A aparut un nou stat pe harta lumii. Afla care este
UPDATE: Sudanul de sud vrea sa devina un stat independent, iar 99% din populatia cu drept de vot a dorit secesiunea de nord. Astfel, s-ar putea incheia razboiul civil, care dureaza de 22 de ani.
AFP; The Huffington Post Cand 99% dintre sudanezi au votat la referendumul de luna trecuta ca Sudanul de Sud sa devina un stat separat, ei au scris o fila importanta din istorie: noul stat african va ridica numarul statelor lumii la 193.
Guvernul de la Khartoum si-a dat acordul pentru validarea acestui referendum, astfel ca Sudanul de Sud va fi "inaugurat" la 9 iulie 2011. Asa se face ca cea mai intinsa tara de pe teritoriul Africii se va separa in doua.
Care este pretul platit pentru liberatatea Sudanului de Sud? Dupa un razboi civil care a durat 22 de ani, cel putin 2 milioane de oameni au murit, iar alte patru milioane de persoane au fost deportate.
Ce viitor poate avea Sudanul de Sud in contextul international
Sunt foarte multe voci care declara ca aceasta miscare nu este tocmai inteleapta, deoarece o dezvoltare ca stat de sine statator este aproape imposibila. Peste 90% din populatia Sudanului de sud este analfabeta, nu exista institutii, ci doar grupari si triburi.
Independenta, democratia sunt stari pe care sudanezii nu le cunosc, pentru ca nu au fost obisnuiti decat cu razboaiele, violenta si haosul. Sistemul sanitar este cvasi-inexistent, la fel ca si cel educational si justitia. Speranta de viata a acestor oameni este invers proportionala cu bogatiile naturale care zac in aceasta tara, si se rezuma doar la 50 de ani.
Din punct de vedere politic, situatia este si mai sumbra. Jurnalistii de la Huffington Post au facut o analiza, comparand Sudanul de Sud cu ceea ce s-a intamplat cu Taiwanul sau Kosovo.
Taiwanul functioneaza ca un stat independent si poate ramane asa, atata vreme cat nu va “supara” China. Kosovo a fost recunoscut de 75 de state ale lumii, dar printre acestea nu se numara si Rusia, China sau Spania, mari puteri care s-au opus intotdeauna procesului acestuia de separare a statelor.
Alte state care si-au castigat independenta, insa, nu au fost atat de “norocoase”, ca Taiwanul sau Kosovo. Este, de exemplu, cazul Somaliland-ului care si-a proclamat independenta in 1991 si care nici acum nu este un stat recunoscut.
Prin urmare, soarta Sudanului de Sud nu se arata prea blanda nici in viitor, spun analistii.
Alte cateva exemple de state care s-au separat de tarile “mama”, in istoria recenta
Cehoslovacia s-a impartit in Cehia si Slovacia fara violenta.
Iugoslavia, in schimb, a avut parte de un “divort” foarte urat, cu raboaie civile care au lasat urme adanci. Timp de 15 ani, Iugoslavia s-a tot divizat, dand nastere noilor state din regiune.
In alte parti ale lumii, Bangladesh-ul a reusit sa se desprinda de Pakistanul de Vest ca sa formeze o noua tara.
Eritrea a rupt relatia cu Etiopia, Namibia s-a despartit de Africa de Sud si Timorul de Est s-a separate de Indonezia.
Multe state, insa, nu au reusit nici acum sa-si capete independenta mult dorita. Este cazul Ceceniei care a purtat doua razboaie cu Rusia, in care 75.000 de civili au murit. Nici acum situatia de acolo nu este stabila. Si acesta este doar un exemplu.
ABC News: Donald Rumsfeld afirma ca Saddam Hussein le ameninta pe fiicele sale si pe ale lui George W. Bush "Eram ingrijorat", a povestit Rumsfeld in primul sau interviu televizat de cand a parasit functia, in urma cu peste patru ani. "Desigur, presedintele si familia sa beneficiau de protectia Secret Service", corpul de elita responsabil cu securitatea personalitatilor publice, a explicat Rumsfeld. "Familia mea nu beneficia de acest lucru. Si acesta a fost un moment putin straniu", a povestit el, referindu-se la o reuniune consacrata securitatii nationale din 2003, in cursul careia complotul vizandu-le pe fiicele sale a fost dezvaluit.
BBC News: Hamid Karzai confirma ca exista discutii cu SUA pentru instalarea unor baze permanente in Afganistan . "Da, Statele Unite au dorinta instalarii unor baze permanente in Afganistan", a declarat Karzai in cursul unei conferinte de presa. "Este o problema de care discutam in prezent cu ei", adauga Karzai, sublinind ca decizia finala va apartine Afganistanului. In ianuarie, influenta senatoare americana Lindsay Graham s-a declarat favorabila instalarii unor baze americane permanente in Afganistan. Purtatorul de cuvant al lui Karzai, Waheed Omar, declarase atunci ca acest subiect nu a fost abordat cu Washingtonul.
Los Angeles Times: Premierul francez a calatorit cu un avion al lui Hosni Mubarak, in timpul concediului petrecut in Egipt Francois Fillon a confirmat, intr-un comunicat, aceasta informatie publicata de saptamanalul Le Canard Enchaine, in conditiile in care Guvernul sau se confrunta deja cu o polemica privind vacanta in Tunisia, din aceeasi perioada, a ministrului sau de Externe, Michele Alliot-Marie. Premierul francez a precizat ca, "la invitatia autoritatilor egiptene (...), a luat un avion din flota guvernamentala egipteana, pentru a merge de la Assuan la Abu Simbel". Dupa ce a vizitat un templu, "el a efectuat o iesire cu barca pe Nil, in aceleasi conditii", adica in calitate de invitat.
Fox News: WikiLeaks: Omar Suleiman, candidat preferat al Israelului pentru inlocuirea lui Hosni Mubarak O nota diplomatica americana din 2008, trimisa cotidianului britanic de WikiLeaks, arata ca David Hacham, un consilier al Ministerului israelian al Apararii, il desemna pe Omar Suleiman, scris "Soliman" in unele note, drept persoana potrivita pentru a-l inlocui pe Mubarak. "Hacham era foarte elogios la adresa lui Soliman si sublinia ca linia telefonica intre ministerul israelian si serviciile egiptene de Informatii era utilizata zilnic", precizeaza nota trimisa de ambasada Statelor Unite in Israel.