Cum se manifestă norovirusul, infecția din cauza căreia zeci de elevi și profesori din Timișoara au fost spitalizați
14 elevi de la colegiul din Timişoara sunt în continuare internaţi. Miercuri, zeci de copii şi profesori de acolo au ajuns la spital cu simptome similare unei intoxicaţii.
După mai multe teste şi analize, medicii au putut confirma că şi un al patrulea elev are norovirus, o infecţie foarte contagioasă, pe lângă cei trei diagnosticaţi ieri. Cursurile se ţin online, joi şi vineri, la colegiul respectiv.
Până acum, în cazul a patru elevi de la Colegiul Naţional Constantin Diaconovici Loga din Timișoara, testele au ieşit pozitive la norovirus. Acesta provoacă o inflamaţie severă a stomacului şi intestinului subţire.
Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt DSP Timiș: „Suspiciunea focarului de infecție cu norovirus, s-a confirmat. Ancheta epidemiologică este în desfășurare și unității de învățământ i-a fost recomandată efectuarea zilnică a triajului epidemiologic, precum și întărirea măsurilor igienico sanitare”.
Medicii au decis ca 14 dintre pacienţi să rămână internaţi şi joi.
Mihai Gafencu, director medical Spitalul de Copii Louis Țurcanu Timișoara: „Sigur că ne-am confruntat cu absența locurilor de spitalizare, nefiind programați, nefiind atâtea paturi libere. Sigur că au fost niște nemulțumiri ale părinților, dar i-am convins pe cei internați să mai rămână joi, să-i ținem sub observație și să vedem dacă evoluția în partea favorabilă a ei se va menține”.
În cursul serii de miercuri, şi alţi elevi de la colegiul respectiv s-au prezentat la spital, cu simptome similare cu ale colegilor, stări de greaţă, vărsături şi dureri abdominale.
Mihai Gafencu, director medical Spitalul de Copii Louis Țurcanu Timișoara: „S-au mai prezentat la serviciul nostru de urgență 25 de cazuri. Toate externate din serviciul de urgență nemainecesitând internarea.”
Asta după ce inițial aproximativ 100 de copii și profesori au acuzat, în noaptea de marți spre miercuri, simptomele unei toxiinfecții alimentare și au cerut ajutorul medicilor.
Clădirea colegiului a rămas închisă pentru elevi şi profesori. Acolo se fac proceduri de dezinfecţie prin nebulizare, adică o igienizare prin abur, care are efect virucid şi bactericid.
Se aşteaptă şi rezultatele probelor de laborator, luate din apă şi de pe suprafeţe.