Cum a schimbat legile campania "Vreau si eu parintii mei", in noul sezon "Romania, te iubesc"
In tara cu cei mai multi copii abandonati din Europa - 40.000 - legea ii tine blocati in institutii. Iar familiile care vor sa adopte au pretentii clare: micutul sa aiba cel mult 3 ani si sa nu fi crescut intr-un centru de plasament.
Blocajul face ca listele de asteptare sa se intinda pe ani de zile. Copiii adoptabili sunt acum mai mari de 5 ani si mai mult de jumatate dintre ei cresc in institutiile statului.
"Alungat in lumea mare" - asa si-a inceput povestea Teo, un baietel de 9 ani care in ultimii ani a crescut intr-un centru de plasament. A fost parasit in maternitate, iar parintii sunt necunoscuti. De acolo a fost luat de o asistenta maternala cu care a stat trei ani. Intr-o zi ea l-a dus la centru, ca sa-i faca loc altui copil parasit in maternitate. N-a vrut nimeni sa-l adopte, pentru ca e prea mare, insa, daca l-ar fi cunoscut, ar fi aflat ca lui ii place sa citeasca, invata bine si viseaza parinti.
Teo inca mai asteapta sa-l gaseasca niste parinti. Insa fiecare zi care trece ii scurteaza sansele. Pentru ca e prea mare, pentru ca traieste intr-un centru si pentru ca nu intra in criteriile de selectie ale romanilor care nu vor sa auda de copii mai mari de 3 ani.
Teo este o victima a sistemului, alaturi de ceilalti 40.000 de copii parasiti care vor sa aiba parinti. Intr-o prima etapa, copii ca Teo ar putea fi luati de familii acasa in plasament, fara sa fie neaparat infiati. Pe parinti i-ar scuti de birocratie, iar lor le-ar da sansa sa creasca frumos.
In urma campaniei "Vreau si eu parintii mei", Senatul a votat modificarile la Legea adoptiei, insa e nevoie sa treaca si de Camera Deputatilor.
Modificarile legislative aduse in urma campaniei si povestile unor copii mari care si-au gasit parinti le veti afla in noul sezon al emisiunii "Romania, te iubesc!".