O nouă rundă de negocieri în Educație. Salariile din învățământ ar putea fi egale cu cele din Sănătate
Salariile din Învățământ ar putea fi egale cu cele din Sănătate. Este doar una dintre propunerile pe care sindicatele din Învățământ le-au înaintat autorităților într-o nouă rundă de negocieri.
Responsabilii vor pune la punct noile grile de salarizare, care urmează să se regăsească în legea salarizării. În medie, spun sindicatele, creșterile ar urma să fie între 25- 30 la sută în noua lege, iar salariul profesorului debutant să pornească de la 4 mii de lei net.
Într-o atmosferă relaxată, ministrul Muncii și ministrul Educației, alături de sindicate, s-au așezat din nou la masa negocierilor.
Autoritățile promit că în maximum zece zile, grupurile de lucru vor termina noile grile de salarizare din învățământ. În prezent, sunt în lucru trei scenarii, iar baza de calcul va porni de la salariul mediu brut pe economie. Adică, 6800 de lei, în jur de 4000 de lei net, cât ar urma să primească un profesor debutant.
Ligia Deca, ministrul Educației: „Debutanți sunt în jur de 18 mii debutanți, strict în primul an de activitate sunt undeva la 13-14 mii. Noi ne dorim ca în grupurile tehnice să se lucreze accelerat astfel încât să avem discuțiile politice, termenul avansat de domnul ministru din punctul nostru de vedere va fi respectat.”
Marius Budăi, ministrul Muncii: „Începând de luni, în termenul cel mai scurt să avem două- trei variante de lucru pe care să lucrăm – după care să le înaintăm băncii mondiale pentru studiul de impact și ulterior să mergem împreună cu sindicatele la coaliție.”
Noile grile de salarizare din învățământ se vor regăsi în legea salarizării unitare, obiectiv asumat în fața Comisiei Europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Până în toamnă, ministrul Muncii trebuie să trimită legea în Parlament. Din discuțiile purtate până acum de sindicatele din Educației și cu specialiștii Băncii Mondiale, anumite salarii din învățământ ar trebui să fie similare cu cele din sănătate.
În învățământul preuniversitar, un profesor de liceu sau gimanziu, gradul 1, cu o experiență de peste 25 de ani, ar trebui să aibă salariul egal cu cel al unui medic specialist. Adică, 9.275 de brut, la care se vor adăuga diferite sporuri.
În timp ce un profesor universitar, cu aceeași vechime la catedrală, ar trebui să câștige cât un medic primar la urgențe. Adică, 15.600 de lei brut, la care se vor adăuga sporuri.
Marius Nistor, președinte Spiru Haret: „Noi avem un impact pe grila pe care am discutat-o.”
Reporter: Și la cât se ridică?
Marius Nistor: „La aproximativ 16 miliarde, impactul e diminuat că s-au efectuat cresteri de la 1 iunie.”
Este prima întâlnire a federațiilor din învățământ cu ministrul Educației și ministrul Muncii după ce profesorii au suspendat greva. Până acum, salariile din educație au crescut de la 1 iunie în medie cu 1300 de lei brut, însă majorarea se va regăsi în sumele virate angajaților din educație începând cu luna iulie. În plus, din toamna acestui an până în 2027, atât profesorii, cât și personalul auxiliar și nedidactic vor primi prime din fonduri europene.
În învățământ lucrează aproximativ 280 de mii de angajați. Toți ar urma să beneficieze de noi creșteri, începând cu anul viitor.