Economia mondiala sub asediu!
Pietele financiare sunt strans legate, iar daca o piata este afectata de recesiune, atunci fara indoiala ca vor suferi si economiile altor tari, mai mult sau mai putin.
Iata un scurt istoric al crizelor majore care au afectat economia mondiala sau diverse economii zonale.
1918-1921: recesiunea de dupa Primul Razboi Mondial s-a caracterizat prin hiperinflatie, cauzata de stoparea productiei de razboi si afluxul de forta de munca din pricina soldatilor care se intorceau la vatra. Rata somajului s-a mentinut la cote ridicate.
Romania s-a resimtit in urma distrugerilor provocate de razboi pana in 1922. A urmat o perioada de sase ani de relativa dezvoltare economica.
1929-1939: marea depresiune a inceput pe 29 octombrie 1929 prin prabusirea burselor de actiuni din intreaga lume, in ceea ce a ramas in istorie ca “martea neagra”. Comertul mondial a scazut dramatic, la fel ca si veniturile personale, bugetare si din afaceri. Fiecare tara a gasit modalitati diferite de a trece peste criza financiara. Unele au fost de natura economica, iar altele de natura politica, populatia indreptandu-se catre extremele de dreapta sau de stanga – preluarea conducerii de dictatori precum Adolf Hitler, Benito Mussolini sau I.V. Stalin.
In perioada 1929-1934, tara noastra a infruntat probleme precum inflatia, somajul si saracirea populatiei. Din 1934 incepe relansarea economica, datorita politicii protectioniste si a interventiei statului in economie, 1938 marcand momentul de maxima dezvoltare.
1997: criza financiara asiatica, cand pietele si economiile din regiune au fost grav afectate de deprecierea baht-ului, moneda Thailandei. Sentimentul de antipatie fata de tarile vestice a crescut simtitor. Abia la 10 ani dupa primele semne de criza tarile afectate au inregistrat cresteri economice. Coreeea de Sud, Thailanda si Japonia s-au numarat printre tarile cel mai grav afectate, spre deosebire de India, China si Vietnam, care au resimtit mai putin efectele crizei.
1998: crahul rus. Rubla ruseasca se devaloriza cu 60% in 11 zile. Rusia s-a confruntat cu o criza economica si monetara, provocata in parte de criza financiara asiatica din anul precedent.
2001: dupa atentatele de la 11 septembrie, in care si-au pierdut viata circa 3.000 de persoane, Bursa din New York a fost inchisa timp de o saptamana, iar la redeschidere a inregistrat o scadere dramatica.
2006-2008: criza creditelor ipotecare de mare risc din SUA. Aceasta va continua si in urmatoarele 6-12 luni, estimeaza analistii. Wall Street a inregistrat pe 17 septembrie cele mai puternice scaderi dupa 2001. In septembrie 2008, in urma pierderilor uriase suferite, banca americana Lehman Brothers a fost nevoita sa declare falimentul, asta dupa ce reusise sa treaca cu bine de marea depresiune din 1929. Tot astfel, fara uriasul imprumut primit de la Rezerva Federala, cea mai mare companie de asigurari din America, AIG, ar fi fost si ea nevoita sa se declare falimentara.
Recesiunea americana s-a transformat intr-o criza financiara mondiala. Bursa de la Tokyo a atins cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, iar cea de la Moscova a fost inchisa.
Criza afecteaza si Romania. Cu toate ca bancile nu sunt expuse foarte mult la efectele acesteia, tara noastra depinde foarte mult de investitiile straine, diminuate in urma recesiunii. Bursa de Valori Bucuresti a avut un curs preponderent descendent, inregistrand pierderi de miliarde de euro. In plus, avertizeaza analistii, firmele romanesti se numara printre cele mai slabe din Europa Centrala si de Est, fiind pandite de faliment.