Maddie McCann – Poveste fără sfârşit
A trecut mai bine de un an de la dispariţia micuţei Madeleine McCann. Părinţii au văzut-o ultima dată pe 3 mai 2007.
Au lăsat-o dormind alături de frăţiorii ei gemeni, în vârstă de doi ani, în camera hotelului din staţiunea portugheză Praia da Luz, unde îşi petreceau vacanţa. Soţii McCann, ambii medici în vârstă de 39 de ani, au plecat să ia cina la nici 50 de metri depărtare. Când s-au întors, stupoare: copilul lor nu mai era acolo. Maddie urma să împlinească patru ani în numai câteva zile. Încă de la început, părinţii fetiţei au susţinut că ar fi vorba despre o răpire.
Recompensa oferită pentru găsirea lui Maddie a ajuns la câteva milioane de dolari, graţie unei strângeri de fonduri organizate de părinţi. Fotbalistul David Beckham, scriitoarea JK Rowling, magnatul transporturilor Richard Branson şi numeroşi alţi oameni de afaceri au contribuit şi ei cu donaţii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Iniţial, suspect era un britanic în vârstă de 32 de ani, stabilit de câţiva ani în Portugalia, care locuia la numai 100 de metri de hotelul în care era cazată familia McCann. Acesta şi-a asumat rolul de translator între poliţia locală şi ofiţerii britanici, încă din primele zile de anchetă. Punând foarte multe întrebări, a stârnit atât suspiciunea unei jurnaliste, dar şi pe cea a poliţiei, care l-a reţinut pentru interogatorii, fără să afle însă nimic de la el.
Cotidianul olandez De Telegraaf a primit la aproape o lună şi jumătate de la dispariţie o scrisoare anonimă în care se afirma că micuţa ar fi fost omorâtă şi îngropată la circa 15 kilometri de locul unde a fost văzută ultima oară. Pista s-a dovedit a fi falsă. Şi nu a fost singura de acest fel: un italian şi o portugheză au fost arestaţi la opt săptămâni de la dispariţie, după ce i-au contactat pe părinţii copilei şi le-au cerut cinci milioane de dolari, în schimbul unor informaţii.
La începutul lui septembrie 2007, cazul a luat o turnură dramatică: Kate McCann, mama fetiţei a fost declarată oficial suspectă, ca urmare a rezultatelor unei expertize medico-legale primite de poliţie de la un laborator din Birmingham. Cei doi au fost bănuiţi că şi-ar fi ucis fiica din greşeală, cu o supradoză de medicamente şi că, de frică, i-au ascuns trupul. Dovadă ar fi stat urmele de sânge din maşina închiriată de soţii McCann la 25 de zile după dispariţia micuţei. Atât femeia cât şi soţul acesteia au negat însă orice amestec.
Au urmat interogatorii interminabile, atât din partea autorităţilor cât şi a presei. În plus, poliţia a găsit şi în camera de hotel unde a fost văzută Maddie ultima oară şi urme de sânge, cu ajutorul unor câini special antrenaţi aduşi din Anglia.
Pe 9 septembrie Kate şi Gerry McCann hotărăsc să se întoarcă în Marea Britanie, având acceptul deplin al autorităţilor portugheze. Aveau să lase în urma lor un întreg scandal: pe de o parte portughezii care ar fi preferat ca “pisica moartă” să se afle în ograda britanicilor, iar pe de altă parte englezii care nu ar fi vrut să-i creadă pe doi dintre ai lor capabili de aşa ceva.
La numai două zile după întoarcerea soţilor în Marea Britanie, poliţia portugheză face un anunţ-şoc: strânseseră suficiente probe pentru punerea sub acuzare a mamei copilei, Kate McCann. În plus, susţineau autorităţile, şi tatăl era suspectat de complicitate la ascunderea crimei. Presa portugheză era din ce în ce mai vehementă la adresa femeii, catalogând-o drept o mamă violentă. În apărarea celor doi a venit Clarence Mitchell, iniţial trimis de Ministerul britanic în Portugalia pentru a le oferi asistenţă. După ce soţii McCann au fost acuzaţi de uciderea fiicei lor, Mitchell a renunţat la cariera guvernamentală şi a devenit purtătorul de cuvânt al lui Gerry şi Kate McCann.
În urma acestei întorsături pe care a luat-o întregul caz, cei doi soţi hotărăsc să apeleze la serviciile unei agenţii de detectivi particulari, în mare parte foşti agenţi ai serviciilor secrete britanice, convinşi fiind că poliţia portugheză nu face nimic ca să le găsească fetiţa. Părinţii cer să fie verificate toate pistele, inclusiv cele conform cărora Maddie ar fi fost văzută în ţări precum Spania sau Maroc. Un reporter al France Presse a dovedit însă printr-o înregistrare video că micuţa văzută în Maroc nu era decât o localnică.
În luna octombie a anului 2007, poliţia portugheză a derulat cea mai amplă operaţiune de acest gen organizată în Portugalia: a percheziţionat 75 de locuinţe, a arestat 80 de pedofili şi a confiscat mii de CD-uri şi DVD-uri conţinând imagini pornografice cu minori, în speranţa că vor găsi imagini cu Maddie. Totul fără niciun rezultat.
În luna ianuarie 2008 părinţii copilei au prezentat un portret al presupusului răpitor, realizat de un artist care a colaborat în trecut şi cu FBI. Acesta înfăţişa un bărbat de aproximativ 40 de ani, care potrivit declaraţiilor unor martori ar fi vorbit engleza cu un puternic accent. Poliţia îi bănuia în continuare pe părinţi de uciderea fetiţei. La sfârşitul aceleiaşi luni apare o informaţie conform căreia Madeleine ar fi fost văzută în Chile, în compania unui cuplu de străini, la 500 de kilometri de capitala ţării. Ceea ce a atras atenţia autorităţilor a fost asemănarea izbitoare dintre bărbat şi portretul-robot dat publicităţii de părinţi. Acestea rămân însă unicele informaţii şi, din nou, ancheta intră în impas.
La începutul lunii iulie, după 14 luni de căutări, poliţia portugheză abandonează căutările. Cazul este clasat de poliţie, iar cazul rămâne pe mâna procurorilor. Presa portugheză spune că autorităţile nu au suficiente probe pentru a-i pune sub acuzare pe soţii McCann, care se declară hotărâţi să continue căutările pe cont propriu.
Presa din Marea Britanie, care s-a plâns în nenumărate rânduri că poliţia portugheză nu îi oferă acces la informaţii aşa cum se întâmplă cu presa locală, a avut pe 4 august câştig de cauză. Jurnaliştii britanici au făcut coadă în faţa tribunalului din Portimao, pentru a putea vedea cele 30.000 de pagini ale raportului, cuprinse în 17 volume (fără anexe) stocate pe DVD-uri. Astfel s-a aflat că anchetatorii portughezi ar fi trecut cu vederea informaţii foarte importante, ce ar fi putut duce la găsirea copilei.
Una dintre acestea este mărturia unei vânzătoare din Amsterdam. Femeia declara că vara trecută a venit la ea o fetiţă care i-a spus că o cheamă Maddie şi că a fost luată de lângă mama ei. Mărturia vânzătoarei pare a fi susţinută şi de camerele de supraveghere din magazin.
Ultimele informaţii legate de Maddie apar chiar în luna august a acestui an, când Scotland Yard a aflat că micuţa ar fi ajuns pe mâna pedofililor belgieni.