Secunde, minute, ore. 10 lucruri pe care nu le stiai despre... timp
Timpul pare sa fie cel mai mare dusman al omului din secolul XXI, secolul vitezei. Nimeni nu poate explica de ce pe vremea bunicilor nostri timpul avea o alta insemnatate, iar intr-o zi se puteau rezolva atat de multe lucruri.
1. Te intrebi de ce trebuie sa dai ceasul cu o ora inainte in Martie? Ora de vara a inceput ca o gluma pentru Benjamin Franklin, care a propus oamenilor sa se scoale mai devreme in diminetile insorite de vara pentru a lucra mai mult pe parcursul zilei si astfel sa faca economie de lumanari. Ora de vara a fost introdusa in Marea Britanie in anul 1917 si apoi s-a raspandit in intreaga lume.
2. Vremea poate de asemenea schimba durata zilei. In timpul fenomenelor El Niño, vanturile puternice pot incetini rotatia Pamantului cu o fractiune de secunda la fiecare 24 de ore.
3. Tehnologia moderna poate determina timpul mult mai bine. In 1972 o retea de ceasuri atomice din peste 50 de tari a fost considerata autoritatea finala a timpului, fiind atat de precisa incat ii trebuie 31,7 milioane de ani pentru a pierde aproximativ o secunda.
4. Ceasul cel mai precis, de la Institutul National de Standarde si Tehnologii din Colorado, masoara vibratiile unui singur atom de mercur. Intr-un milion de ani acesta nu va pierde nici o secunda.
5. Pana in anii 1800, fiecare sat traia in propriul lor mic fus orar, cu ceasuri sincronizate in functie de amiaza solara locala.
6. Gandind cum timpul cailor ferate necesita sincronizarea ceasurilor din diferite locatiiar fi putut sa il inspire pe Einstein sa dezvolte teoria relativitatii, care unifica spatiul si timpul.
7. Einstein a aratat ca gravitatia face ca timpul sa curga mai incet. Pasagerii din avion, zburand unde gravitatia Pamantului este mai slaba, imbatranesc cateva nanosecunde in plus la fiecare zbor.
8. Conform teoriei cuantice, cel mai scurt moment care poate exista este cunoscut ca Timpul Planck, sau 0.0000000000000000000000000000000000000000001 secunde.
9. Timpul nu a fost pe aici dintotdeauna. Majoritatea cercetatorilor cred ca a fost creat impreuna cu restul universului in Big Bang, acum 13,7 miliarde de ani.
10. Ar putea sa existe un sfarsit al timpului. Trei cercetatori spanioli sustin ca acceleratia observata a expansiunii cosmosului este o iluzie cauzata de incetinirea timpului. Potrivit calculelor lor, timpul ar putea eventual sa se opreasca, moment in care totul va intra intr-un impas.
Sursa: Discover Magazine