Universitatea Politehnică din București renunță la concursul de admitere, din cauza Covid-19

Dată publicare: 07-07-2020 19:15
Dată actualizare: 07-07-2020 20:06


Politehnica București renunță, în premieră, la concursul de admitere, din cauza Covid-19

A fost decizia Direcției de Sănătate Publică, care consideră că este imposibil să protejezi, la examen, câteva mii de concurenți și profesori. Nu se vor organiza nici probe online. Practic, departajarea se face după rezultatele obținute la bacalaureat, la diverse materii din domeniul real.

Inginerii lucrează altfel acum și încearcă să facă pași înainte, într-o lume schimbată dramatic de un inamic nevăzut. Noul virus a schimbat radical și sistemul de admitere la Politehnică, pentru a-i ține pe candidați și profesori în siguranță. În premieră, se renunta la concursul de admitere pentru toate cele 15 facultăți.

Mihnea Costoiu, rector: „N-am primit aprobare de la DSP pentru a organiza examenul de admitere pe care îl aveam în fiecare an, așa că admiterea se ține exclusiv pentru toate facultățile universității”.

Nu se mai dă nici măcar examen online. Notele primite la Bacalaureat la discipline din profilul real vor ține locul notei de admitere.

Antonio Porumbița, student: „Anul acesta consider că o să fie mai ușor, dar totuși bătălia este mare, pentru că e o universitate de viitor. Cel mai bun exemplu e această pandemie. S-au făcut viziere, s-au făcut măști în laboratoarele noastre”.

Asta înseamnă o adaptare rapidă. Viitorii ingineri au creat și au produs ce a cerut urgent piața.

Vizierele medicale turnate de la începutul pandemiei și câteva variante de orteze sunt două dintre proiectele actuale ale studenților, dovadă că cei patru ani de studii ar trebui să asigure o pregătire practică.

Anul universitar s-a încheiat pentru 30.500 de studenți, iar pentru toamnă sunt în plan 4.800 de noi locuri la buget și o mie cu taxă.

Ultimele cifre arată că, la patru ani de la absolvire, 95% dintre politehniști au locuri de muncă. E drept, nu toți reușesc să încheie studiile. Din 5.000 câți au pornit la drum din promoția curentă, 3.500 au primit diplomă de inginer.


VIDEO PROTVPLUS.RO