Romania, te iubesc: Boli la pahar. Cum ajunge alcoolul industrial in ficatul romanilor
Imaginati-va ca va invitati prietenii in oras la un pahar de...lichid de parbriz. Sau ca dati noroc cu solutie de curatat utilaje. Nu glumim.
Putina lume stie ca in unele sticle, pe care le vand comerciantii, se afla astfel de substante lasate pentru cateva ore la soare cat sa devina incolore si transformate apoi in asa-zisa votca sau presupus rom.
2 milioane de romani au abuzat sau abuzeaza de alcool, asta inseamna peste 10% din populatie, iar vanzarile de bautura sunt si ele consistente in Romania. Si totusi statul roman incaseaza putin din accizele pe alcool. Legile noastre lasa portite pentru vanzarea de produse dubioase.
Alcoolul etilic produs in scopuri industriale poate fi vandut fara accize daca a trecut printr-o serie de transformari care sa-l faca nepotrivit pentru consum uman. Doar ca in Romania, transformarea nu numai ca nu altereaza proprietatile alcoolului, dar de multe ori il face mai atractiv pentru consumatori.
Tone de "genocid" sunt comercializate in Romania, fie ca este vorba de votca facuta in cazi sau in alte instalatii improvizate, iar spitalele noastre sunt pline de victime ale alcoolului. Iar daca va intrebati unde sunt banii care ar trebui sa fie investiti in infrastructura sanitara a Romaniei, va spun colegii nostri de la "Romania te iubesc". In buzunarele contrabandistilor. Evaziunea fiscala in zona alcoolului este estimata la 750 de milioane de euro. Pe an.
Piata este invadata cu usurinta de acest alcool dubios fara a se plati accize la stat, fara a se face controale asupra impactului asupra consumatorilor. Si asta se intampla in Romania unde se bea orice, oricand.
Cum ajunge alcoolul industrial in ficatul romanilor, duminica, la "Romania te iubesc"!