Marxismul, din nou la moda?
Criza economica mondiala i-a facut pe multi dintre germani sa-si intoarca privirea catre invataturile lui Karl Marx.
Karl-Dietz Verlag a vandut in 2008 nu mai putin de 1.500 de exemplare din "Das Kapital". Interesul pentru invataturile lui Marx a inceput sa creasca in anul 2005, cand s-au vandut circa 400 de volume, ajungand doi ani mai tarziu la cifra de 1.300. Si nu doar Karl-Dietz a avut de profitat in urma crizei financiare. Conform presei germane, si alte edituri au inregistrat vanzari mai mari cu 300% ale cartii lui Marx in ultimele luni.
"Das Kapital" este un tratat de economie practica, scris de Karl Marx si editat partial de Friedrich Engels. Cei doi au pus impreuna bazele teoriei comuniste, redactand "Manifestul Partidului Comunist", care a devenit unul dintre cele mai influente manuscrise politice. "Das Kapital" este o analiza critica dura la adresa capitalismului si a modelului economic propus de acesta.
Daca ar fi sa tragem o paralela, marea depresiune din 1929 a facut ca veniturile sa scada dramatic, atragand dupa sine somajul si saracirea populatiei de multe ori sub limita subzistentei. Statele au fost nevoite sa apeleze la politici interventioniste si protectioniste. Fiecare tara a gasit modalitati diferite de a trece peste criza financiara. Unele au fost de natura economica, iar altele de natura politica, populatia indreptandu-se catre extremele de dreapta sau de stanga – preluarea conducerii de dictatori precum Adolf Hitler, Benito Mussolini sau I.V. Stalin.
Adancirea crizei ar putea duce oare si in zilele noastre la o relansare a comunismului? Momentan, romanii sunt loviti in primul rand la facturi si la dobanzile mai mari la credite.