Dumitru Prunariu, cosmonautul care a dus Romania in Spatiu!

Ultima actualizare: 26-04-2012 07:00
Dumitru Prunariu

Nici tara noastra nu s-a dat inapoi de la cucerirea Universului, ci a trimis in spatiu un cosmonaut extrem de bine pregatit si dedicat: Dumitru Prunariu.

Dumitru Dorin Prunariu este primul cosmonaut roman. La 14 mai 1981 a devenit primul si singurul roman care a zburat vreodata in spatiul cosmic.

A participat la misiunea Soiuz 40, din cadrul programului spatial "Intercosmos” si a petrecut in spatiu 7 zile, 20 de ore si 42 de minute.

La 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost confirmat in mod oficial ca primul nominalizat in cadrul zborului spatial romano-sovietic, alaturi de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov - comandant de echipaj.

Iar cosmonautul roman Dumitru Dediu si cosmonautul sovietic Iuri Romanenko au fost numiti ca membri ai echipajului de rezerva.

Dintre toti candidaţii din programul Intercosmos, Prunariu a fost singurul cosmonaut care a obtinut la examenele si testarile finale calificative maxime, in contradictie cu Dumitru Dediu care a trebuit sa repete unele examene pentru a putea fi declarat calificat macar in echipajul de rezerva.

"Pentru mine, scopul intregii pregatiri l-a constituit zborul cosmic, asa cum era si normal. In toata perioada de pregatire nu m-am gandit niciodata ce va urma dupa aceea”, afirma Dumitru Prunariu.

La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii.  Acest zbor de importanta epocala pentru Romania a situat-o in clubul select al tarilor participante direct la explorarea Universului si totodata atesta traditia contributiilor marilor inaintasi romani la zborul omului printre stele.

Citeste și...
Dezastre in spatiu
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Trending Review cu Daragiu
De ce și-a schimbat Kanye numele?

19:46
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 22

47:54
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!