Ai fi de acord cu sinuciderea asistata?

×
Codul embed a fost copiat

Problema se dezvolta pe mai multe planuri: uman, etic, religios, juridic etc. Cine poate spune cu certitudine ca moartea asistata este buna sau rea?


Probabil ca majoritatea celor care citesc acest articol nu au suferit niciodata de o boala in faza terminala, de cancer sau SIDA, nu au fost chinuiti de dureri insuportabile despre care stiu cu certitudine ca nu se vor ameliora nici macar cand se ajunge la morfina, nu au fost nevoiti sa vada suferinta si mila in ochii apropiatilor, nu au simtit ca in loc sa le aduca bucurie celor din jur au devenit o povara.

Stim ce inseamna o viata demna, dar cu greu ne putem imagina ce inseamna o moarte demna. Tocmai de aceea eutanasia sau moartea asistata starneste in fiecare dintre noi o alta reactie.

Privind problema din punct de vedere religios, raspunsul este unul singur si transant: Dumnezeu atotputernic ne-a dat viata, nimeni nu dispune de viata sa ori de a altcuiva. Asa cum Christos a patimit pe cruce, tot asa fiecare dintre noi trebuie sa infrunte cu stoicism ceea ce i se da. Nu fiecare este capabil de o atitudine mesianica, in care sa poata indura oricat, desi unii refuza chiar medicatia spunand ca ce e dat de la Dumnezeu trebuie acceptat. Biserica are punctul ei de vedere conservator, bine stabilit.

La nivel uman, cati dintre noi ar putea privi pe cineva foarte apropiat chinuindu-se cumplit ori implorand moartea si sa spuna in continuare ca viata este un dat si ca nimeni nu are dreptul sa o curme? Nu degeaba eutanasia asistata este legala in state precum Elvetia sau Olanda. Si daca ne imaginam ca numarul persoanelor care si-au dorit acest lucru a crescut dramatic o data cu legalizarea eutanasiei, aflati ca nu este deloc asa. Numarul celor care se intereseaza de procedura poate fi si de trei ori mai mare decat al celor care o duc pana la capat. Sunt tari care doresc o initiativa in acest sens si tari in care opozitia este covarsitoare.

Citește și
De ce ar incerca cineva sa se sinucida?
De ce ar incerca cineva sa se sinucida?
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Pana la urma ce inseamna asistat? Exista situatii absurde cand o persoana poate fi acuzata ca a inlesnit moartea cuiva. Nu este vorba aici despre cadrele medicale, carora le este foarte la indemana sa opreasca un aparat ce tine in viata un pacient sau sa nu mai administreze medicatia care il ajuta pe acesta sa ramana in viata - eutanasia activa sau pasiva, ce poate avea loc intr-un cadru legal sau nu. Este vorba de exemplu de sotul care ii cumpara sotiei biletul de avion catre o tara precum Elvetia sau Olanda, stiind ca intentia acesteia este sa-si curme viata.

Nu trebuie trecut cu vederea nici faptul ca o persoana aflata in dificultate poate trece si prin depresii, caracterizate prin episoade de deznadejde, sentimentul inutilitatii si al vinovatiei sau are alte probleme psihologice netratate. Asa ca nu este cazul sa ne avantam sa spunem: nu se mai poate trai asa, moartea este unica solutie, fara a beneficia insa de asistenta specializata a unui terapeut.

In final, este oare posibil ca drepturile omului sa se limiteze la viata sau se pot extinde si la moarte? Tu ce crezi despre dreptul de a alege moartea in locul unei vieti chinuite? Comenteaza AICI.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
O femeie din Marea Britanie vrea sa moara, dar legea nu-i permite
O femeie din Marea Britanie vrea sa moara, dar legea nu-i permite

Femeia ii acuza pe procurori de lasitate, dupa ce acestia au refuzat sa clarifice legislatia privind eutanasierea asistata.

De ce ar incerca cineva sa se sinucida?
De ce ar incerca cineva sa se sinucida?

O copila de 17 ani si-a pus capat zilelor, satula de regulile impuse de parinti.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.

Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să
Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să "corupă" alegerile din 2016. Cum se apără

La New York a început, sâmbătă, procesul istoric în care Donald Trump e acuzat că a făcut plăți ilegale ca să ascundă o aventură amoroasă cu o vedetă din filmele pentru adulți.