 6% in valoare si cu aproape 15% in volum comparativ cu perioada similara din 2009, potrivit unui studiu al companiei de cercetare de piata MEMRB. Scaderea in volum este de peste doua ori mai mare decat cea in valoare deoarece preturile au crescut, inflatia anuala in octombrie fiind de 7,9%, cea mai mare din UE. Daca in cazul celui traditional se observa o scadere pe toate segmentele, in cazul celui modern se vede un avans usor pe segmentul de mancare si un declin mai putin pronuntat in rest.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Alti bani de la FMI! La ce ne-am inhamat pentru 2011
Alti bani de la FMI! La ce ne-am inhamat pentru 2011

Romanii vor continua si anul viitor sa indure austeritatea. Scrisoarea suplimentara de intentie aprobata de Guvern marti prevede diminuari de cheltuieli publice, concedieri suplimentare in zona angajatilor bugetului.

Cum vom atrage bani europeni? Invingatorii si invinsii bugetului pe 2011
Cum vom atrage bani europeni? Invingatorii si invinsii bugetului pe 2011

In zona protectiei sociale a sanatatii si a activitatilor culturale statul va da cu 15% mai putini bani. Imprumuturile luate de stat in ultimii ani cu scopul finantarii deficitului isi spun si ele cuvantul.

Cum arata urmatoarea criza mondiala. In SUA a inceput falimentul oraselor!
Cum arata urmatoarea criza mondiala. In SUA a inceput falimentul oraselor!

Peste 100 de orase americane ar putea intra in faliment in 2011, din cauza problemelor cu care se confrunta bancile, a declarat analistul american Meredith Whitney, cea care a previzionat contractarea pietelor de credit.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.