Case distruse, obuze si frica: prima zi de razboi coreean, in fotografii!
Pe Insula Yeonpyeong a inceput razboiul. Chiar daca acest conflict militar nu a fost declarat la nivel oficial intre Coreea de Sud si Coreea de Nord, deja au murit cativa oameni, din cauza bombardamentelor.
In acest conflict intra si o alta mare putere a lumii, Statele Unite ale Americii. Chiar daca ei nu au niciun interes teritorial acolo, americanii sustin ca vor face totul pentru a-si apara aliatul, respectiv Coreea de Sud.
De altfel, secolul 21 a fost pana acum un exponent al puterii Statelor Unite ale Americii, care s-au folosit de aproape fiecare eveniment politic extern major, pentru a-si demonstra forta militara.
In 2001, dupa atentatele din 11 septembrie, o coalitie condusa de SUA a invadat Afganistanul. De asemenea, in martie 2003, Statele Unite, impreuna cu cativa aliati, a invadat Irakul.
Incidentele care au loc acum pe Insula Yeonpyeong nu i-au lasat nici de aceasta data indiferenti pe americani, care au anuntat deja ca vor efectua manevre militare navale impreuna cu soldatii sud-coreeni.
Intre timp, Coreea de Sud a instalat difuzoare de-a lungul frontierei, dupa ce a acuzat Coreea de Nord, in mai, de scufundarea unei corvete sud-coreene.
Aceste difuzoare, destinate difuzarii de mesaje de propaganda contra Phenianului, nu au fost puse in functiune niciodata, insa regimul de la Phenian a amenintat ca le va distruge tragand asupra lor. Ceea ce s-a si intamplat.
Insula Yeonpyeong este situata chiar in sudul liniei de frontiera impusa de ONU dupa Razboiul din Coreea, dar se afla la nord de linia de demarcatie revendicata de Phenian. In aceasta zona s-au produs grave incidente navale, in 1999, 2002 si noiembrie 2009.
Fotografiile realizate pe 24 noiembrie 2010 pe Insula Yeonpyeong, de agentia coreeana Ongjin, arata dezastrul de acolo dupa numai o zi de razboi.
Imediat dupa declansarea ostilitatilor, multi dintre cei aproximativ 1.500 de locuitori de pe Insula Yeonpyeong au inceput sa-si paraseasca locuintele.
De asemenea, autoritatile au inceput sa evacueze bunurile administrative. In fotografia de mai jos se vede cum, cu ajutorul unui lant uman, se incarca diferite cutii intr-un vapor, care urmeaza sa paraseasca insula.
Intre timp, pe Insula Yeonpyeong au fost infiintate adaposturi anti-bombardament. Acolo dorm multi dintre cei care nu au plecat inca din zona de razboi.
Printre cei care ar putea deveni victime ale bombelor lansate de armata nord-coreeana sunt si copii.
Conform Ministerului Apararii al Coreei de Sud, din totalul de 170 de obuze care au fost lansate de bateriile nord-coreene, aproximativ 80 au reusit sa loveasca Insula Yeonpyeong.