Piramide din flacari. Cea mai clara imagine din interiorul planetei Jupiter

Ultima actualizare: 16-10-2012 21:54
Jupiter

Spectaculos! A fost surprinsa cea mai detaliata si clara imagine cu planeta Jupiter. Mai precis cu ceea ce se intampla dincolo de una dintre centurile sale de nori, respectiv cea ecuatoriala, recunoscuta pentru disparitiile sale misterioase.

 

Poza a fost realizata cu telescopul Keck II, in Hawai.

Imaginea a fost surprinsa chiar in perioada in care centura ecuatoriala sudica si-a recapatat vizibilitatea dupa cinci luni in care s-a facut "nevazuta".

"Sa vezi planeta Jupiter cu o singura centura este ca si cum ai vedea planeta Saturn in momentul care inelele sale se suprapun campului vizual, devenind invizibile pentru o vreme, arata foarte ciudat", spune astronomul american Bob King.

Expertii spera ca astfel vor reusi sa gaseasca o explicatie clara legata de disparitia centurii si chiar sa afle mai multe informatii despre interactiunea dintre vanturile de pe Jupiter si centurile sale de nori.

In prezent exista cateva teorii cu privire la disparitia acesteia. Una dintre ipoteze este legata de schimbarile dramatice ale conditiilor meteorologice de pe aceasta planeta.

Sursa foto:space.com

Suprafata lui Jupiter este compusa din nori densi de culoare rosie, maron, galbena si alba, dispusi in locuri luminose denumite regiuni intunecoase sau centuri.

Jupiter este a cincea planeta de la Soare si cea mai mare din sistemul nostru, cu un diametru de 11 ori mai mare decat Terra. Ea se misca pe o orbita eliptica, avand o revolutie completa la aproximativ 11 ani. An dupa an, Jupiter, in timpul miscarii sale pe orbita, s-a apropiat incet de Pamant.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO