Dispozitiv revoluționar în lupta cu coronavirusul, inventat la Universitatea Politehnica Timișoara
Un dispozitiv realizat de profesorii de la Universitatea Politehnica din Timișoara le poate da o mână de ajutor medicilor, în lupta cu coronavirusul.
Cercetătorii de aici au pus bazele unui dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienții aflați la Terapie Intensivă.
Aparatul a trecut deja testele din laborator, iar reprezentanții instituției poartă discuții cu o companie pentru a-l produce industrial.
Prorectorul Florin Drăgan: ”Practic prin acest tub, aerul expirat intră în acest tub. Principiul e foarte simplu: lampă cu ultraviolete, e purificat, e vorba de sterilizare, iar aerul iese prin aceste orificii înapoi în încăpere, în așa fel încât în încăperea unde există bolnavi și cadre medicale, nu mai sunt contaminați că aerul e purificat”.
Dispozitivul ar urma să fie adăugat la aparatura actuală de ventilare a pacienților de la Terapie Intensivă. În prezent, aerul expirat de ei trece printr-un filtru care are o eficiență de 99 %, însă rămâne o șansă de 1% ca aerul contaminat să rămână în încăpere.
Poate fi folosit și la pacienții cu alte infecții
Ovidiu Bedreag, medic șef Secția ATI, Spitalul Județean Timișoara: ”Se cunoaște că expirul pacientului în sistemul ventilator se realizează în încăperea în care este îngrijit acest pacient. În lipsa unor sisteme cu presiune negativă, care să extragă aerul viciat din încăpere, există un risc de 1% ca particulele virale sau bacteriene să rămână în suspensie în încăperea pacientului, în încăperea unde intră personalul medical”.
Practic, acest dispozitiv folosește o lampă cu ultraviolete care sterilizează întreg aerul care rezultă din expirația pacientului. Poate fi folosit atât la pacienții cu coronavirus, cât și la pacienții cu alte infecții.
Florin Drăgan: ”Aparatul nu se referă doar la această perioadă, el poate fi utilizat și ulterior pentru orice alt tip de virus care se transmite. Dar mai ales acum, știm că medicii sunt cei mai expuși, iar expunerea se face prin aerul pe care îl expiră, așa că îi ajută foarte mult”.
Costă sub 100 de euro. Aparatele similiare ajung la mii de euro
Costul de producție al acestui aparat poate ajunge sub 100 de euro. Pe piață există doar dispozitive care sterilizează tot aerul din încăpere care ajung la câteva mii de euro.
Florin Drăgan: ”Noi știm că sunt niște prețuri mult mai mari, așa că ar fi o soluție foarte eficientă și din punct de vedere și al costurilor”.
Ovidiu Bedreag: ”Nu există dispozitive medicale pe piață care să se adreseze acestei nevoi, în acest moment. Există dispozitive care sterilizează aerul din saloane, dar nu se pot conecta direct la ventilatorul pacientului”.
Reprezentanții universității poartă deja discuții cu o companie din Timișoara să producă astfel de dispozitive la scară largă.