86 elevi şi 21 de profesori de la un liceu din Timişoara au ajuns la spital cu simptome de intoxicaţie. Nu se cunoaște cauza

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de elevi şi profesori de la Colegiul Naţtional C.D. Loga din Timişoara au ajuns la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” şi la Spitalul Municipal din Timişoara, cu simptome de intoxicaţie.

UPDATE - În prezent, sunt 86 de copii cu simptome şi 21 de profesori. 15 copii încă sunt internaţi.

Nu se cunoaşte cauza, mai ales că unitatea de învăţământ nu are cantină, nu este racordată la gazele naturale şi nici nu a fost făcută dezinsecţie sau deratizare. Cursurile şcolare au fost suspendate miercuri.

Numai noaptea trecută 9 elevi au fost transportaţi cu ambulanţele la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara, iar la primele ore ale dimineţii alte 12 persoane au ajuns la spitale.

În total, 15 copii sunt, în prezent, internaţi la Spitalul de Copii, alţi doi sunt la Spitalul Municipal şi tot la Spitalul Municipal este internat şi un profesor. Cu toţii au simptome de intoxicare. Au acuzat dureri abdominale, vărsături, scaune diareice.

Citește și
otraviti mercur
Ce au găsit polițiștii în camera femeii care și-a otrăvit familia cu mercur. Aceasta ar fi distrus și un televizor din casă
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

De asemenea, alţi elevi şi profesori cu aceleaşi simptome nu s-au deplasat încă la spital.

În noaptea de marţi spre miercuri, la ora 1.00, ISU Timiş a dispus deplasarea la Colegiul Naţional C.D. Loga a unui echipaj CBRN cu 6 subofiţeri, pentru identificarea unei posibile surse de intoxicare, Totodată, conducerea instituţiei de învăţământ a fost contactată, aceştia precizând că nu cunosc sursa posibilă de intoxicaţie având în vedere că nu există cantină, nu sunt racordaţi la gaze naturale şi nu s-au facut dezinfecţii sau deratizare.

”Legat de situatia de la Loga, la această oră pot spune că nu ştim de la ce au apărut simptomele copiilor. Sunt în jur de 30 de copii, vreo 12 adulţi afectaţi de aceleaşi simptome.

O parte internaţi, o parte acasă. Toată noaptea am stat pe telefon, cu reprezentanţi ISU, conducerea Loga”, a transmis Aura Danielescu, inspector -şef al ISJ Timiş.

De asemenea, conducerea Colegiului a dispus suspendarea cursurilor miercuri.

”Potrivit articolului 9, alineat 3) şi 4) litera b) din OME 4183/2022, cu modificările şi completările ulterioare, Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, considerând a fi o situaţie obiectivă, o situaţie excepţională, împreună cu conducerea unităţii de învăţământ, la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii, şi anunţând Ministerul Educaţiei, am decis suspendarea cursurilor şcolare pentru ziua de astăzi”, a transmis conducerea Colegiului Naţional C.D, Loga din Timişoara.

Totodată, conducerea unităţii de învăţământ a anunţat că va trimite un set de chestionare tuturor elevilor şi profesorilor pe grupurile claselor, pentru a se realiza un bilanţ al copiilor şi profesorilor afectaţi, dar şi pentru a se putea stabili un element comun care ar fi putut duce la intoxicare.

DSP a trimis echipe de control la colegiu

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a trimis, miercuri, mai multe echipe din mai multe domenii de specializare la Colegiul Naţional "C.D. Loga" din Timişoara, pentru prelevarea unor probe de apă atât din reţea cât şi de la dozatoare.

"Au fost trimise la liceu mai multe echipe ale DSP specializate pe domeniile servicu control, laborator, toxicologie, radiaţii şi au fost prelevate probe de apă de la reţea şi de la dozatoarele de apă aflate în incinta unităţii de învăţământ. A fost sistată utilizarea acestora până la obţinerea rezultatelor. Cercetările sunt în curs de desfăşurare. Momentan se caută sursa de îmbolnăvire", arată purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, într-o informare de presă.

Ce a declarat directorul colegiului

Directorul Colegiului Naţional ”C.D. Loga” din Timişoara, Violeta Bontilă, afirmă că nu a putut fi identificată, deocamdată, cauza îmbolnăvirii elevilor şi profesorilor, dar sunt prelevate probe de la purificatoarele de apă şi de pe suprafeţe.

”Lucrul interesant este că nu toţi cei care au băut apă de la purificator au dezvoltat simptome şi nu toţi cei care au dezvoltat simptome au băut apă de la purificator”, explică ea.

În prezent, sunt 86 de copii cu simptome, din care 17 internaţi, şi 21 de profesori.

”Până la ora actuală, din discuţiile mele cu medicii de la «Louis Ţurcanu» nu s-a identificat o anumită sursă. Azi-noapte, în jurul orei 12.30, şi eu şi doamna director adjunct am fost sunate că la Spitalul «Louis Ţurcanu» s-au prezentat în jur de 9 copii, cu simptome de diaree, greaţă, dureri abdominale, vărsături, stare generală alterată şi care aveau un singur lucru în comun, Colegiul Naţional «C.D. Loga».

Prin urmare am fost întrebată de către medici dacă există o anumită sursă sau bănuim ceva, evident că nu, după care am ţinut legătura mereu, am discutat şi cu cei de la ISU şi cu DSP-ul în noaptea aceasta, în jurul orei 2-3 dimineaţa, şi bineînţeles căutam în permanenţă să identificăm sursa.

Numărul de cazuri a crescut, ceea ce ne-a obligat pe noi, cei din Consiliul de Administraţie al Colegiului nostru, la propunerea directorului şi la votul Consiliului de Administraţie şi cu acceptul Inspectoratului Şcolar şi al Ministerului, să suspendăm cursurile pentru astăzi pentru a verifica situaţia şi pentru a nu îi pune pe copii în pericol în cazul în care există, eu ştiu, o sursă la nivelul Colegiului nostru”, a declarat, miercuri, Violeta Bontilă.

Ea a explicat că elevii sunt din clase diferite.

”Am discutat tot azi-noapte cu directorul de la DSP, cu directorul de la ISU şi au venit în şcoală, ISU, ca să măsoare să vadă dacă există un nivel de gaze toxice, dacă sunt probleme”, a adăugat Bontilă.

Potrivit directorului, există purificatoare de apă, dar ”lucrul interesant este că nu toţi cei care au băut apă de la purificator au dezvoltat simptome şi nu toţi cei care au dezvoltat simptome au băut apă de la purificator”.

Ea a menţionat că a avut şi ea simptome digestive, începând de marţi seară, iar în cursul nopţii starea sa s-a alterat, având frisoane, stare de vomă, şi a fost nevoită să sune la 112, după ce a aflat de copiii bolnavi. Ea a arătat că simptomele persistă, însoţite de slăbiciune şi oboseală.

De asemenea, directorul a arătat că DSP ia probe de la purificatoarele de apă şi de la instalaţia de încălzire, unde a fost o avarie, cu abur care s-a propagat în incinta şcolii şi la care s-a intervenit zilele trecute, dar şi de pe bănci, pereţi.

”Nu am făcut niciun fel de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare în ultima vreme”, a precizat ea.

Ea a explicat că, în urma unui sondaj neoficial făcut în instituţie, 21 de profesori au acuzat simptome, precum şi ”un număr destul de mare de copii” care erau acasă cu simptome.

”Medicii de la «Louis Ţurcanu» nu au putut să se exprime asupra unor elemente comune deosebite în sensul că sunt copii care au clasele la parter, alţii care au clasele la etaj, alţii care nu au fost la şcoală în cursul zilei de ieri şi cu toate astea au dezvoltat simptome, alţii au băut apă de la purificatoare, alţii nu au băut apă de la purificatoare, prin urmare este foarte dificil de determinat cauza acestor simptome neplăcute”, a afirmat Bontilă.

Ea a arătat că în apropiere de şcoală sunt magazine, dar unitatea şcolară nu are cantină sau chioşc, iar copiii nu îşi pot comanda mâncare prin curier, ci vin cu ea de acasă.

”Nu s-au raportat cazuri la cabinetul nostru medical, am discutat cu medicul şi cu asistenta de la cabinet, nu au avut astfel de cazuri în timpul cursurilor de ieri”, a mai arătat Bontilă.

La rândul său, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a precizat că situaţia este în desfăşurare.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Doi frați au murit împreună la o stână din Bistrița-Năsăud. Ce spun anchetatorii despre cauza deceselor
Doi frați au murit împreună la o stână din Bistrița-Năsăud. Ce spun anchetatorii despre cauza deceselor

Doi fraţi, în vârstă de 28, respectiv 32 de ani, au fost găsiţi morţi, luni seara, într-un imobil din comuna Feldru, judeţul Bistriţa-Năsăud, cel mai probabil fiind vorba de o intoxicaţie cu monoxid de carbon.

Ce au găsit polițiștii în camera femeii care și-a otrăvit familia cu mercur. Aceasta ar fi distrus și un televizor din casă
Ce au găsit polițiștii în camera femeii care și-a otrăvit familia cu mercur. Aceasta ar fi distrus și un televizor din casă

O bătrână de 83 de ani din Ilfov este acuzată că a încercat să-și omoare familia. Ginerele femeii a început să se simtă tot mai rău și a ajuns la spital cu intoxicație cu mercur.

Trei oameni au fost găsiți morți într-o casă din Odorheiu Secuiesc, după ce s-ar fi intoxicat cu gaz
Trei oameni au fost găsiți morți într-o casă din Odorheiu Secuiesc, după ce s-ar fi intoxicat cu gaz

Doi bărbați și o femeie au fost descoperiți morți noaptea trecută într-o casă din Odorheiu Secuiesc. Polițiștii de la investigații criminale, care anchetează cazul, bănuiesc că ar fi vorba de o intoxicație cu gaz.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.