Dezbatere: Interzicerea accesului la terapie, un alt fel de eutanasie?

Terapie

Bolnavii aflati in stadiul terminal nu vor mai fi primiti in sectia de terapie intensiva, conform unui ordin al Ministerului Sanatatii.


Bolnavii cu sanse minime de supravietuire nu mai au loc la Reanimare. Si asta din pricina costurilor prea mari, spun cei de la Minister. Atunci cand vine vorba de plata impozitelor pe venit si de contributiile ce ajung la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, niciunul dintre noi nu este “sters” de pe lista. Insa cand ajung in situatii-limita, bolnavii nu mai au loc nici macar pe patul de moarte in spitale.

Raman la cheremul personalului medical care decide cine are loc in salon si cine nu. Daca luam in calcul principala plaga a sistemului sanitar de la noi, spaga, e lesne de inteles ca prioritate va avea bietul roman care alearga cu traista de bani cand la asistente, cand la seful de salon, cand la medici. Doar cine nu a mai calcat printr-un spital de mult timp mai poate trai cu iluzia unui comportament, nu binevoitor, dar cel putin just din partea multora dintre lucratorii din spitale.

Juramantul lui Hipocrat in varianta moderna vorbeste despre onoare, demnitate, respect si umanitate. Cat este oare de uman sa selectezi pe criterii financiare cine are dreptul la speranta si cine nu?

Iata cateva dintre principiile pe care medicii jura sa nu le incalce niciodata:

Citește și
Farmacie
Criza medicamentelor se prelungeste inca sase luni

O data admis printre membrii profesiunii de medic:
• ma angajez solemn sa-mi consacru viata in slujba umanitatii;
• voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate;
• sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacra;
• voi mentine prin toate mijloacele onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic;
• nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala;
• voi pastra respectul deplin pentru viata umana de la inceputurile sale chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitatii.
Fac acest juramant in mod solemn, liber, pe onoare!

Pacientii in stare critica, ireversibila si care pot deceda in orice clipa sunt exclusi irevocabil de la un astfel de tratament. Nu beneficiaza de terapie intensiva nici cei care ar putea avea o sansa de recuperare, dar declara in scris ca nu doresc internarea in aceasta sectie.

In noua lege se stipuleaza urmatoarele:

Anexa 3 din proiectul de ORDIN privind aprobarea regulamentului de organizare, functionare si practica din cadrul sectiilor de anestezie si terapie intensiva (22.10.2008 / Ministerul Sanatatii)

Factori de care depinde admisia in terapie intensiva:
• Diagnostic
• Gravitatea bolii
• Varsta
• Boli coexistente
• Rezerva fiziologica
• Prognosticul
• Raspunsul la terapia anterioara
• Oprirea cardiaca recenta
• Anticiparea calitatii vietii
• Dorinta pacientului

Datorita folosirii unor resurse costisitoare, utilizarea eficienta a paturilor de terapie intensiva este o prioritate in toata lumea.

Ca orice tratament, decizia de admitere in TI trebuie sa se bazeze pe conceptul de beneficiu potential – pacientii a caror stare generala este prea buna pentru a beneficia de terapie intensiva sau cei la care nu exista speranta de recuperare a unei calitati a vietii acceptabila, nu trebuie admisi.

Din nefericire, exista situatii cand numarul potentialilor beneficiari de terapie intensiva depaseste capacitatea sectiei, iar atunci trebuie sa existe o ierarhizare a prioritatilor. Decizia de triaj se ia fara acordul pacientului sau familiei.
din Proiectul de Ordin al Ministerului Sanatatii
Decizia Ministerului Sanatatii – Reflexia saraciei in care se zbate sistemul sanitar romanesc

In primele zile de internare la terapie intensiva, costurile pentru un singur pacient pot ajunge si pana la 15.000 de lei pe zi. In plus, lipsa locurilor in oricare dintre sectii, dar in cazul nostru in cea de terapie intensiva, nu mai este de mult o noutate. Trierea bolnavilor pare singura si cea mai cinica solutie gasita de Minister.

Totusi, daca in cazul pacientilor care nu mai au nicio sansa de supravietuire decizia pare una simpla, nu acelasi lucru se poate spune atunci cand trebuie aplicate criteriile de selectie in cazul celor a caror soarta depinde, sa zicem, de „anticiparea calitatii vietii”.

Fara tratamentul adecvat si timpuriu, speranta de viata a pacientului se poate diminua considerabil. Iar cand ii vine in sfarsit randul la terapie, ar putea fi prea tarziu...

Cine decide pana la urma cine moare si cine traieste? Tu ce parere ai? Comenteaza AICI.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Alegere dificila pentru medici: la stat sau la privat?
Alegere dificila pentru medici: la stat sau la privat?

Initiativa unui secretar de stat de la Ministerul Sanatatii deschide un conflict cu medicii. Autoritatile vor ca, in viitor, doctorii sa aleaga clar unde vor sa lucreze: in spitalele publice sau in cele private.

Criza medicamentelor se prelungeste inca sase luni
Criza medicamentelor se prelungeste inca sase luni

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat solutionarea crizei medicamentelor, dupa ce reprezentantii producatorilor internationali au fost convinsi sa accepte varianta propusa de minister.

Ai fi de acord cu sinuciderea asistata?
Ai fi de acord cu sinuciderea asistata?

Problema se dezvolta pe mai multe planuri: uman, etic, religios, juridic etc. Cine poate spune cu certitudine ca moartea asistata este buna sau rea?

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.