Ai fi de acord cu sinuciderea asistata?
Problema se dezvolta pe mai multe planuri: uman, etic, religios, juridic etc. Cine poate spune cu certitudine ca moartea asistata este buna sau rea?
Probabil ca majoritatea celor care citesc acest articol nu au suferit niciodata de o boala in faza terminala, de cancer sau SIDA, nu au fost chinuiti de dureri insuportabile despre care stiu cu certitudine ca nu se vor ameliora nici macar cand se ajunge la morfina, nu au fost nevoiti sa vada suferinta si mila in ochii apropiatilor, nu au simtit ca in loc sa le aduca bucurie celor din jur au devenit o povara.
Stim ce inseamna o viata demna, dar cu greu ne putem imagina ce inseamna o moarte demna. Tocmai de aceea eutanasia sau moartea asistata starneste in fiecare dintre noi o alta reactie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Privind problema din punct de vedere religios, raspunsul este unul singur si transant: Dumnezeu atotputernic ne-a dat viata, nimeni nu dispune de viata sa ori de a altcuiva. Asa cum Christos a patimit pe cruce, tot asa fiecare dintre noi trebuie sa infrunte cu stoicism ceea ce i se da. Nu fiecare este capabil de o atitudine mesianica, in care sa poata indura oricat, desi unii refuza chiar medicatia spunand ca ce e dat de la Dumnezeu trebuie acceptat. Biserica are punctul ei de vedere conservator, bine stabilit.
La nivel uman, cati dintre noi ar putea privi pe cineva foarte apropiat chinuindu-se cumplit ori implorand moartea si sa spuna in continuare ca viata este un dat si ca nimeni nu are dreptul sa o curme? Nu degeaba eutanasia asistata este legala in state precum Elvetia sau Olanda. Si daca ne imaginam ca numarul persoanelor care si-au dorit acest lucru a crescut dramatic o data cu legalizarea eutanasiei, aflati ca nu este deloc asa. Numarul celor care se intereseaza de procedura poate fi si de trei ori mai mare decat al celor care o duc pana la capat. Sunt tari care doresc o initiativa in acest sens si tari in care opozitia este covarsitoare.
Pana la urma ce inseamna asistat? Exista situatii absurde cand o persoana poate fi acuzata ca a inlesnit moartea cuiva. Nu este vorba aici despre cadrele medicale, carora le este foarte la indemana sa opreasca un aparat ce tine in viata un pacient sau sa nu mai administreze medicatia care il ajuta pe acesta sa ramana in viata - eutanasia activa sau pasiva, ce poate avea loc intr-un cadru legal sau nu. Este vorba de exemplu de sotul care ii cumpara sotiei biletul de avion catre o tara precum Elvetia sau Olanda, stiind ca intentia acesteia este sa-si curme viata.
Nu trebuie trecut cu vederea nici faptul ca o persoana aflata in dificultate poate trece si prin depresii, caracterizate prin episoade de deznadejde, sentimentul inutilitatii si al vinovatiei sau are alte probleme psihologice netratate. Asa ca nu este cazul sa ne avantam sa spunem: nu se mai poate trai asa, moartea este unica solutie, fara a beneficia insa de asistenta specializata a unui terapeut.
In final, este oare posibil ca drepturile omului sa se limiteze la viata sau se pot extinde si la moarte? Tu ce crezi despre dreptul de a alege moartea in locul unei vieti chinuite? Comenteaza AICI.
Sursa: Mihaela Martin
Etichete: cancer, biserica, lege, Olanda, sinucideri, elvetia, SIDA, eutanasie,
Dată publicare:
02-10-2008 00:00