Evaluare Națională 2019. De ce în unele judeţe jumătate dintre elevi nu au luat nici 5

×
Codul embed a fost copiat

Rezultatele dezastruoase la examenul de clasa a opta, cu cel mai mare procent de note sub 5 din ultimii ani, trădează problemele sistemului nostru de educaţie.

Profesorii s-au obişnuit să lucreze doar cu elevii străluciţi, acuza specialiştii în ştiinţele educaţiei, iar pe cei slabi, îi dau la o parte, ca să nu iasă prost în statistici. Se întâmplă mai ales în judeţele aflate în topul rezultatelor bune, unde însă numărul corigenţilor sau repetenţilor care n-au intrat în examen s-a dublat faţă de anul trecut. Şi părinţii au partea lor de vină. Majoritatea pretind performanţă, dar 90 la sută dau rar pe la şcoală, să se intereseze de copii .

Examenul de clasa a opta este un aşa zis "test de plasare". Elevul trece oricum în a nouă, la liceu sau la o şcoală de meserii. Este cu atât mai îngrijorător ca în judeţe ca Giurgiu, Teleorman şi Mehedinţi aproape un elev din doi nu reuşeşte, după 8 ani de şcoală, să primească un 5.

Rezultate Evaluare Națională 2019. Notele, publicate pe evaluare.edu.ro

PROF. UNIV. DRAGOŞ ILIESCU, SPECIALIST EVALUARE: „O treime dintre copii nu reuşesc practic să scoată punctajul minim. Evaluarea naţională nu este despre cei care iau 10, ci despre cei care nu reuşesc să ia un minim minimorum care să îl pună în situaţia de a se duce mai departe cu educaţia. Deci dacă mergi mai departe la liceu fără a avea alfabetizare funcţională cu cea mai mare probabilitate nu te vei descurca. E în van, nu te mai duce acolo, te vei împiedica în primul curs, în prima lecţie.

Citește și
Rezultate Evaluare Națională 2019
Rezultate Evaluare Națională 2019. Ce spun elevii după afișarea notelor: "Fac ce vreau dacă iau notă mare, dacă nu, nu"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Elevii slabi la învăţătura sunt ascunşi, acuză un ONG, precum gunoiul sub preş, în judeţele în care - paradoxal- avem cele mai multe medii peste 5. Fenomenul Brăila se referă la faptul că profesorii nu îi ajută pe cei nepregătiţi să recupereze materia, ci îi descurajează să intre în examen.

RALUCA PANTAZI, EDUPEDU.RO: „Numărul copiilor lăsaţi corijenţi sau repetenţi în clasa a opta s-a dublat faţă de anul trecut. Ştiau despre ei că ar fi trebuit să îi lase corijenţi sau repetenţi până acum. N-au făcut-o, i-au dus până în clasa a opta că şcoala să obţină bani - finanţarea se face per capita, pe numărul de copii- şi în clasa a opta le-au spus stop, voi nu veniţi la examen.”

Şcoala şi dascălii sunt "suspecţi de serviciu", dar şi implicarea părintelui în viaţa şcolară, încă de când copilul e la stadiul de cercuri şi bastonaşe, e un indicator important al eşecului. Un studiu derulat în toată ţara, care a inclus deja răspunsurile a peste 100 de mii de elevi, arata că 83% dintre copii nu sunt întrebaţi de părinţi nici măcar o dată, în săptămâni întregi, cum le merge la şcoală.

Aşadar, elevii sunt doar controlaţi la note, iar singuri, nu se mobilizează să înveţe.

PROF. UNIV. DRAGOŞ ILIESCU, SPECIALIST EVALUARE: „Atunci când construieşti un test de genul ăsta, baza minimă pe care o aştepţi de la cineva este împinsă înainte de teorie, Elevii sunt sever demotivaţi! Nu găsesc semnificaţie în şcoală, şi efectul imediat e că nu se implica, nu depun efort suplimentar”.

Iar după afişarea notelor, unii părinţi sunt îngrijoraţi că oricine poate afla, de pe site-ul ministerului, cu ce rezultate au încheiat copiii lor gimnaziul.

„Anul trecut, autoritatea care se ocupă de lucrul acesta i-a obligat să nu le ţină mai mult de două luni de zile. Probabil că n-o să le mai ţinem la fel de mult, dar trebuia să afişăm rezultatele, pentru că până la urmă trebuie să faci faţă şi transparenţei de care e nevoie”, spune ministrul Ecaterina Andronescu.

Ştergerea notelor nu anulează problemă de fond. Aproape 50 de mii de copii care au început împreună şcoală sunt repetenţi, corijenţi, sub pragul notei 5 ori au renunţat cu totul la şcoală.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Evaluare Națională 2019. Elevă, dezamăgită când și-a văzut media. Ce note a primit
Evaluare Națională 2019. Elevă, dezamăgită când și-a văzut media. Ce note a primit

Rezultate Evaluare Națională 2019. 40 de mii de elevi de clasa a opta au luat sub 5, la Evaluarea Naţională! Adică numai 73 la sută dintre cei care au intrat în examen, după opt ani de studii, au reuşit să obţină o medie decentă.

Rezultate Evaluare Națională 2019. Ce spun elevii după afișarea notelor:
Rezultate Evaluare Națională 2019. Ce spun elevii după afișarea notelor: "Fac ce vreau dacă iau notă mare, dacă nu, nu"

Rezultate Evaluare Națională 2019. Treziţi cu noaptea-n cap, la fel ca în ziua de examen, zeci de mii de elevi de clasa a VIII-a au aşteptat în curtea şcolii, cu sufletul la gură, notele la Evaluarea Naţională. GALERIE FOTO

Rezultate Evaluare Naţională 2019. Câte medii de 10 au fost în Capitală
Rezultate Evaluare Naţională 2019. Câte medii de 10 au fost în Capitală

Au fost înregistrate 48 de medii de 10 la evaluarea naţională în București, potrivit site-ului edu.ro.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.