Se întâmplă în România. Roboții merg la școală în locul copiilor care suferă de boli grave

Ultima actualizare: 17-11-2019 14:48

Roboți care merg la școală în locul copiilor care suferă de boli grave. Pornind de la această idee, o asociație din Mureș a pus pe picioare un proiect care îi ajută pe elevii aflați pe un pat de spital să rămână conectați la ceea ce se întâmplă la ore.

Micile ajutoare merg în sala de clasă, iar puștii iau parte la cursuri de la distanță - fără să piardă informații prețioase.

Cu un teanc de cărţi în braţe şi o tabletă, Cristina, deşi se află pe un pat de spital, se pregăteşte pentru o nouă zi de şcoală. Elevă în clasa a 9-a, ea nu şi-a cunoscut deocamdată noii colegi, dar nu a ratat niciun curs. În locul ei merge la ore în fiecare zi un roboțel "împrumutat" de o asociaţie.

La doar 15 ani, fata a aflat că suferă de cancer, cu doar câteva săptămâni înainte de a începe liceul. A fost operată cu succes, însă recuperarea este lungă. Totuşi, cu ajutorul tehnologiei, are ocazia să rămână conectată la tot ce se întâmplă la şcoală. În plus, eleva poate să intervină în timpul cursurilor.

Cristina: "E o idee foarte bună, că poate să mă ajute ca să nu pierd. Când am auzit ce mi s-a întâmplat şi ce am eram tristă, că aşteptăm să merg la şcoală şi să văd şi eu cum e acolo."

Barabasi Tunde, reprezentant asociaţie: "Am cunoscut-o chiar în prima zi de spitalizare. E o fire veselă, bucuroasă, doreşte să facă orice şi nu pot să-i dau o sarcină pe care să nu o facă şi de asta am văzut pe ea că ar fi potrivită să profita cumva de ocazia asta, să aibă roboţelul."

Adriana Blaga, dirigintă: "Am fost de acord din prima clipă. Mai ales cu un elev care se afla în situaţia asta, e important să fie în legătură permaneta cu colegii şi să se simtă utilă şi să promoveze, să nu piardă un an."

Roboțelul are chiar şi un coleg de bancă.

Colegul Cristinei: "Aştept să o cunosc şi să fie aici cu noi în clasă, să poată să vină şi ea la ore."

În judeţul Mureş exista doi astfel de roboţi. Unul dintre ei va ajunge în curând la un copil din Capitală. În țară, două mii de elevi diagnosticaţi cu boli grave ar avea mare nevoie de un asemenea ajutor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO