Cat de flexibil este noul Cod al Muncii?
O solutie de echilibu intre flexibilizarea relatiilor de munca si securitatea pe piata muncii este principiul pe care guvernantii incearca sa-l sustina prin noile modificari la Codul Muncii.
Romania Libera: Introducerea principiului de flexsecuritate in legislatia care reglementeaza relatiile de munca ar putea fi un element-cheie in viitorul Cod al muncii. Principiul stabileste un echilibru intre flexibilitatea angajatilor si securitatea sociala si este sprijinit activ de Uniunea Europeana, prin diverse proiecte, spune secretarul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Adrian Izvoranu. „In majoritatea tarilor europene, conceptul de flexsecuritatea se regaseste aplicat in legislatia specifica, dar nu si in Romania. Atat patronatele, cat si sindicatele au agreat in cadrul negocierilor acest principiu. Uniunea Europeana sprijina activ diverse programe, asigura fonduri, tocmai pentru ca acest principiu sa fie integrat in legislatie", a precizat Adrian Izvoranu.
Jurnalul National: Codul Muncii pentru discriminarea angajatilor Dupa scandalul de la Ministerul Muncii pe marginea modificarilor Codului Muncii in defavoarea angajatilor, noua varianta a proiectului vine cu alte prevederi discriminatorii, dar si cu modificari cerute de partenerii sociali. Pe de alta parte, sindicatele si patronatele trebuie sa prezinte vineri premierului o varianta de Cod al Muncii care sa contina principii, nu reguli generale, urmand ca, pana pe 26 ianuarie, Emil Boc sa analizeze si sa comunice care dintre propuneri vor fi luate in calcul. Printre propunerile partenerilor sociali se numara excluderea perioadei de proba si posibilitatea ca si patronii sa aiba drept la propria greva, nu doar angajatii. Ultima varianta a proiectului de modificare a Codului Muncii, obtinuta de agentia Mediafax, prevede ca salariatul angajat temporar sa primeasca un salariu mai mic decat un angajat permanent, pentru aceeasi munca, cu conditia sa nu aiba un venit mai mic decat salariul minim brut pe tara garantat in plata. Proiectul de lege privind modificare Codului Muncii pe care Ministerul Muncii l-a supus dezbaterii publice in decembrie 2010 prevedea ca salariul primit de persoana angajata temproar nu poate fi inferior celui pe care il primeste angajatul societatii care presteaza aceeasi munca sau una similara.
Evenimentul Zilei: "Cadou" in prag de pensionare: doua ore in plus la catedra Nemultumite de anumite articole din noua lege a educatiei, printre care si cel referitor la cresterea normei pentru profesorii in varsta, cadrele didactice ameninta cu proteste. Copiii tipa mai tare, sunt mai plini de energie, pun mai multe intrebari, nu-i mai poti stapani si, cum gasesc pe internet absolut orice informatie, este mai greu si sa le captezi atentia doar cu ce e consemnat in manuale. Daca intrebi un profesor trecut de o anumita varsta, ti-ar cataloga noua "specie de elev" simplu: "Greu de stapanit". In aceste conditii, pentru a fi mai putin solicitate, ca drele didactice cu peste 25 de ani vechime erau pana acum degrevate de doua ore din norma di dactica de 18 ore. Prin noua lege a educatiei dispare insa aceasta prevedere, dascalii aflati in pragul pensionarii fiind obligati sa stea la catedra 18 ore, la fel ca si colegii lor mai tineri. Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca, oricum, acestia isi mai luau ore in plus. Prin urmare, au putere de munca.