Revolutia agrara incepe. Ce ar trebui sa faca Romania pentru a trai in prosperitate
Tot mai multi investitori, romani si straini descopera comoara numita pamant si se apuca de agricultura.
Daca ne tinem de treaba, Romania ar putea scapa de importuri si trai prosper din exportul de mancare.
Rusinos, dar adevarat. Pamantul nostru, daca ar fi lucrat, ar hrani 80 de milioane de oameni. Dar, noi mancam din strainatate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Golul il umplu strainii, care au remarcat potentialul solului. Este, totusi, momentul sa furam,meserie! Duminica, la "Romania, te iubesc", se va discuta de comoara care zace in pamantul Romaniei si cum o putem salva.
Ce a facut romanul cu pamantul? Specula imobiliara, care s-a sfarsit si ea intr-o criza caraghioasa. Cu teren nici cultivat, nici construit. La atitudinea de lehamite fata de pamantul mostenit au contribuit cu varf si indesat autoritatile: mai intai cu retrocedarea, proces infernal si umilitor.
Apoi, in loc sa il ajute pe taran sa-si eficientizeze gospodaria, autoritatile s-au gandit sa-l amendeze ca nu-si lucreaza pamantul. S-au razgandit, acum vor sa il premieze cu sume mici, daca il arendeaza. Inca nu s-au hotarat. Pana decid cum stimuleaza comasarea terenurilor intr-o agricultura eficienta, vin strainii si mai reduc din parloaga.
Vesteuropenii, in schimb, au exploatat fiecare coltisor, au semanat pana-n buza padurii, pana-n poarta casei. Si au ajuns in extrema cealalta. Aici, oamenii isi pun deja problema ca pamantul e exploatat prea intensiv si distruge biodiversitatea. Cei care lasa o fasie de pamant necultivata, sa respire, sunt premiati de stat.
Pe de o parte, investitiile in agricultura nu pot decat sa ne bucure fiindca aduc bani si poate mai animeaza economia tarii. De cealalta parte, taranii care se incapataneaza sa mai lucreze pamantul se simt dezarmati in fata concurentei straine. Ba mai mult, omul se simte furat si acuza strainul ca i-a calcat brazda abuziv.
Ungurii nu vand teren, au tara mica, pamant putin. Nu vor sa omoare taranimea ce nu a apucat sa ajunga la nivelul agricultorilor din vest.
La noi, strainii care-si infiinteaza firme romanesti sunt liberi sa cumpere. Fara chef de munca, romanul a vandut: vreo 800.000 de hectare. Dar mai are peste 7 milioane de hectare de pamant arabil din care poate face avere si misca economia tarii daca isi pun mintea la contributie si se apuca, in sfarsit, de agricultura.