(P) De ce e important să ne monitorizăm obiectiv activitatea fizică? Singurul medicament este mișcarea
Cât de bine bate inima în efort? Cât de bine dorm? Care e nivelul de stres pe care îl percep? Informațiile obiective pot arăta starea de sănătate. Ne explică medicul primar cardiolog, Iulian Călin.
Andreea Groza: De ce e important să ne monitorizăm obiectiv activitatea fizică?
Dr. Iulian Călin: Se spune că nu putem bate genetica. La fel vorbim despre mișcare. Oamenii sunt determinați genetic să se miște. Din păcate, în ultimii 100 de ani, am ignorat acest aspect. Și, în prezent, vedem că bolile cardio-vasculare sunt cele mai frecvente. Singurul medicament pentru sistemul cardiovascular este mișcarea. În timpul acesteia, secretăm hormoni și enzime, care protejează tot organismul. De ce să monitorizăm activitatea fizică cu ceasuri inteligente? Să știm cât efort facem și la ce intensitate.
Andreea Groza: De ce mă ajută să aflu intensitatea mișcării?
Dr. Iulian Călin: Un stil de viață bazat pe un program controlat de mișcare scade mortalitatea generală cu 20%. Unele studii serioase spun chiar 30%. Contează însă activitatea fizică regulată, la intensitatea corectă. Exercițiu fizic controlat înseamnă cel puțin 5 zile pe săptămână. Cel puțin 30 de minute de efort zilnic moderat. Aceasta ca să iasă, săptămânal, 150 de minute de efort.
Efort fizic moderat înseamnă să faci activitate fizică și încă să mai poți vorbi. După aceasta, ai nevoie de câteva minute de exercițiu fizic intens, când nu mai poți să vorbești, pentru că apare tahicardia. Ambele tipuri de exerciții - moderat și intens - sunt importante.
Avem azi tehnolgie, gadget-uri, în spatele cărora sunt multe calcule făcute de experți în privința intensității ritmului cardiac. De fapt, la efort moderat obținem procesele metabolice, care ne sunt utile pentru mărirea speranței de viață. Și putem să monitorizăm obiectiv că facem corect mișcare, la intensitatea, care contează.
Tehnologia de monitorizare a ritmului cardiac pe un ceas funcționează prin utilizarea senzorilor specializați, cum ar fi senzorii fotopletismografici (PPG) sau senzori de electrocardiogramă (EKG), pentru a măsura activitatea electrică a inimii sau schimbările de volum de sânge în vasele de sânge ale încheieturii mâinii.
Andreea Groza: De ce e important să ne monitorizăm obiectiv și calitatea somnului?
Dr. Iulian Călin: Somnul este cealaltă activitate esențială a organismului uman, pe lângă mișcare. Noi suntem coordonați de către sistemul nervos parasimpatic. În timpul zilei, creștem ritmul cardiac, creștem tensiunea. Noaptea, scade pulsul, scade tensiunea. Dacă noaptea nu scade tensiunea de exemplu - așa putem să obiectivăm ulterior hipertensiunea. E important să monitorizăm obiectiv organismul și în timpul somnului.
Pe de altă parte, oamenii, care au obezitate - adică peste 94 de cm în talie bărbații și peste 80 femeile - pot suferi microtreziri anormale în timpul somnului. Scade atât de mult respirația în timpul somnului încât apare acidoza. Acidoza se traduce în scăderea nivelului de oxigenare al creierului și al vaselor de sânge. Nu reparăm acest aspect, apar probleme cardiace severe. Ceasurile inteligente pot trage semnale de alarmă că nu respirăm în somn. Înregistrează durata somnului, cât de des se trezește purtătorul în timpul nopții și cât durează aceste treziri. Unele modele pot monitoriza și fazele de somn (somn ușor, profund, REM).
Andreea Groza: Cardiologii sunt interesați și de nivel de stres al unei persoane. Stresul cronice este în legătură directă cu sistemul cardiovascular.
Dr. Iulian Călin: Stresul cronic este un factor de risc cardiovascular asemenea fumatului, hipertensiunii netratate, a diabetului și a obezității. Avem posibilitatea să monitorizăm obiectiv cât stres percepem. Nu ne odihnim bine, ne trezim obosiți, după bătăile inimii putem vedea obiectiv nivelul stresului. De asemenea, dacă apar bătăi anormale ale inimii, aritmii, se poate să ne dăm seama.
Unele smartwatch-uri pot monitoriza nivelul de stres, utilizând ritmul cardiac, calitatea somnului și nivelul de activitate fizică pentru a-l estima.
Articol susținut de Samsung.
Sursa: StirilePROTV
Etichete:
Dată publicare:
26-07-2024 11:36