Portret: Plecati prea devreme...

15-08-2009 00:00


...sunt cei care au schimbat lumea prin gesturi umile, zambete calde, sau mangaieri, cand delicate, cand vadit apasate, ale chitarei.

 

Plecati din randul nostru, ca oameni simpli, si stinsi ca o supernova; dupa o viata in care au sarit de la o extrema la alta, pentru ca...  asa le-a fost scris. Nu ne este prea greu sa intelegem care le-a fost rolul. Mai dificil, parca, ne vine sa acceptam ca s-au dus prea repede...

Sa incepem cu... cine altul decat Michael Jackson. De aproape doua luni fanii, mai adevarati, mai de ocazie, mai tineri sau cu state vechi in ale muzicii s-au pus pe plans. Si nu dau semne ca s-ar opri. Idolul lor a plecat fara ca cineva sa poata sa spuna un simplu „de aceea...”. Sunt multe semne de intrebare, mai ales ca apropiatii si familia dau apa la moara unei prese „binevoitoare” si doritoare de cancan. Asta, in vreme ce autoritatile vin cu ipoteze care mai de care mai socante: supradoza de anestezice sau chiar crima.

De un sfarsit asemanator a avut parte si regele rock`n`roll-ului, Elvis Presley. Cu o zi inainte de a incepe un nou turneu... Un atac de cord era inevitabil, daca e sa dam crezare scrierilor vremii ce-l descriau ca fiind un mare consumator de droguri.

Oare ce ar fi show-bizz-ul fara starlete? Anna Nicole Smith si-a gasit obstescul sfarsit in urma unei supradoze de medicamente. Asta la doar 5 luni dupa ce fiul ei, Daniel, a murit in acelasi fel. Insa, nimic nu a fost mai controversat ca moartea adevaratului simbol al secolului 20: Marylin Monroe. Sinucidere, moarte accidentala sau crima. Intre aceste granite - ciudat de fixe, dar in acelasi timp, atat de diferite - se invart speculatiile legate de moartea actritei despre care s-a spus ca ar fi avut relatii amoroase cu importanti oameni politici ai vremii.

Nici actorul australian Heath Ledger nu a scapat de blestemul medicamentelor. Jokerul genial din ultimul Batman a fost gasit mort in apartamentul sau din New York, in ianuarie 2008. Concluzia medicilor: supradoza.

Sex, droguri si rock’n’roll...O combinatie care se potriveste perfect cu viata si moartea unor staruri ca Jimi Hendrix, unul dintre cei mai mari chitaristi ai tuturor timpurilor, Janis Joplin cu vocea ei inconfundabila sau enigmaticul Jim Morrison.

Tot la enigme, notam si disparitia lui Kurt Cobain. Impuscat in cap. Asa a fost gasit solistul de la Nirvana in locuinta sa din Seattle. Un bilet de adio spulbera orice dubiu: Kurt s-a sinucis... Bursa zvonurilor nu s-a lasat, insa, pacalita. S-a aflat, astfel, si despre doza letala de stupefiante consumata.

Unii au sarutat lumea de adio intr-un stil oarecum romantic. Frate, insa, cu sadismul... Michael Hutchence, fostul lider al trupei INXS si actorul David Carradine s-au spanzurat, in timpul unor acte erotice esuate.

Nici la capitolul „asasinate” nu ducem lipsa de morti celebre. Cea mai cunoscuta executie in direct este moartea presedintelui american John Fitzgerald Kennedy, in noiembrie 1963, la Dallas. Uciderea lui face parte dintr-un lung sir de morti violente care au marcat familia Kennedy. Amintim aici asasinarea senatorului Robert Kennedy, in 1968 sau moartea fiului fostului presedinte american, John Kennedy Jr, in urma unui accident aviatic.

In aprilie 1968, in Memphis, este ucis primul om de culoare care s-a ridicat pentru drepturile semenilor sai: Martin Luther King.

Si fostul baiat vesel din Liverpool, John Lennon a platit scump pentru pacifismul sau. I-a dat, amabil, un autograf lui Mark Chapman si a primit, drept multumire, niste gloante. Se intampla la 8 decembrie 1980, la New York.

Rauri de lacrimi s-au scurs cand lumea a aflat despre moartea Printesei Diana. Un accident de masina intr-un tunel din Paris si cativa paparazzi au fost elementele unei povesti, in care nici varianta unui asasinat politic nu a fost ignorata.

Nimic nu parea sa-i stea in cale lui Steve Irwin, alias „Vanatorul de crocodili” in dorinta lui de a experimenta senzatii tari. Dupa ce s-a jucat cu serpi veninosi si a luat in brate crocodili fiorosi, Steve a fost omorat de o pisica de mare.

In fine, bolile necrutatoare si-au spus si ele cuvantul. Inimitabilul Freddie Mercury, sufletul formatiei Queen, Bob Marley sau George Harrsion, fostul membru al formatiei The Beatles au parasit scena vietii, ca multi altii, prea devreme...

VIDEO PROTVPLUS.RO