Romania are 10.000 de ferme certificate in agricultura eco. Exportam de 60 de milioane de euro anual
Sanatate curata pentru consumator, profit net pentru agricultor. Acesta pare a fi sloganul celor 10.000 de romani care au facut din plantatiile fara ingrasaminte si din alimentele fara adaosuri un business de viitor.
In ultimii cinci ani suprafata folosita in sistem ecologic s-a triplat. Ce-i drept, e o picatura intr-un ocean, daca ne gandim ca romanul consuma "bio" sub 1%.
Tocmai de aceea dam mult la export: numai anul trecut ,am vandut de 60 de milioane de euro.
Un zvon de profit vine, in ultimii ani, dinspre viata la tara. In acest moment, aproape 10.000 de ferme sunt certificate in agricultura ecologica, iar lista de asteptare e tot mai lunga.
Proprietarul pregateste dosarul stufos in care arata ca are teren pe care turma paste liber. Ca solul nu e fertilizat chimic si nici pesticide nu foloseste. Vrea, in final, o eticheta bio la tot ce produce din laptele muls.
Rezultatul? Iaurt fara gelatina, smantana fara amidon si branza fara lapte praf.
Intre timp, la Constanta, un tanar de 25 de ani care are deja documente produce legume si mii de rasaduri netratate doar din seminte bio.
In 2010 au plecat la export produse in valoare de 150 de milioane de euro. Iar consumul intern a ajuns la 50 de milioane de euro. Inca-i mic, sub 1%, dar are unde sa creasca.
De nevoie, adultii accepta inca gustul de plastic al hranei industriale. Fac insa mari eforturi sa gaseasca pentru cei mici alimente fara coloranti, conservanti, hormoni si potentiatori de aroma. Daca sunteti parinti, este foarte posibil sa fiti sau sa deveniti clienti ai produselor bio.
Din productia noastra, cerealele bio au cel mai mare avant. Urmate de ceaiuri, uleiuri, furaje, legume si vinuri.
In ultimii 10 ani, domeniul s-a extins de 15 ori