SUA si Coreea de Sud vor incepe manevre militare navale comune

Ultima actualizare: 10-10-2012 06:23

UPDATE: Daramate si incendiate. Asa au ramas casele sud-coreenilor, lovite de ploaia de obuze lansate din Coreea comunista. Localnicii deplang si moartea a doi civili, pe langa cei doi militari care si-au pierdut viata in timpul bombardamentului.

Secretarul general al ONU a vorbit despre "cel mai grav incident, de la sfarsitul razboiului coreean", iar Barack Obama a declarat ca Statele Unite vor fi "umar la umar" cu Coreea de Sud.

Zeci si zeci de proiectile au cazut peste baza militara, dar si in partea locuita a insulei sud-coreene Yeonpyeong - care se afla in Marea Galbena, la doar 11 kilometri de coasta nord-coreeana, intr-o zona maritima aflata in disputa.

Casele oamenilor, gospodarii, magazine au fost distruse si arse. Au fost morti si raniti...

Cu teama in suflet, localnicii au urcat in vasele care i-au evacuat din insula, de teama unor noi raiduri. Asta in timp ce sud-coreeni isi aratau furia si mania la Seul.

Washingtonul a trimis un portavion care sa ia parte la manevrele navale comune cu Coreea de Sud, prevazute sa inceapa duminica.

"Coreea de Sud este aliatul nostru. A fost asa din timpul Razboiului Coreean si ne sustinem ferm angajamentul de a apara Coreea de Sud", a declarat Barack Obama.

De partea sa, regimul comunist de la Phenian continua sa sustina ca sud-coreeni au tras primii: "Daca entitatea - marioneta din Coreea de Sud va indrazni sa patrunda in apele teritoriale ale Republicii Populare Democrate chiar si 0,001 milimetri, fortele revolutionare nu vor ezita sa riposteze", a declarat crainicul televiziunii nord-coreene.

Cele doua Corei n-au semnat niciodata un tratat de pace dupa razboiul dintre anii 1950 si 1953. Iar la nord si la sud de zona demilitarizata, care separa peninsula, se afla doua dintre cele mai...militarizate tari ale lumii.

Aproximativ 80 de obuze trase de armata nord-coreeana au cazut pe Insula Yeonpyeong, cu aproximativ 1.500 de locuitori, intr-o zona disputata de cele doua Corei.

Bombardamentul a ucis doi soldati, iar 18 persoane au fost ranite, dintre care 15 militari si trei civili.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO