”Viitor cu clasă”. Apelul unui profesor: ”Copiii și părinții trebuie să înțeleagă că școala online înseamnă, totuși, școală”

×
Codul embed a fost copiat

Școala s-a mutat online, dar copiii și părinții trebuie să înțeleagă faptul că aceasta este noua normalitate, iar școala rămâne școală chiar și în aceste condiții, este îndemnul făcut de profesorul Silvia Mușătoiu, fost director al Colegiului Șincai.

De luni se vor închide toate școlile, atât de stat, cât și private, la nivel național, dar și grădinițele.

Rămân însă deschise toate creșele, dar și acele centre educaționale unde se țin diverse activități ori cursuri pentru copii, pe toți le știm sub numele de after-school-uri.

Școlile vor rămâne închise timp de o lună, de pe 9 noiembrie până pe 7 decembrie.

Profesoara de matematică Silvia Mușătoiu, fost director al Colegiului Gheorghe Șincai, din București, a vorbit în emisiunea ”Viitor cu clasă” despre avantajele și dezavantajele scenariilor hibrid și cum trebuie să privească elevii și părinții noua normalitate.

Citește și
pregatire examen
Elevii din clasele terminale se vor întoarce la cursuri, pentru pregătirea examenelor
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Suntem în acest scenariu roșu de o lună, după ce, timp de 6 săptămâni, am funcționat într-un scenariu portocaliu, un amestec de hibrid cu scenariul roșu. Suntem online de ceva timp, diferența există între scenariul hibrid și scenariul roșu, fiecare are avantajele și dezavantajele lui”, a spus profesoara Mușătoiu pentru corespondenta Roxana Hulpe.

La hibrid, avantajul este că e puțin ”verde”, adică avem câțiva copii în clasă, jumătate de clasă vine la școală. Avându-i în clasă și văzându-le ochii îți reglezi lecția, este puțin mai activ. Online avantajul este că îi avem pe toți în același loc”, a explicat profesoara.

Întrebată ce înseamnă o lună de pauză de la școală, o lună de ore online pentru elevii de clasa a VIII-a, care vor avea Evaluarea Națională, dar și pentru elevii de liceu care vor avea examenul de Bacalaureat, profesoara Mușătoiu a spus: ”Nu trebuie să privim această școală online ca pe o pauză. Este școala care se face așa în acest moment pentru că așa se poate, este normalul acestei situații”.

Și copiii, și părinții trebuie să înțeleagă că școala online înseamnă, totuși, școală. Nu suntem în vacanță și acele activități pe care au început să le facă mult mai mult decât în prinăvara anului trecut reprezintă oportunitățile lor de a se pregăti, împreună cu dorința lor de a face progres în fiecare zi”, a declarat fosta directoare a Colegiului Șincai.

Potrivit acesteia, școala nu este un loc în care copiii să se infecteze.

Toată lumea își dorește să facă școală în condițiile în care le cunoșteam, să fim la școală toți, și profesori și elevi. Sunt totuși și profesori care se gândesc că acest scenariu roșu este în avantajul nostru, pentru că trebuie să ne păstrăm sănătoși toți. Eu, în cele 6 săptămâni de învățământ hibrid, am dedus că școala nu este un loc în care copiii se infectează. Toate cele trei cazuri confirmate la Colegiul Șincai au fost din familie”, a spus Silvia Mușătoiu.

 

Părinții, împărțiți în două tabere cu privire la închiderea școlilor

 

Corespondentul Roxana Hulpe a prezentat un sondaj făcut de Federația Părinților din România, cu răspunsurile a peste 95.000 de părinți cu privire la modalitatea de desfășurare a cursurilor în această perioadă.

Astfel, 45,2% au spus că da, este o decizie bună închiderea unităților de învățământ și trecerea online atunci când incidența cazurilor depășește 3/1000, în timp ce 47,2% au spus că nu este o decizie bună. Sunt, practic, două mari tabere.

Mă întreb câți dintre părinți au date necesare să spună așa este mai bine sau așa n ueste bine, este ce cred dumnealor. Cu siguranță au răspuns pe baza experiențelor personale, cu siguranță s-a gândit cum i-ar fi lui mai bine”, a opinat profesoara Mușătoiu.

Pe de altă parte, la întrebarea dacă au încredere că unitatea de învățământ respectă regulile de prevenire a răspândire a Covid-19, părinții au spus da într-un procent foarte mare, de peste 68%.

Asta înseamnă că și părinții au constatat că nu școala îmbolnăvește copiii”, a precizat profesoara.

O altă întrebare a dat însă un rezultat neașteptat. Așa se face că, întrebați fiind care cred că ar trebui să fie abordarea autorităților în zonele în care incidența cazurilor depășește 3/1000 de locuitori- cei mai mulți părinți, 31,7%, au spus că școlile ar trebui să funcționeze în scenariul 3, adică în scenariul roșu.

 

Matematrix.ro, o platformă cu lecții gratuite de matematică pentru elevi și profesori

 

Întrebată fiind dacă acest an școlar este unul de compromis pentru elevi, profesoara Silvia Mușătoiu a spus că ”această stare de provizorat îngrijorează pe fiecare dintre noi, lumea vrea să știe într-un interval mai lung de timp ce se va întâmpla. În această situație nimeni nu știe însă ce se va întâmpla”.

Profesoara Silvia Mușătoiu a prezentat și platforma gratuită la care lucrează, o platformă care va fi disponibilă în curând pentru toți elevii și profesorii din țară, matematrix.ro.

Aceasta va conține lecții de matematică bine făcute pentru toate clasele de gimnaziu și liceu.

Cineva a făcut greșeala să pună semnul egal între digitalizare și actul educațional în perioada de pandemie. Nu e suficient să avem aparatură în pandemie, trebuie să avem lecții, pe care copiii le urmăresc și le însușesc. Partea cea mai dură a învățământului este cea de evaluare. O astfel de platformă era utilă încă din primăvară, însă eforturile au fost concentrate în alte direcții”, a explicat profesoara Silvia Mușătoiu.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
O școală din Oradea găzduia cursuri față în față, deși era trecută în scenariul roșu. Reacția Poliției
O școală din Oradea găzduia cursuri față în față, deși era trecută în scenariul roșu. Reacția Poliției

Elevii și profesorii unei școli din Oradea au fost găsiți la cursuri „față în față” deși școala era trecută în scenariul roșu, la învățământ online.

Elevii din clasele terminale se vor întoarce la cursuri, pentru pregătirea examenelor
Elevii din clasele terminale se vor întoarce la cursuri, pentru pregătirea examenelor

Toţi elevii de clasa a VIII-a și a VII-a se vor întoarce la şcoală, însă doar pentru pregătirea examenelor naţionale.

Ministerul Educației, despre declarația pe propria răspundere: ”Recomandăm să fie semnată”
Ministerul Educației, despre declarația pe propria răspundere: ”Recomandăm să fie semnată”

Ministerul Educației a făcut precizări, luni, despre controversa apărută în spațiul public referitoare la declarația pe propria răspundere care trebuie semnată de profesorii, elevii și părinții, în contextul cursurilor susținute în mediul online.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.