Fenomen rar. Puteti vedea planeta Mercur cu ochiul liber

Dată publicare: 16-03-2011 11:44
Dată actualizare: 19-10-2012 12:06


Mercur

Chiar daca planeta Mercur se numara printre cele mai stralucitoare obiecte de pe cer, poate sa fie vazuta foarte rar. Saptamana aceasta aveti ocazia, pentru ca cea mai mica planeta poate fi observata chiar fara instrumente speciale.

 

Mercur este planeta care nu se indeparteaza niciodata prea mult de soare, asa ca e mereu vazuta pe un fond luminos.

De doua ori pe an, o data seara si o data dimineata, planeta se ridica la cea mai mare inaltime pe cer, astfel incat, daca vremea e buna, se poate vedea.

Saptamana aceasta, ca sa o vada pe Mercur, cei care isi doresc trebuie sa se uite pe cer cu o jumatate de ora inainte de rasaritul soarelui. Nu trebuie sa fie foarte multi nori, iar orizontul nu trebuie sa fie obstructionat in partea estica. Trebuie sa te uiti deasupra locului de unde rasare soarele, iar Mercur ar trebui sa se observe la 10 grade deasupra orizontului. Daca ridicati pumnul direct in fata veti acoperi aceste 10 grade. Mai intai veti avea poate nevoie de binoclu pentru a vedea planeta, dar, odata detectata, va fi vizibila cu ochiul liber.

Cu ajutorul unui telescop mic, veti vedea Mercurul ca jumatate de luna, dar mai mica. Va arata ca si cum ar fi scufundata in apa clocotinda, din cauza turbulentelor din atmosfera Pamantului. Planeta va continua sa fie vizibila cu ajutorul telescopului si dupa rasaritul soarelui, pentru ca e stralucitoare, cu conditia sa stiti deja unde trebuie sa o localizati.

Mercur: planeta cea ciudata

Planeta e una dintre cele mai neobisnuite din sistemul solar. A ramas cea mai mica, dupa ce Pluto a fost reclasificata. Are 4.879 de km in diametru, are o perioada de rotatie mica, de 58,6 zile. Suprafata lui Mercur este asemanatoare cu cea a Lunii, desi exista mai multe cratere si mai putine campii. Pe el au fost masurate si cele mai mari temperaturi extreme de pe planete. Temperaturile variaza de la 800 de grade Fahrenheit (426 de grade Celsius), pana la - 280 de grade F (- 173 de grade Celsius), diferenta dintre zi si noapte.

Vineri afla de la Neti Sandu cum te afecteaza Mercur retrograd

 

 

 

Sursa: space.com

Tags: mercur,


VIDEO PROTVPLUS.RO