Sindicaliștii din educație cer ca notele la purtare să fie incluse în media de admitere la liceu. „Avem nevoie de măsuri”
Sindicaliștii din educație propun ca notele la purtare să fie incluse în media de admitere la liceu pentru a-i descuraja pe elevii violenți.
Reprezentanții profesorilor se opun ferm instalării camerelor video în clase, de teamă că părinții vor cere acces la filmări sub diverse pretexte. Între timp, Ministerul Educației a explicat că supravegherea electronică nu va încălca intimitatea profesorilor sau a copiilor, iar imaginile vor fi șterse, după cel mult o lună.
Ministerul Educației a încercat să-i liniștească pe dascăli, într-o dezbatere publică. Fluxul de imagini live din clase nu va fi folosit ca să le evalueze prestația.
Gigel Paraschiv, secretar de stat Ministerul Educației: „Imaginile pot fi vizualizate doar de persoane autorizate, persoanele filmate au dreptul de a cere ștergerea imaginilor dacă acestea nu sunt necesare pentru securitate, iar durata de stocare nu trebuie să depășească o lună. Același lucru ne dorim și noi. Fără să intrăm în viața privată a cuiva”.
Între timp, sindicaliștii din educație spun că instalarea de camere video nu e o prioritate, câtă vreme nu există sancțiuni dure pentru elevii agresivi. Propun ca nota la purtare să fie inclusă în nota de admitere în clasa a IX-a și în universități.
Marius Nistor, liderul sindicatului „Spiru Haret”: „Avem nevoie de măsuri coercitive. Vrem și noi să știm cum răspund copiii pentru fapte de violență, că vorba ceea, scăderea notei la purtaren nu impresionează pe nimeni. De ce nu legăm nota la purtare și de admiterea la liceu și de admiterea la facultate? Și atunci, să vezi! Ți-am scăzut nota la purtare, cu două sau trei puncte, până acum nu te interesa absolut nimic! Că nu aveai nicio problemă, erai vedetă! Dar în momentul în care te poate afecta când trebuie să treci la liceu, atunci o să te gândeșți de zece ori mai bine!”.
Sindicaliștii sunt de părere că monitorizarea audio-video nu va împiedica ieșirile violente. Unii părinți sunt de acord cu montarea camerelor de supraveghere.
Părinte: „Avem camere, funcționează, e foarte bine pentru toată lumea. Nu e ceva ieșit din comun”.
Părinte: „Depinde de buna credință a conducătorului de unitate. Dacă vrea, le folosește în favoarea lucrurilor bine făcute, dacă nu, le folosește așa cum dorește el”.
„Big Brother vă privește” era mesajul cărții George Orwell, în care cetățenilor unei țări imaginare li se reamintea permanent că sunt supravegheați. Sociologii au analizat ulterior ce se întâmplă, dacă știi că ești văzut de o autoritate, indiferent ce faci. Inițial îți cenzurezi strict reacțiile care contravin regulilor, de teama pedepsei, apoi uiți că există camere îndreptate spre tine și în câteva săptămâni îți dezvălui adevărata natură. Dar chiar dacă monitorizarea audio-video nu împiedică actele de violență, nimeni nu poate contesta că aceste episoade pot fi analizate și sancționate mult mai ușor, câtă vreme există dovezi.
Ministerul Educației va da, probabil, în câteva zile forma finală a ordonanței care include chestiunea camerelor.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoli, ministerul educatiei, camere de supraveghere,
Dată publicare:
05-04-2024 19:25