Ma numesc X si sunt dependent de Internet! Tu esti?
Nu mai putem trai fara Internet si socializam din ce in ce mai mult online. Comunicarea virtuala se poate transforma insa treptat in dependenta, obsesie si chiar in boala psihica.
Luam acasa problemele de la munca si doar atunci cand dormim nu stam cu gandul la tastatura, mai ales ca nu avem nevoie decat de un simplu telefon mobil cu acces la Internet, pentru a ne putea verifica email-ul de serviciu sau pentru a putea naviga pe web.
Un cercetator australian spunea ca exista patru simptome ale dependentei de tehnologia moderna: sentimentul de frustrare care apare daca un computer nu poate fi accesat, nevoia de a petrece tot mai mult timp in fata calculatorului, nevoia de dispozitive din ce in ce mai performante si efectele negative resimtite de persoana in cauza in toate domeniile vietii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dependenta de calculator sau telefon poate duce si la afectiuni fizice, cum ar fi probleme ale incheieturilor sau ale spatelui. Mai mult, comunicarea exclusiv prin intermediul scrisului poate fi cauza unor dificultati de comunicare verbala.
Petrecem din ce in ce mai mult timp in spatiul virtual, in loc sa iesim in oras. Tinerii prefera sa isi faca pana si cumparaturile in mediul online: de la o banala carte la produse de infrumusetare, imbracaminte sau chiar piese de mobilier, Internetul nu cunoaste limite.
In tarile Uniunii Europene, aproape 60% din populatia totala, estimata la circa 490 de milioane de locuitori, utilizeaza Internetul. Si la noi in tara, numarul utilizatorilor de Internet a crescut in primavara acestui an pana la cifra de 12 milioane.
Messengerul este la mare cautare printre angajatii romani, aproximativ 40% dintre acestia preferand sa comunice online decat sa-si indrepte privirea catre colegul de birou.
Nici adolescentii nu au fost feriti de frenezia utilizarii calculatorului. Ultimele date arata ca aproape 90% dintre tinerii din ziua de astazi stau pe Internet: de unde isi iau informatiile, unde leaga prietenii, se joaca si isi petrec timpul liber, de cele mai multe ori chiar si orele dedicate somnului.
In ciuda temerilor ca Internetul si in general calculatorul ii instraineaza pe copii de realitate, multi parinti nu constientizeaza efectele nocive ale acestui mod de educare, iar consecintele nu se lasa asteptate. Violenta juvenila este numai una dintre ele.
Internetul a ajuns sa ne rapeasca aproape tot timpul. Fie ca ne aflam la serviciu, fie ca suntem in timpul liber nu putem concepe sa stam fara sa apasam o tasta. Dupa prima urmeaza a doua si asa ne trezim ca nu ne mai privim in ochi, ca nu mai punem mana pe o carte, ca nu mai stim sa scriem frumos ori sa socializam cu oameni din carne si oase.
Citeste aici portretul "Violenta web 2.0: Dau cu pumnul, deci exist".
Tu suferi de vreuna dintre dependentele erei digitale? Esti dependent de Internet?
Sursa: Mihaela Martin
Etichete: violenta, online, internet, email, dependenta,
Dată publicare:
12-11-2008 00:00