Elevii ar putea fi păziți în permanență de polițiști, pentru a opri violențele din școli
Pe viitor, orele de curs, dar şi activitatiile elevilor din şcoli şi licee, ar putea fi monitorizate video. Este propunerea ministrului de Interne, care încearcă astfel să descurajeze violența între elevi şi fenomenul de bullying.
Cu sprijinul Guvernului, Marcel Vela, vrea ca toate unităţile de învăţământ să fie păzite în permanenţă de poliţişti. Noile reguli ar putea fi gata în 30 de zile.
După o întâlnire cu ministrul Educaţiei şi vicepremierul Raluca Turcan, ministrul de Interne a anunţat că o comisie lucrează la schimbarea legislaţiei pentru ca unitațile de învățământ să fie mai bine păzite. La nivelul Guvernului, s-a discutat inclusiv despre fenomenului de bullying, care afectează tot mai mulţi copii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Marcel Vela, ministru de Interne: "În fiecare clasă să avem camere video astfel încât elevii să ştie că greşelile lor în materie de violenţă sunt depistate, mă refer la violenţă între elevi sau la violenţă între elevi şi cadre didactice."
Camerele de supraveghere există deja în cele mai multe şcoli, însă sunt puse în funcţiune doar în timpul examenelor naţionale.
Acum trei ani, Organizaţia Mondială a Sănătăţii plasa România pe locul 3 în lume la amploarea fenomelului de bullying. De atunci, situaţia nu s-a îmbunătăţit, ci din contră, spun cei care au monitorizat cazurile de bullying. De exemplu, la Asociaţia Telefonul Copilului, au sunat nul tercut de două ori mai mulţi copii decât în anul 2017. Aşadar, peste 2.200 de copii au cerut ajutor spunând că sunt jgniti şi chiar agresaţi fizic în şcoli.
Şi procedurile de acces în şcoli ar putea fi schimbate. În plus nu este exclus să apară iar uniformele sau măcar ecusoanele.
O altă schimbare ar putea fi crearea unor echipe formate din poliţişti, jandarmi sau poliţişti locali care să păzească şcolile pe tot parcursul orelor. Aceştia vor avea acces permanent şi în interior.
Deocamdată, în România, chiar dacă situaţiile în care elevii sunt agresaţi de colegi sunt depistate, şcolile nu reuşesc să oprească violențele definitiv. Anul trecut, Ştirile ProTv a prezentat cazul unui copil de 11 ani din Capitală, agresat fizic şi sexual la şcoală, de un coleg de clasă. La aproape un an de atunci, copilul se află în aceeași situaţie, susţine mama lui.
Mamă: "Este încă agresat vizic de acelaşi coleg, a fost bătut chiar zilele trecute."
Reprezentanţii unităţii de învăţământ şi ai inspectoratului şcolar susţin că băiatul a făcut consiliere şi a fost trimis şi la alţi specialişti pentru terapie, însă, chiar dacă este încă violent, legislaţia nu le permite să îl exmatriculeze.