Un liceu din Mangalia cere elevilor bani de xerox. Conducerea are o listă cu datoriile claselor
Un liceu din Mangalia cere elevilor bani de xerox, iar conducerea are întocmite până și liste cu datoriile pe care fiecare clasă le-a acumulat la plata acestei taxe. Asociația Elevilor din Constanța a anunțat că va depune plângere penală.
Fondul școlii, un fenomen ilegal, dar larg răspândit în țară, are într-un liceu din Mangalia o formă specială de aplicare: elevilor li se cer bani de xerox, iar conducerea unității ține până și o listă cu datoriile acumulate de fiecare clasă la plata acestei taxe.
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită conducerii Liceului Callatis Mangalia să nu mai ceară elevilor bani pentru printarea şi xeroxarea lucrărilor scrise, precizând că nu există niciun temei legal pentru colectarea acestor sume.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La rândul său, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) a afirmat că nicio unitate de învăţământ nu trebuie să aibă personal implicat în strângerea de fonduri de la elevi sau de la părinţi.
Replica de Constanța a publicat o astfel de listă, în care se vede cum diferite clase au datorii cuprinse între 26 de lei și 199 de lei. În total, cele 24 de clase din tabel au de plătit conducerii aproape 2.000 de lei.
AEC: Elevii care se împotrivesc achitării fondului școlii sunt adevărați luptători împotriva corupției
Asociaţia Elevilor din Constanţa a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că fenomenul fondului şcolii este unul consistent la nivelul judeţului, deşi este ilegal, potrivit News.
“La nivelul Liceului Teoretic Callatis, conducerea liceului solicită elevilor în mod ilegală să plătească costurile pentru printarea şi xeroxarea lucrărilor scrise, ţinând liste cu ”datoriile la Xerox” ale elevilor în mod ilegal. Existenţa acestui tabel este un abuz la adresa elevilor, având în vedere faptul că nu există niciun temei legal care să permită colectarea acestor sume de bani. Fenomenul fondului şcolii este unul consistent în învăţământul Constănţean, deşi complet ilegal. Aceste cheltuieli nu ar trebui să fie asigurate din banii elevilor, ci solicitate autorităţilor, însă de multe ori, din comoditate, directorii preferă să recurgă la infracţiuni în loc să ceară bani primarilor. Precizăm faptul că pretinderea acestor sume de bani de la elevi constituie infracţiune de luare de mită, sancţionându-se cu închisoare de la 3 la 10 ani”, a afirmat AEC.
Sursa citată menţionează că elevii care refuză să achite aceste sume sunt adevăraţi luptători împotriva corupţiei.
“Menţinerea unui tabel cu aceste ”datorii” poate duce inclusiv la comportamente de tip bullying, atât din partea profesorilor cât şi din partea elevilor, faţă de elevii şi părinţii elevilor care refuză să achite aceste sume. Elevii care se împotrivesc achitării fondului şcolii nu sunt în niciun caz ”oaia neagră” care a venit să strice ceva ce merge, ci adevăraţi luptători împotriva corupţiei”, a precizat Asociaţia Elevilor Constanţa.
Asociația amenință cu plângerea penală
AEC îi îndeamnă pe elevi să nu achite aceste fonduri şi să nu se lase intimidaţi.
“În urma publicării tabelului, directoarea unităţii de învăţământ nu şi-a exprimat dorinţa şi disponibilitatea de a opri fenomenul, ci a decis să recurgă la ameninţări faţă de membrii AEC din liceu, spunându-le că lezează imaginea liceului şi transmiţându-ne solicitarea de a şterge fotografia de pe reţelele de socializare. Considerăm aceste acţiuni josnice, şi ne punem întrebarea legitimă: Cine lezează imaginea liceului? Nişte elevi ce luptă pentru respectarea legii, sau o directoare ce încearcă să intimideze nişte copii şi săvârşeşte infracţiunea de luare de mită? Îndemnăm toţi elevii şi părinţii elevilor liceului să refuze achitarea acestor fonduri, având în vedere ilegalitatea lor, fără a se lăsa intimidate”, a declarat Asociaţia Elevilor din Constanţa.
AEC solicită conducerii Liceului Callatis să înceteze aceste practici, în caz contrar ameninţând cu plângere penală.
“Solicităm directoarei Liceului Teoretic Callatis din Mangalia să elimine definitiv practicile ilegale din unitatea de învăţământ şi să stopeze încălcarea drepturilor elevilor! Dacă nu vor fi luate măsuri imediate, AEC depune o plângere penală pentru luare de mită pe numele ei!”, a mai transmis Asociaţia Elevilor din Constanţa.
Șeful IȘJ Constanța: Nicio unitate de învățământ nu trebuie să aibă personal implicat în strângerea de fonduri de la elevi
Inspectorul şcolar general al IŞJ Constanţa, Sorin Mihai, a afirmat că nicio unitate de învăţământ nu trebuie să aibă personal implicat în strangerea de fonduri de la elevi sau părinţi.
“Am luat legătura cu doamna directoare, care urmează să ne prezinte în scris detalii cu privire la acest subiect. Nicio unitate de învăţământ nu trebuie să aibă în vreun fel personal implicat în strângerea de fonduri de la elevi sau de la părinţi. În această privinţă, legislaţia este clară, iar punctul meu de vedere rămâne neschimbat; le mulţumim elevilor că ne-au atras atenţia de fiecare dată şi îi asigur că în continuare voi lua măsuri în vederea eliminării unor astfel de practici. Aşa cum am procedat în situaţii similare, nu voi ezita să acţionez prompt pentru a mă asigura că legea este respectată. De aceea, ar fi util ca aceste cazuri să ne fie aduse cu prioritate la cunoştinţă, pe viitor”, a afirmat Sorin Mihai.