Premierul vrea ca părinții care își meditează copiii să își poată deduce din impozite cheltuielile pentru meditații
Premierul vrea ca părinții care își meditează copiii să își poată deduce din impozite cheltuielile pentru meditații, dacă le pot dovedi cu facturi!
Este o soluție, spun economiștii, pentru a-i forța pe profesori să-și declare veniturile din pregătirea privată.
ANAF colectează anual în jur de un milion de lei de la cei peste 12.000 de profesori care țin lecții acasă ori la domiciliul elevilor. Suma încasată la negru este uriașă.
Examenele naționale probează, anual, nu numai pregătirea copilului, ci și prestația profesorului meditator.
Părinte: „De patru ani, din pandemie, dinainte de pandemie face... din clasa a V-a face.”
Reporter: De ce?
Părinte: „Pentru că am vrut să fie sigură de ea.”
Cu 8 ședințe pe lună, ori 9 luni pe an, timp de 4 ani, și plătite fără factură cu 200 de lei, rezultă o cheltuială de aproape 60.000 de lei. La 2-3 copii în familie, socoteala ajunge la cifre aberante... valabile, în general, pentru mediul urban.
Cele mai recente estimări arată că acest sistem paralel de educație, piața neagră a meditațiilor, a depășit 300 de milioane de euro pe an. Prin comparație, în Germania, unde 15% dintre elevi fac pregătire privată, suma nu depășește 1,5 milioane de euro pe an. De fapt, problema nu este doar neimpozitarea acestor bani, ci faptul că din buzunarele părinților în cele ale profesorilor zboară o parte importantă din bugetul familiei.
Tânăr: „Între 100 și 200 de lei, mai puțin nu cred... Cam toți copiii din clasă fac meditații.”
Tânăr: „Profesorul meu (de meditație n.r.) venea acasă și făceam lecții. În orașul meu natal din Siria, cam doi dolari costă o lecție.”
Premierul anunță că se fac analize, cu experții Băncii Mondiale, pentru a-i forța pe profesori să-și declare veniturile din meditații. Creând avantaje fiscale pentru părinții care pot prezenta facturi.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Și fiul meu a făcut meditații! Pentru cei care câștigă mai puțin și pentru clasa medie, vor fi deduceri din impozit pentru meditații. În momentul în care treci chitanța în calculator pentru meditații, ți se deduce din impozit.”
Prof. univ. Ovidiu Pânișoară, expert în științele educației: „Le-ar putea scoate la lumină, pentru că părintele ar putea spune ”îmi doresc să-mi dai o factură, ca să-mi decontez un impozit. Gândiți-vă că cei care plătesc meditații sunt de obicei în mediul urban, acolo sunt școli foarte aglomerate. Ca atare, dacă un meditator, chiar mai slab decât profesorul clasei, ar putea să funcționeze.”
Între timp, prind elan firmele care ofertă deja asemenea servicii, cu taxe mult mai mici decât meditațiile din sufrageria dascălului. Rezultatele sunt la nivel maximal la Evaluarea Națională.
Prof. Florin Nicola, fondator platformă de meditații: „Prețurile încep, pentru o materie, de la 159 de lei pe lună, ajungând la pachetul complet de 199 de lei.”
De la bugetul de stat pleacă spre școli între 11 mii și 23 de mii de lei, pentru îngrijirea și educația fiecărui copil înscris într-o formă de învățământ. La care părinții plusează oricum cu bani de rechizite, manuale și, uneori, uniforme.