Dezbatere: Infractorii minori - la inchisoare sau la reeducare?
Un copil sau un adolescent poate sa fure si sa dea in cap cuiva. Intrebarea se pune astfel: cum este el (re)adus pe calea cea buna, redat societatii si mai apoi reintegrat in comunitate?
Potrivit actualului Cod Penal, minorul vinovat de o fapta penala poate suporta o masura educativa sau poate fi pedepsit. La alegerea sanctiunii se tine seama insa de pericolul social al faptei savarsite, de starea sa fizica, de dezvoltarea intelectuala si morala, de comportarea lui, de conditiile in care a fost crescut si in care a trait si de orice alt element care l-ar putea caracteriza.
In cadrul conferintei “Justitia in interesul copilului”, presedintele Consiliului Suprem al Magistraturii, Lidia Barbulescu, declara ca in Romania exista prea putine alternative la inchisoare in cazul minorilor ce au comis o infractiune. Cum ar putea sa se intample oare altfel, in conditiile in care in Capitala, de pilda, exista doar 22 de functionari, psihologi de meserie, care se ocupa de soarta a peste 500 de infractori minori?
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Masurile educative care se pot lua fata de un minor sunt: mustrarea, libertatea supravegheata, internarea intr-un centru de reeducare si internarea intr-un institut medical-educativ.
Pedeapsa se aplica numai daca se apreciaza ca luarea unei masuri educative nu este suficienta pentru indreptarea minorului.
In tara noastra, conform Codului Penal, minorii care nu au implinit 14 ani nu raspund penal. Cei cu varste cuprinse intre 14 si 16 ani numai daca se dovedeste ca au savarsit fapta cu discernamant. Minorii care au implinit 16 ani raspund penal, cu exceptia cazului cand se dovedeste ca nu au avut ratiune.
In majoritatea tarilor europene sunt preferate pedepsele. De pilda, in Elvetia judecatorul poate pronunta o pedeapsa sau o masura educativa. In Germania sunt preferate masurile educative, unele cu caracter coercitiv, altele disciplinare, dar acestea sunt insotite si de pedeapsa. La polul opus se afla Belgia, unde a fost introdus conceptul “nepenal” de “minor aflat in pericol”, care include indisciplina, vagabondajul si comiterea de infractiuni.
Tu ai fi de acord ca minorii sa ajunga la inchisoare? Sau le-ar prinde mai bine un program de reeducare? Comenteaza AICI.