Sorin Cîmpeanu
Inquam Photos / George Calin

Moțiune simplă împotriva ministrului Educației. USR: Sorin Cîmpeanu a lovit la temelia învățământului românesc

Biroul Național al USR a decis, marți, să depună moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Deputații USR susțin că ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, alături de patronul programului fantomă „România educată”, a lovit la temelia învățământului românesc.

„Depunem moțiune simplă împotriva ministrului Sorin Cîmpeanu, ministrul «România anti-educată», în mandatul căruia 40.000 de elevi nu s-au înscris la BAC și a crescut rata de abandon școlar. Sorin Cîmpeanu este ministrul care protejează plagiatele și pe plagiatori în loc să fie un gardian al integrității academice. Îl vom chema pe ministrul Cîmpeanu în fața Parlamentului, sper să nu se sustragă controlului parlamentar, așa cum au făcut colegii săi de Guvern, Sorin Grindeanu și Lucian Bode”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.

USR spune că, în mandatul ministrului Sorin Cîmpeanu, Educația a ajuns să primească doar 2,28% din PIB, acesta fiind unul din cele mai mici procente din ultimii 30 de ani. Ținta prevăzută în Legea educației naționale este de 6%.

„Ministrul Cîmpeanu nu este deranjat însă de situație, căci este prea preocupat să anunțe, de la o zi la alta, schimbări în modul de evaluare a elevilor, fără consultări și fără a ține cont de opiniile actorilor din sistem”, transmite USR.

USR mai spune că noua lege a Educaţiei, dincolo de faptul că ministrul Sorin Cîmpeanu tot vorbeşte de ea din 2014, pe când făcea parte din echipa Ponta, nu pare să se schimbe nici acum nimic profund din sistemul putred.

Nici PNL şi PSD, nici ministrul Cîmpeanu, care are la activ patru partide (Partidul Conservator, ALDE, Pro România, PNL), nu vor depolitizarea sistemului de învăţământ, mai spun cei de la USR.

Deputații USR mai spun că în „România educată” a lui Iohannis și Cîmpeanu, avem cel mai mic număr istoric de copii înscriși la bacalaureat, avem 40.000 de elevi „lipsă” între momentul bacalaureatului și momentul începerii clasei a XII-a (respectiv, a XIII-a, la seral) și alți 17.000 de elevi de clasa a VIII-a „pierduți” (diferența între numărul copiilor înscriși la examenul de Evaluare Națională și numărul copiilor care figurau în clasa a VIII-a în luna aprilie 2022).

„Avem a doua cea mai mare rată de abandon școlar din Uniunea Europeană în condițiile în care pandemia și-a pus amprenta, iar ministrul Cîmpeanu nu a fost capabil să extindă programele care pot ajuta copiii defavorizați din România să se țină de școală, gen „Masa caldă în școli” și „Școala după școală”.

Și tot în „România educată” a lui Iohannis și Cîmpeanu, când este vorba de mediul rural întâlnim zilnic statistici greu de imaginat: 6 din 10 copii din mediul rural merg pe jos la școală, 4 din 10 copii adună absențe pentru că trebuie să lucreze în gospodărie, 2 din 10 copii nu au suficientă mâncare și așa mai departe”, se arată în mesajul USR.

Cei de la USR mai susțin că ministrul Cîmpeanu se mulțumește să constate, cu detașare, că „am ajuns cu calitatea educației într-un punct de minim”. Cu aceeași detașare privește rezultatele de la testele PISA, grevele din creșele din România, faptul că profesorii nu au nici astăzi salariile prevăzute de lege sau sumele ridicole ce sunt decontate elevilor pentru transportul județean.

„Pentru toate aceste motive și multe altele, Sorin Cîmpeanu, atât de incompetentul ministru al Educației și apărătorul plagiatorilor, trebuie să plece. Educația reprezintă șansa de modernizare a României, iar copiii noștri merită o șansă. Pe care nu o vor avea cu acest impostor la cârma ministerului Educației”, spun cei de la USR.

Sorin Cîmpeanu a fost ministru al Educației în Guvernul Ponta din decembrie 2014 până în noiembrie 2015. Ulterior, Cîmpeanu a obținut un mandat de deputat în circumscripția București din partea ALDE. În 2017, Cîmpeanu părăsește ALDE și devine co-fondator al partidului Pro România.

În decembrie 2019, Sorin Cîmpeanu părăsește Pro România, iar în ianuarie 2020 se alătură Partidului Național Liberal. Pe listele PNL, Sorin Cîmpeanu obține un mandat de senator și este numit ministru al educației în Guvernul Florin Cîțu.

Citeste și...
Noul regulament de organizare și funcționare al școlilor. Se schimbă numărul mediilor, elevii nu mai pot fi exmatriculați
Noul regulament de organizare și funcționare al școlilor. Se schimbă numărul mediilor, elevii nu mai pot fi exmatriculați

Ministerul Educaţiei anunţă că a fost aprobat noul Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, care va intra în vigoare la 1 septembrie.

Admitere liceu 2022. Cum se face repartizarea la licee, pas cu pas
Admitere liceu 2022. Cum se face repartizarea la licee, pas cu pas

Începând din 4 iulie, elevii care au promovat examenul de la Evaluare Națională 2022 se pot înscrie la liceu. Rpartizarea la liceu se face computerizat pe data de 14 iulie.

Bacalaureat 2022: Cea mai mare rată de promovare din ultimii 13 ani, dar cu cei mai puțini participanți
Bacalaureat 2022: Cea mai mare rată de promovare din ultimii 13 ani, dar cu cei mai puțini participanți

După rezolvarea contestațiilor de la examenul de Bacalaureat aproape 46.000 de note au fost modificate. Sunt multe, recunoaște ministrul Educației, care a cerut o anchetă. Rata de promovare a ajuns la 75,2% și au crescut și mediile de 10.

Ultimele Știri
Conducta care oferă României acces la gazele azere și la cele lichefiate americane devine operațională
Conducta care oferă României acces la gazele azere și la cele lichefiate americane devine operațională

În plină criză a gazelor, care afectează deja 12 țări, printre care și Germania, apare calea prin care România să importe și altfel de gaze decât cele rusești.

ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu
ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu

Echipa ȘtirileProTv.ro susține demersul asociației Salvați Copiii România și al INSMC, care, împreună, vor moderniza și recompartimenta Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator ce fac parte din Maternitatea Polizu din București.

Simona Halep, eliminată de la Wimbledon 2022. Elena Rybakina joacă în finală cu Ons Jabeur
Simona Halep, eliminată de la Wimbledon 2022. Elena Rybakina joacă în finală cu Ons Jabeur

Simona Halep (30 de ani, locul 18 WTA) a fost eliminată în semifinalele turneului de la Wimbledon 2022. Elena Rybakina (23 de ani, locul 23 WTA) o va întâlni în finala turneului pe Ons Jabeur (27 de ani, 2 WTA).