Afla aici cum poti sa devii astronaut la NASA si la ce teste vei fi supus!
Daca iti doresti sa devii "astronaut" atunci trebuie sa stii de la inceput ca termenul este "adjudecat" de cei de la NASA, programul spatial rus folosind cuvantul de "cosmonaut", si ca, potrivit grecilor, vei fi un fel de... "marinar printre stele".
CU 10 PASI MAI APROAPE DE NASA
1. Trebie sa incepi sa te pregatesti la o varsta cat mai frageda. Cu alte cuvinte, trebuie sa incepi sa studiezi matematica, fizica, biologia si chimia inca din scoala generala. Citeste tot ce poti despre astronauti si spatiu!
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
2. Trebuie sa inveti sa lucrezi in echipa. Chiar daca poate parea asa, izolarea nu trebuie sa fie parte din viata unui astronaut. Trebuie sa fii constient de mediul inconjurator si sa comunici eficient cu oamenii de langa tine.
3. Una dintre cerintele NASA este sa ai diploma de facultate, asa ca trebuie sa inveti bine si sa ai note mari. Acestea te vor ajuta sa urmezi si un masterat, lucru apreciat de cei de la NASA.4. Dupa ce ai ti-ai terminat studiile trebuie sa stangi trei ani de experienta in domeniul pe care l-ai ales. Este recomandabil ca inca din facultate sa-ti alegi cu grija locurile unde iti faci practica.
5. Si pentru ca industria spatiala este de acum o afacere globala cei de la NASA vor fi fericiti daca vor afla ca vorbesti mai mult de o limba staina.
6. Dupa ce ti-ai terminat studiile si ai strans trei ani de experienta in domeniu, este timpul sa aplici pentru postul de astronaut. Daca aplici pentru un post la NASA, trebuie ca completezi Formularul 171 (formular standard eliberat de Guvernul american) si sa-l trimiti la acesata adresa: Astronaut Selection Office, NASA Johnson Space Center, Houston, TX 77058.
7. Cererea pentru postul de astronaut va fi evaluata dupa mai multe criterii. Concurenta este acerba, insa! NASA primeste in medie 4.015 cereri pentru a ocupa 20 de posturi de astronaut la fiecare doi ani.
8. Urmatorul pas este interviul propriu-zis. Din cei aproximativ 4.015 vor fi alesi in jur de 118 candidati care vor fi chemati la Centrul Spatial Johnson pentru interviuri si examene medicale. Candidatii sunt evaluati si notati in functie de exterienta, potential, motivatie, abilitate de a functiona in interiorul unei echipe, abilitati de comunicare, adaptabilitate.
9. Daca te intereseaza un post de pilot/comandant, si nu unul de specialist in misiuni spatiale, trebuie sa strangi si o experienta de 1.000 de ore de zbor. In timpul antrenamentelor vei zbura cu un avion turboreactor de tipul T-38, ale carui comenzi sunt identice cu cele ale unei navete spatiale.
10. Multi candidati pica testele fizice si la fel de multi renunta dupa ce afla detalii despre ce inseamna de fapt sa fii astronaut. Dupa ce evaluatorii au strans toate datele necesare, acestea sunt trimise administratorului NASA care decide cine va ocupa cele 20 de posturi de astronaut. Pentru cei alesi, urmeaza zile lungi de pegatire fizica si psihologica.
„COMETA VOMEI” SI INOTUL IN COSTUM DE ZBOR
NASA isi antreneaza viitori astronauti in Centrul Spatial Johnson din Huston, Texas. Antrenamentele includ si pregatire teoretica in matematica, geologie, meteorologie, navigatie si orientare in spatiu, oceanografie, astronomie, fizica.
Viitori astronauti sunt invatati sa faca scuba-diving, sa manevreze un costum de astronaut, sa sara cu parasuta. De asemenea, invata tehnici de supravietuire pe uscat si pe mare. Invata cum sa reactioneze la presiuni atmosferice prea mari sau prea mici, in camere speciale.Una dintre cerinte este ca astronautii sa stie foarte bine sa inoate. Ei vor fi rugati sa parcurga inot trei lungimi de bazin de 25 de metri, fara oprire. Daca trec de acesta proba, vor trebui sa inoate aceeasi distanta... intr-un costum de zbor si incaltati cu pantofi de tenis.
Apoi astronautii sunt testati in conditii de microgravitatie, la bordul unui avion KC-135 modificat. Cunoscut si sub numele de „Cometa Vomei” avionul este scufundat in apa, cu viteza, timp de 20-30 se secunde dupa care este intors la fel de rapid la suprafata.
In tot acest timp, astronautii trebuie sa zboare 15 ore pe luna bordul unui avion turboreactor T-38, care are comezi identice cu cele ale unei nave spatiale.
SIMULATOARE FOLOSITE DE NASA
The Jake Gran Training Facility – ii pregateste pe astronauti in operatii cheie pe care sunt nevoiti sa le execute la bordul unei nave spatiale. Aparatul simuleaza vibratiile, sunetul si chiar panorama din timpul lansarii si aterizarii. Tot aici astronautii sunt familiarizati cu sistemele si comenzile de pe Statia Spatiala Internationala.The Space Vehicle Mockup Facility – simuleaza conditii limita pentru astronauti si ii invata in detaliu cum sa foloseasca comenzile unei nave spatiale si cele de pe Statia Spatiala Internationala.
The Virtual Reality Laboratory – este un simulator folosit pentru antrenamentul astronautilor care se pregatesc pentru iesirea propriu-zisa in spatiu, in afara navei. Intr-un mediu de microgravitatie generat de computere puternice, astronautii care poarta printre altele manusi speciale si o casca care genereaza imagini video, invata cum sa se orienteze in spatiu.
Daca trec de toate aceste teste, astronautii pot fi alesi pentru misiuni in spatiu. Si cum fiecare dintre acestea este unica, in ultimele zece luni de antrenament astronautii se concentreaza pe activitati, exercitii si experimente specifice misiunii la care urmeaza sa ia parte.
Surse: space.about.com, nasa.gov, science.howstuffworks.com