Studiu: Economia unui stat depinde de nivelul de inteligenta al populatiei

Dată publicare: 22-03-2011 08:17
Dată actualizare: 01-11-2012 21:32
Sursa: Psychological Science


Einstein

Cercetatorii de la publicatia de specialitate Psychological Science au ajuns la concluzia ca aproximativ 5% din nivelul de inteligenta al unei populatii are o mare contributie la dezvoltarea economiei tarii lor.

Unii economisti afirma ca nu intotdeauna conteaza cat de libera este piata, ci exista si un alt factor care influenteaza puterea unei economii: nivelul de inteligenta al populatiei.

Intr-un studiu al publicatiei Psychological Science, cercetatorii au analizat datele obtinute din 90 de tari si au constatat ca 5 % din nivelul de inteligenta al populatiei a avut o mare contributie la dezvoltarea economiei statului.

In ultimii 50 de ani, economistii au inceput sa ia in considerare valoarea capitalului uman, adica tot ceea ce tine de capacitatea oamenilor implicati in forta de munca. Heiner Rindermann, profesor la Universitatea Tehnologica din Chemnitz, a studiat mai atent valoarea capitalului uman si, mai ales, factorul denumit de psihologi "abilitate cognitiva".

"Cu alte cuvinte, este vorba despre capacitatea unei persoane de a rezolva o problema in cel mai eficient mod - nu cu violenta, ci prin gandire", a declarat profesorul Rinderman, citat de publicatia Psychological Science. El a lucrat la acest studiu impreuna cu James Thompson de la Universitatea College London.

Informatiile au fost colectate din 90 de tari, incepand cu SUA si terminand cu Noua Zeelanda, Columbia sau Kazahstan. De asemenea, au fost adunate informatii din tari cunoscute pentru performantele obtinute in stiinta si tehnologie si s-a tinut cont de numarul premiilor Nobel.

Ei au descoperit ca inteligenta a facut o diferenta in nivelul Produsului Intern Brut (PIB). Astfel, pentru fiecare crestere cu un punct in coeficientul de inteligenta al unei tari, s-a observat ca PIB-ul pe cap de locuitor a fost mai mare cu aproximativ 229 $. Valoarea a fost si mai mare daca 5% din populatia inteligenta a tarii a fost si mai inteligenta decat in mod normal: pentru fiecare punct castigat in coeficientul de inteligenta a crescut PIB-ul pe cap de locuitor la 468 de dolari.

"Intr-o societate, nivelul de inteligenta al populatiei este foarte important in dezvoltarea economiei", a spus Rindermann. El crede ca acest factor este relevant pentru progresul tehnologic si inovatii, dar si pentru conducerea unei natiuni.

"Pana acum, multi economisti au fost de parere ca principalul motor al unei economii puternice este ca guvernul sa se dea la o parte, sa lase piata libera. Eu cred ca in economia moderna, capitalul uman si capacitatea cognitiva sunt mult mai importante decat o economie libera", a concluzionat Rindermann.

 

Sursa: Psychological Science, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO