1-0 in lupta dintre guverne si criza financiara
Se pare ca planurile de salvare adoptate in America, Asia si Europa au restabilit optimismul investitorilor, iar bursele au trecut pe plus.
Primul semn de crestere a fost inregistrat luni la bursa din Sydney, cu 5,6%, fiind urmata de pietele asiatice: Seul – 2,5%, Singapore – 1,75% si Hong Kong – 2,4%.
Tot luni, Wall Street a cunoscut o crestere-record, de 11%, dupa ce mai multe state americane au anuntat implementarea unor programe de stabilizare a sectorului financiar. Fondurile alocate in acest sens ar putea depasi 700 de miliarde de dolari.
Marti, bursa de la Tokyo si-a inchis operatiunile cu o crestere de 14,15%, iar cele de la Hong Kong si Singapore cu un plus de 5,1%.
In Europa, guvernul britanic a elaborat un plan ce cuprinde nationalizari partiale, garantarea depozitelor bancare si a imprumuturilor interbancare. In plus, britanicii vor investi 37 de miliarde de lire sterline pentru consolidarea a trei banci importante: Royal Bank of Scotland, HBOS si Lloyds TSB.
Pornind de la acest model, sefii de stat din zona euro au adoptat un plan de actiune ce include garantarea imprumuturilor interbancare si evitarea falimentelor bancare (prin recapitalizare si garantare a refinantarii bancilor). Programul va fi continuat pana in 2009 si presupune o infuzie de circa 2.000 de miliarde de euro.
Rezultatele nu s-au lasat asteptate. Bursele europene au deschis marti tot pe plus: Milano – 6,3%, Paris – 2,15%, Frankfurt si Londra – 2,60%. Bursa de la Bucuresti a inregistrat luni o crestere de 8,5%, asta in principal in contextul stirilor externe, iar marti a deschis cu o crestere de 7,7%.
Evolutiile pietelor bursiere mondiale vin dupa o saptamana neagra, in care s-au inregistrat scaderi comparabile cu cele din Marele Crah (1929). Daca planurile adoptate de guverne vor avea efecte pe termen lung sau doar pe termen scurt, ramane de vazut.
Sursa: Pro TV
Etichete: crestere, bursa, actiuni, revenire, bvb, operatiuni de salvare,
Dată publicare:
14-10-2008 00:00