Dumitru Prunariu, cosmonautul care a dus Romania in Spatiu!

19-07-2009 00:00


Dumitru Prunariu

Nici tara noastra nu s-a dat inapoi de la cucerirea Universului, ci a trimis in spatiu un cosmonaut extrem de bine pregatit si dedicat: Dumitru Prunariu.

Dumitru Dorin Prunariu este primul cosmonaut roman. La 14 mai 1981 a devenit primul si singurul roman care a zburat vreodata in spatiul cosmic.

A participat la misiunea Soiuz 40, din cadrul programului spatial "Intercosmos” si a petrecut in spatiu 7 zile, 20 de ore si 42 de minute.

La 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost confirmat in mod oficial ca primul nominalizat in cadrul zborului spatial romano-sovietic, alaturi de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov - comandant de echipaj.

Iar cosmonautul roman Dumitru Dediu si cosmonautul sovietic Iuri Romanenko au fost numiti ca membri ai echipajului de rezerva.

Dintre toti candidaţii din programul Intercosmos, Prunariu a fost singurul cosmonaut care a obtinut la examenele si testarile finale calificative maxime, in contradictie cu Dumitru Dediu care a trebuit sa repete unele examene pentru a putea fi declarat calificat macar in echipajul de rezerva.

"Pentru mine, scopul intregii pregatiri l-a constituit zborul cosmic, asa cum era si normal. In toata perioada de pregatire nu m-am gandit niciodata ce va urma dupa aceea”, afirma Dumitru Prunariu.

La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii.  Acest zbor de importanta epocala pentru Romania a situat-o in clubul select al tarilor participante direct la explorarea Universului si totodata atesta traditia contributiilor marilor inaintasi romani la zborul omului printre stele.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO