De ce Romania NU poate avea o relatie buna cu Rusia. "Si daca ar fi o mare prietenie, n-am avea ce sa ne vindem unul altuia"
In ultima editie a emisiunii “Dupa 20 de ani”, fostul ministru de externe Adrian Cioroianu a vorbit despre relatia dintre Bucuresti si Moscova, vazuta prin prisma istoriei si economiei
Adrian Cioroianu, invitatul celei mai noi editii a emisiunii “Dupa 20 de ani”, a explicat de ce nu Romania nu poate avea o relatie buna cu Rusia. “In 1934-1935 noi am reluat relatiile diplomatice cu Rusia, in acelasi timp cu Franta. Dar relatiile economice nu s-au putut dezvolta, pentru ca vindem acelasi lucru ca rusii: materii prime, petrol, lemn, grane”, spune Cioroianu.
”Au trecut 80 de ani dar lucrurile nu s-au schimbat. Maine, daca ar fi o mare prietenie cu Rusie, o prietenie la toarta intre presedintii nostri, n-am avea ce sa ne vindem unul altuia”, conchide actualul decan al Facultatii de Istorie a Universitatii din Bucuresti, fost ministru de externe in 2007-2008.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Harta alimentelor pe care Romania le-a exportat anul trecut
Adrian Cioroianu gaseste in economie si justificarea relatiilor bune pe care Germania le are in continuare cu Rusia, in ciuda situatiei din Ucraina. “Germania are 300.000 de muncitori al caror salariu depinde de comertul cu Rusia. O firma de masini, poate cea mai populara din germania, vinde 200.000 de bucati pe piata ruseasca. Nu le poti sa le spui muncitorilor de acolo oamenilor ca nu-si vor lua salariul pentru ca tara rupe legaturile cu Rusia. Germania aplica sanctiuni, in acelasi timp pastrand acel echilibru fragil al unei relatii economice care nu trebuie sa se rupa, pentru ca ar pierde muncitorul german, de care Angela Merkel este responsabila”, sustine Cioroianu. Aici puteti vedea toata emisiunea.
“Angela Merkel si ministrul de externe Steinmeier sunt criticati in Germania, fiind considerati prea duri in raport cu Rusia, in vreme ce noi credem ca sunt de catifea. Inseamna ca sunt undeva la mijloc”, considera fostul ministru de externe.
Adrian Cioroianu a explicat la “Dupa 20 de ani” si cum am putea avea o relatie mai buna cu marele vecin de la est. “Daca am avea o industrie bazata pe productie si nu pe export am putea sa le vindem rusilor mai ieftin decat nemtii, dar nu e cazul. Din acest motiv germanii au si aceasta relatie privilegiata cu Rusia”.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, romania, germania, economie, istorie, exporturi, diplomatie,
Dată publicare:
06-10-2014 15:58