Dezbatere: Infractorii minori - la inchisoare sau la reeducare?

Retinut

Un copil sau un adolescent poate sa fure si sa dea in cap cuiva. Intrebarea se pune astfel: cum este el (re)adus pe calea cea buna, redat societatii si mai apoi reintegrat in comunitate?


Potrivit actualului Cod Penal, minorul vinovat de o fapta penala poate suporta o masura educativa sau poate fi pedepsit. La alegerea sanctiunii se tine seama insa de pericolul social al faptei savarsite, de starea sa fizica, de dezvoltarea intelectuala si morala, de comportarea lui, de conditiile in care a fost crescut si in care a trait si de orice alt element care l-ar putea caracteriza.

In cadrul conferintei “Justitia in interesul copilului”, presedintele Consiliului Suprem al Magistraturii, Lidia Barbulescu, declara ca in Romania exista prea putine alternative la inchisoare in cazul minorilor ce au comis o infractiune. Cum ar putea sa se intample oare altfel, in conditiile in care in Capitala, de pilda, exista doar 22 de functionari, psihologi de meserie, care se ocupa de soarta a peste 500 de infractori minori?

Masurile educative care se pot lua fata de un minor sunt: mustrarea, libertatea supravegheata, internarea intr-un centru de reeducare si internarea intr-un institut medical-educativ.

Pedeapsa se aplica numai daca se apreciaza ca luarea unei masuri educative nu este suficienta pentru indreptarea minorului.

In tara noastra, conform Codului Penal, minorii care nu au implinit 14 ani nu raspund penal. Cei cu varste cuprinse intre 14 si 16 ani numai daca se dovedeste ca au savarsit fapta cu discernamant. Minorii care au implinit 16 ani raspund penal, cu exceptia cazului cand se dovedeste ca nu au avut ratiune.

In majoritatea tarilor europene sunt preferate pedepsele. De pilda, in Elvetia judecatorul poate pronunta o pedeapsa sau o masura educativa. In Germania sunt preferate masurile educative, unele cu caracter coercitiv, altele disciplinare, dar acestea sunt insotite si de pedeapsa. La polul opus se afla Belgia, unde a fost introdus conceptul “nepenal” de “minor aflat in pericol”, care include indisciplina, vagabondajul si comiterea de infractiuni.

Tu ai fi de acord ca minorii sa ajunga la inchisoare? Sau le-ar prinde mai bine un program de reeducare? Comenteaza AICI.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Romania, centru de reeducare pentru tinerii danezi cu probleme
Romania, centru de reeducare pentru tinerii danezi cu probleme

Zece astfel de baieti, cu varste intre 17-21 de ani se afla in aceste zile in judetul Mures, intr-o tabara de reeducare. In mijlocul padurii, supravegheati de autoritati daneze, acestia sunt ajutati sa conlucreze in echipa timp de o saptamana.

Fenomenul
Fenomenul "Emo", tinut sub control de politisti!

Gest surprinzator al politistilor din Timisoara, care s-au hotarat sa ii supravegheze, in paralel cu hotii sau cu traficantii de droguri, si pe tinerii emo.

Tot mai multi tineri buzoieni isi iau lumea in cap!
Tot mai multi tineri buzoieni isi iau lumea in cap!

Din cei 60 de minori dati disparuti in primele noua luni ale anului, aproape jumatate au varste sub 14 ani.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.