Creierul tau face cat toate calculatoarele din lume la un loc
Sinapsele din creierul nostru sunt de fapt microprocesoare care lucreaza fiecare in parte, nu piesele unui procesor, asa cum se credea pana acum. Asta au descoperit cercetatorii de la Universitatea din Stanford printr-o noua tehnica imagistica.
Creierul uman este intr-adevar senzational. Unul obisnuit, sanatos, contine cam 200 de miliarde de celule nervoase (neuroni) care sunt conectate una de alta prin sute de mii de miliarde de sinapse.
Fiecare sinapsa functioneaza precum microprocesorul unui calculator si mii de astfel de legaturi pot conecta neuronii intre ei. Numai in cortex (scoarta cerebrala) exista 125.000 de miliarde de sinapse, adica tot atatea cate stele ar fi in 1500 de galaxii de marimea Caii Lactee.
Cercetatori de la Universitatea de Medicina din Stanford au reusit sa reconstruiasca un model 3D pe baza unei tomografii insiruite. Evident ca aceste sinapse sunt foarte firave (masoara mai putin de a mia parte dintr-un milimetru, in diametru) si pana acum oamenii n-au reusit sa vada foarte clar ce se petrece in interiorul lor.
Complexitatea creierului trece de limita a tot ceea ce ne-am putut imagina pana acum. Aproape ca este incredibla, spune Stephen Smith, profesor de psihologie moleculara si celulara si co-autor al studiului citat, prezentat in cel mai recent numar al revistei Neuron.
Un singur creier uman are mai multe conexiuni si legaturi decat toate computerele si router-ele conectate la internet, de pe Pamant.
Asadar, avem cea mai tare retea de calculatoare chiar pe umerii nostri. Dupa inventarea acestei noi tehnici tomografice, cercetatorii vor sa gaseasca si mai multe date despre sinapse – ce se intampla cu ele atunci cand invatam lucruri noi, sau atunci cand trecem printr-o bucurie imensa ori printr-o trauma. Iar intre timp, prin descoperirile lor, ne fac sa ne simtim mai bine, stiind ca avem un super-computer la purtator, nu?!