Școlile din România duc lipsă de profesori. Media este de un dascăl la 14 elevi
România are printre cei mai puțini profesori din Uniunea Europeană, în raport cu numărul școlarilor.
În timp ce media este de un profesor la 12 elevi, la noi este unul la 14, iar acest lucru, spun specialiștii, afectează calitatea educației.
Pe lângă faptul că avem profesori puțini, unii sunt în vârstă, iar în următorii 10-15 ani vor ieși la pensie.
Liceul de Marină din Galați are mare nevoie de specialiști în disciplina de bază: marinărie. Pregătirea practică era făcută de un maistru instructor care ajunsese la vârsta de 72 de ani. După plecarea lui, au venit trei pensionari, plătiți cu ora.
Prof. Antoaneta Costea, dir. Liceul Tehnologic de Marină din Galați: „Am descoperit în trei comandori, tineri pensionari, cadrele de care aveam nevoie. Au între 50 și 54 de ani”.
Marian Râșnoveanu, comandor în rezervă, profesor instructor: „Mi-am dorit să continui în meseria mea și să folosesc experiența pe care am acumula-o. Nu e bănoasă deloc, dar nu asta este important”.
În Romania, cei mai mulți profesori aveau, în 2022, între 41 și 45 de ani - 41.000. Dacă vorbim de cadrele didactice trecute de vârstă de 45 de ani, erau în total 70.000, dintre acestea aproape 6.000 ieșite deja la pensie. Însă, dacă ne uităm la profesorii cu vârstă între 18 și 30 de ani - numărul total al acestora este de doar 19.000.
Calitatea educației scade
Pe lângă vârsta ridicată a cadrelor didactice, potrivit Eurostat, România are și printre cei mai puțini profesori raportat la numărul de copii din întreaga Uniune, unul la 14 elevi. Ne aflăm pe locul 4, după Olanda, Franța și Slovacia. Media Uniunii europene este de un profesor pentru 12 copii, iar cea mai scăzută rata se înregistrează în Grecia, unde exista un profesor pentru opt elevi.
Marian Stas, expert în educație: „Cu cât sunt mai mulți copii la un profesor, cu atât calitatea educației scade. Avem de conștientizat că avem de lucrat cu mai puțini copii la un profesor pentru că rezultatele să fie mai bune și în al doilea rând. învățământul superior nu produce profesori, produce filologi cu credite de pedagogie, matematicieni cu credite de pedagogie, dar nu exista filiera de licență pentru profesia didactică. Istoric înseamnă ceva, profesor de istorie înseamnă altceva”.
Uniunea Europeană avea, în 2021, în ciclul primar, gimnazial și liceal, 5,24 de milioane de profesori, dintre care 73 la sută femei. Lucru care se întâmplă și în România, unde cei mai mulți dascăli sunt de sex feminin. Dar nici la nivelul statelor membre, să fii profesor nu pare o meserie atractivă, având în vedere că doar 8 la sută dintre profesori au până în 30 de ani, iar în jur de 40 la sută, adică peste două milioane de dascăli, au peste 50 de ani.
Potrivit UNESCO, la nivel global, este nevoie de 44 de milioane de cadre didactice pentru a atinge până în 2030 obiectivele pentru învățământ primar și secundar pentru toți copiii.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, profesori, scoala, elevi, dascali, myimpact,
Dată publicare:
09-10-2023 09:40