Violenta pe internet: un flagel iremediabil?

Ultimul update: Vineri 04 Mai 2012 02:57
Data publicarii: Joi 25 Septembrie 2008 00:00
Categorie: Exclusiv online

YouTube, MySpace, Hi5. Site-uri de socializare online, unde oricine posteaza orice, fara a lua in calcul eventualele consecinte.


Pentru oamenii “normali”, acestea reprezinta baze de date rapide si usor accesibile. Aflam de pilda ca in scoala X, din localitatea Z, doi copii s-au luat la bataie in fata profesoarei care nu a facut absolut nimic ca sa-i opreasca, ba mai mult a si fugit speriata in cancelarie. Filmul evenimentelor apare pe YouTube, utilizatorii il vad si reactioneaza.

Dar cine poate garanta ca aceste materiale nu sunt vizionate de copii necopti la minte sau de persoane cu probleme psihice care, in loc sa aiba o atitudine critica, pun in aplicare scenele violente? Parintii sunt avertizati continuu sa nu-si lase copiii nesupravegheati in fata calculatorului sau a televizorului. Sursele de inspiratie pentru tot soiul de nenorociri sunt aproape infinite. Iar imitatia sta cumva in firea omului.

Teribilismul varstei ii impinge pe unii la fapte greu de exprimat in cuvinte. Nu demult, opt adolescenti din Statele Unite au batut cu bestialitate o fata de 16 ani, cu scopul expres de a posta filmul pe MySpace. Exemplele negative se lipesc ca scaiul, asa ca nici tinerii nostri nu au fost feriti de incercarile de a copia asemenea comportamente.

Daca la inceput oamenii si-au publicat pe acest gen de site-uri muzica preferata, clipurile cu animalutele de casa jucandu-se prin iarba verde, norisori roz si altele de felul acesta, curand libertatea oferita utilizatorilor s-a dovedit a fi o arma cu doua taisuri: de la ororile comise de soldatii americani in Irak si pana la declararea intentiei de a ucide pe cineva, nimic nu este interzis, decat la cerere si poate dupa ce filmul a fost vizionat deja de cateva mii de oameni.


Sa fie de vina oare educatia si lipsa supravegherii adulte? Sau pur si simplu o "defectiune" a erei internetului, in care totul este posibil si permis?

Atacatorul din Finlanda comunica cu alti criminali prin internet
Atacatorul din Finlanda comunica cu alti criminali prin internet
VIDEO PROTVPLUS.RO
GDPR
Consimțământ pentru Prelucrarea de Date cu Caracter Personal
Obiectul misterios din Rusia a fost văzut și în România, chiar în seara de Crăciun. FOTO și VIDEO
Gestul emotionant pe care l-a facut o femeie pentru fiul ei, ca sa nu lipseasca de la un eveniment dedicat tatilor. FOTO
Cine mai are nevoie de autostrada? Masina care merge pe uscat, pe apa si pe gheata FOTO si VIDEO
Cum sa dai cat mai putini bani pe reparatiile masinii. Topul celor mai fiabile marci auto
Pe 22 decembrie 1900, primul Mercedes era livrat cumparatorului. Legenda cele mai luxoase marci auto
BMW, concept
SF sau realitate? 10 modele concept inventate de BMW GALERIE FOTO
Divortul Columbenilor, AZI la Crime Time Live Show cu Elena Lasconi!
Excentrici si bizari. Topul celor mai ciudate idei ale miliardarilor
Google si-a pus martisor de 1 martie. Cine deseneaza logo-urile haioase
Care sunt semnele unui calculator virusat
Asculta originalul "King's Speech". AUDIO de arhiva cu Regele George VI