Elevii cu afecţiuni cronice vor beneficia de învăţământ hibrid până la finalul semestrului
Elevii cu afecţiuni cronice vor putea beneficia de învăţământ hibrid până la finalul semestrului al doilea al acestui an şcolar, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Elevii cu boli cronice, respiratorii și alte afecțiuni care îi fac vulnerabili la virusul SARS-Cov-2, vor putea face cursuri online până la sfârșitului anului școlar, potrivit măsurilor luate de Ministerul Educației, iar universitățile vor decide dacă îi cheamă pe studenți în bănci pentru că mulți, nu mai au unde să locuiască. Forțați de școala online, au renunțat la camerele pe care le aveau închiriate în orașele în care studiază.
Elevii cu probleme de sănătate vor avea posibilitatea să continue școala în sistemul hibrid. Au nevoie de un certificat medical și aprobarea Consiliului de Administrație.
Sorin Cîmpeanu: „Atâta timp cât transmisia comunitară se păstrează, elevii cu afecțiuni cronice, care au boli care afectează capacitatea de oxigenare, boli respiratorii, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat de tip unu vor putea beneficia de învățământ hibrid până la finele semestrului doi până când transmisia comunitare se va încheia.”
În cazul învățământului superior, Ministerul Educației a decis că fiecare universitate poate lua propria decizie pentru modul de predare până la finalul anului universitar, pentru că unii studenți nu au unde să stea, dacă se întorc în sălile de curs. Este și cazul Andreei care locuiește în Zalău și este studentă la Facultatea de Litere în Cluj-Napoca.
Andreea Șerban, studentă: „Intervine aici panica, unde o să stau, unde să îmi găsesc o chirie, pentru că nu ne putem găsi chiar de pe o zi pe alta.”
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dar și Universitatea de Vest din Timișoara vor păstra un sistem hibrid având în vedere că locurile la cămin sunt limitate, iar 150 de paturi sunt rezervate pentru refugiați.
În schimb, Universitatea Ovidius din Constanța a hotărât să îi cheme pe toți studenții la cursuri, deși nu sunt locuri suficiente de cazare în cămin.
Alexandru Bobe, prorector Universitatea Ovidius Constanța: „Peste 30% dintre studenții Universității sunt neconstănțeni și asta înseamnă o presiune foarte mare pe cazare, adică vom pune câte 4 în cameră, dar nu vom avea suficiente locuri pentru a asigura toți studenții cu cazare.”
Iar studenții și elevii din Ucraina se pot înscrie la școlile și facultățile noastre. În fiecare județ va exista o comisie care îi va coordona, iar profesorii ucraineni vor beneficia de burse de până la 600 de euro dacă vor să predea în România.