Studentii care nu se vor intoarce in Romania. Cum exportam inteligenta
Romania i-a gonit dupa ce a investit in educatia lor. Sute de studenti, dezamagiti de haosul din sistemul de invatamant si lipsa de perspectiva din tara lor, au ales sa se specializeze in alte tari. Mai grav ca putini dintre ei se mai intorc acasa.
Romania, te iubesc: Aur si noroi pentru sportivii romani!
Romania isi sacrifica viitorul de dragul unei reforme in invatamant care nu se mai sfarseste. Legile care se schimba de la un an la altul, lipsa de viziune a celor ce conduc sistemul si mai ales lipsa de perspectiva, i-au facut pe mii de studenti sa plece spre alte tari.
Reporterii ProTV va invita in lumea tinerilor romani care studiaza in Coventry, un orasel din Marea Britanie, la 100 de km de Londra. O lume care lor le-a deschis drumul catre un viitor la care nu sperau pe vremea cand studiau in Romania.
Romania i-a gonit. Invatamant care e la pamant i-a speriat. Atitudinea celor care ar fi putut sa schimbe ceva in bine i-a dezamagit. Au preferat sa renunte la tara si orizontul intoarcerii pare din ce in ce mai indepartat.
Sunt tineri si cu sperante de mai bine. Sperante care odata cu inceperea studiilor universitare in Marea Britanie incep sa se transforme in certitudini. Lumea li se deschide. Ei se ambitioneaza sa schimbe imaginea romanilor, din hoti si cersetori. Se aduc in Marea Britanie unii pe ceilalti.Romania e tara lor, dar cand se gandesc la "acasa", au o strangere de inima. Acasa mai inseamna doar parintii si o parte din prieteni. Atat.
Dupa 2007, romanii au inceput un exod spre universitatile din intreaga Europa. Tinerii au realizat ca sansele lor sunt mult mai mari daca studiaza afara, in universitati recunoscute international, cu programe adecvate si aplicate in secolul in care traiesc. La Universitatea Coventry, in centrul Marii Britanii sunt cateva sute de studenti romani - la specializeri diverse, de la design auto la multimedia. Multi au avioane in cap, adica au ales sa studieze ingineria aero-spatiala, un domeniu ce nu prea mai are cautare in Romania.
Ce i-a atras pe tinerii nostri? In primul rand organizarea simpla. Guvernul britanic a pus la punct un sistem informatic pe net prin care oricine poate aplica. Aici fiecare student completeaza un formular on-line cu date personale, pune o scirsoare de recomandare primita de la un profesor din liceu si redacteaza un eseu personal , un fel de scrisoare de intentie, o autoevaluare, de ce ar fi bun sa ajunga la acea universitate
Cristi Lala e din Arad. A ales Marea Britanie. Si asta pentru ca guvernul britanic l-a ajutat cu un imprumut care sa-i acopere cheltuielile de studii. Scolarizarea inseamna in jur de 10.000 de lire sterline pe 3 ani pe care trebuie sa-i ramburseze dupa ce incepe sa munceasca.
Nu au nici un dubiu ca o sa-si gaseasca de lucru in meseria in care se pregatesc. Si siguranta asta o au din anul intai. In Romania, totul parca e facut sa te arunce in mediocritate. Pe Cristi l-au speriat dotarile din universitatile romanesti.
Dar cel mai bine stiu asta cei care au trecut si prin facultatea romaneasca. Andrei Cimpoieru si Andrei Badea sunt in primul an, boboci. Primul an in Marea Britanie pentru ca initial au inceput Politehnica in Romania.
Atunci cand au avut ocazia, au plecat. Nu s-au uitat in urma la anul petrecut in sistemul universitar romanesc. Sau poate doar cu manie. In Romania ies ingineri pe banda rulanta. Calculul lor a fost foarte simplu, oricum dupa facultate ar fi trebuit sa caute de lucru afara, asa asa ca n-au facut altceva decat sa-si maximizeze sansele.
S-au adaptat mai bine decat se asteptau. Cu engleza a fost un pic diferit pentru ca nu e chiar ce au auzit la televizor in filmele americane, dar pana la urma au prins accentul. Acum e randul colegilor sa le deprinda accentul.
Ingineria aero-spatiala la Coventry are cautare si in randul fetelor. Aura Frigeoiu e in anul doi: "Am mai multe sanse de a fi angajata, mai ales ca la anul vreau sa fac un stagiu, un stagiu care ar putea sa fie in Anglia unde am deja doua interviuri".
Asta e unul din avantajele invatamantului englezesc, oricand poti sa faci un astfel de stagiu in timpul facultatii. Stagiu platit!
In anul 1 sunt si alte studente venite din Romania. Micutele viitoare inginere sunt ca doua furnicute. Sunt extrem de incantate ca inca de la inceput au putut sa puna mana pe materialul didactic. De exemplu, Teodora Grama, studenta Universitatea Coventry.
Sistemul de masura englezesc i-a incurcat la inceput. Acum au inceput sa se descurce in inchi, mile sau galoane. Pentru fete a fost chiar putin mai greu, dar au si ele atu-urile lor. Decizia de a veni sa studieze in Marea Britanie a fost insa extrem de dureroasa.
Paul Fischer este tutorele lor. El se ocupa de tot ce inseamna partea practica, este deschis si extrem de prietenos. Ii cunoaste pe toti studentii romani de la inginerie aerospatiala. Pe majoritatea dintre ei chiar dupa nume. In schimb cand il intrebam de cateva nume din aeronautica romaneasca da din umeri.
In anul doi, studentii au deja optiunile mai nuantate. Au trecut deja prin focurile examenelor si experimenteaza avantajele unui sistem universitar sanatos care are ca finalitate pregatirea studentilor pentru un serviciu sigur si decent platit. Si tot studentii de anul doi simt dorul de casa mai puternic. Desi realizeaza ca in Romania nu prea e loc pentru ei, mirajul strainatatii nu-i mai atrage la fel de mult.
Chiar daca in ultimii ani mii de tineri au ales sa studieze in strainatate, nu inseamna ca au fost toti niste genii sau au avut capacitati intelectuale deosebite. Nu toti studentii care vin sa studieze in Marea Britanie au studiul ca principala preocupare.
Acum un an si jumatate, la emisiunea Romania te iubesc puteati vedea cum se antreneaza lotul national de sarituri pe bureti. Catalin era si el in lotul national de sarituri, multiplu campion national si balcanic. Cu toate a ales sa plece in Marea Britanie impreuna cu prietena lui, cu Teo, pe care deja am cunoscut-o in atelierul de inginerie aero-spatiala. Pentru el alegerea a avut o alta greutate. A abandonat cariera sportiva dupa 11 ani de munca. Catalin nu abandoneaza inotul. Totusi, pentru 11 ani acesta a reprezentat un mod de viata.
Chiar daca a renuntat deocamdata la cariera sportiva, Catalin Preda nu regreta. Se gandeste la viitorul lui si intelege sa puna pe primul plan educatia.
Tot in Coventry reporteri ProTV s-au intalnit cu Ciprian si Nicoleta. Si ei au ales universitatea de aici pentru ca nu voiau sa studieze in Romania. Atunci cand vor termina si-si vor cauta de lucru vor ocoli Romania. Pentru ca in tara specializarea nu le este recunoscuta. Asa ca au scapat de o dilema.
Daca treci prin Coventry si vezi grupuri de tineri zgomotosi, cu siguranta printre ei sunt si romani. Sunt relaxati si increzatori. Au un viitor inainte, un viitor pe care au decis sa si-l construiasaca in afara Romaniei. Majoritatea tinerilor ce studiaza afara sunt insa o cauza pierduta pentru tara, ei nu se vor mai intoarce niciodata.