Vezi cum aratau femeile in urma cu 1200 de ani. FOTO
Academicienii de la Universitatea Dundee, din Scotia au reusit sa re-creeze fata unei femei vikinge, al carei schelet a fost descoperit in York, in urma cu 30 de ani.
Reconstructia faciala a fost posibila cu ajutorul tehnologiei cu laser, care a creat un model digital 3D.
Ochii au fost lucrati digital impreuna cu parul si o bonetica pentru a completa chipul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Proiectul a fost doar o parte dintr-o investitie de 150.000 de lire facuta la Centrul Vinking din York.
Janice Aitken, cercetatoare la Universitatea Dundee, a explicat cum a putut fi realizat chipul femeii. "Am folosit un program similar celor utilizate pentru producerea filmelor de animatie 3D. Ne bucuram ca munca noastra de la universitate va putea fi vazuta de miile de vizitatori de la muzeul Jorvik", a spus Aitken.
Cine erau vikingii
Vikingii sau normanzii au fost comercianti, exploratori si razboinici scandinavi care, in perioada 800-1050, au dominat jumatatea nordica a Europei. Dupa unele izvoare istorice, vikingii ar fi atins chiar coasta Americii de Nord. Curajul si cruzimea lor in lupta sunt binecunoscute, insa trebuie mentionat ca vikingii aveau si ocupatii pasnice, precum comertul si construirea de asezari (colonizare).
Initial, vikingii s-au asezat ca agricultori in regiunile de coasta. Mai tarziu, folosind superioritatea lor in construirea corabiilor si arta navigatiei, incep sa practice pirateria de-a lungul coastelor marilor, urcand si pe cursul unor fluvii, fiind numiti "vikingi" intre anii 793 si 1066.
Datorita indraznelii lor, vikingii erau adversari temuti, care prin actiunile lor de prada au raspandit teama si panica in randurile populatiilor bastinase.