Numărul studenților din afara Uniunii Europene care vor să învețe în România cu ajutorul burselor oferite de stat a crescut de zece ori. 45.000 de tineri au fost acceptați în prima etapă.  

Este însă posibil ca cei care mergeau la universități din Ucraina să ajungă tot aici. Totul în condițiile în care numărul studenților români, este din ce în ce mai mic.

Printre sutele de mii de refugiați care au venit în România au fost mii de studenți din India și Africa, dar și ucrainieni. Mulți vor să rămână la studii aici.

Ministerul Educației a decis ca ei să primească același statut ca studenții europeni și inclusiv să plătească aceleași taxe.

Manea Ioana, prorector la o universitate privată: ”Suntem în procesul în care analizăm documente și dosarele lor pentru a vedea pe care putem să îi primim. Nu vor trece prin examen de admitere, vom analiză ce au studiat acolo, ce poate fi echivalat. La medicină și medicină dentară sunt cele mai multe cereri pentru că sunt în limba engleză”.

Și numărul studenților străini din țări non UE, altele decât Ucraina, care vor o bursă de studiu în România a crescut.

Interesul încă de la deschiderea platformei a fost uriaș, cu 219.000 de accesări. În primă fază s-au creat 89.000 de conturi - atât de mulți studenți străini au vrut să primească o bursă de la statul român pentru a studia în universitățile acreditate de la noi la cele 3 cicluri: licență, master și doctorat. Au fost verificate și finalizate 45.000 de aplicații. Sunt studenți din 145 de țări, cei mai mulți din Pakistan, Nigeria și Indonezia. Iar ca domenii de studii aleg informatică, administrarea afacerilor, dar și drept, biologie ori contabilitate.

Jeanina Sitaru, secretar de stat relații interinstituționale: ”Bursele acoperă cheltuieli de școlarizare pe întreaga durata astudiilor, acoperă primul an dedicat limbii române, cheltuieli de tarsnport, cazare și asisgurari de sănătate''.

Profesor Mugur- Dan Zlotea, prorector Universitatea București: ”În statele acestea există o generație mai în vârstă de oameni cu o poziție însemnată în societatea respectivă, care a studiat pe vremuri în România, dacă ați vizita state precum Vietnam, Palestina, Irak, o să întâlniți intelectuali care își vor aduce aminte că au studii la Universitatea din București și au devenit persoane însemnate în comunitățile în care s-au întors iar lucrurul acesta este foarte important''.

Cei care beneficiază de burse vor fi nevoiți să studieze în limba română, însă vor pierde un an timp în care vor învăța limba noastră.

La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, anul acesta învață aproape 1500 de studenți internaționali. Majoritatea sunt din țări non-UE. Aceștia sunt interesați mai ales de Științele Economice, Studii Europene, Business și Litere.

Daniel David, rectorul Universității Babeș Bolyai Cluj Napoca: ”Cu siguranță sunt o sursă de venit. În primul rând, vă spun sincer sunt braingain, reprezintă un câștig intelectual. Vin niște oameni buni, motivați să studieze și este un câștig pe toate planurile. După aceea ei devin ambasadori foarte buni ai României în țările în care se întorc.”

În ultimii șase ani, numărul studenților străini care aleg să vină în România pentru universitățile de aici este într o continuă creștere. O ușoară scădere s-a înregistrat anul trecut din cauza pandemiei, însă cererea este din nou mare pentru anul universitar viitor.